Bebeklerde Pişik Neden Oluşur ve Pişik Nasıl Geçer?
Bebeklik, hayatın en değerli ve en hassas dönemlerinden biridir. Bu dönemde bebekler, dünyaya alışmaya çalışırken, büyüme ve gelişme süreçlerini deneyimlerken, hassas ciltleriyle çeşitli cilt problemlerine maruz kalmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu cilt sorunlarından en yaygın türü de bebeklerde görülen pişiklerdir.
Pişik, genellikle bez değişikliğinin sık yapılmaması, ciltte oluşan nemi uzun süre maruz bırakmak veya tahriş edici, alerjenik maddelerin teması sonucunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu hassas cilt sorunu bebeklerde rahatsızlık ve huzursuzluk da yaratabilmektedir. Ancak, doğru bakım ve tedavi yöntemleriyle pişiklerin hafifletilmesi ve iyileştirilmesi oldukça kolaydır. Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve konforlu bir yaşam sürmesi için pişiklerin nedenlerini anlamak, en etkili tedavi yöntemlerini öğrenmek ve pişik oluşumunu önlemek ebeveynler için oldukça önem arz etmektedir. Bu konuda bilgi sahibi olmak, hassas bebek cildinin doğru bakımını sağlamak ve olası rahatsızlıkları en aza indirmek adına kritik bir adımdır.
Özet:
- Bebeklerin hassas cildi, bez bölgesindeki nem, alerjenik maddeler ve sürtünme nedeniyle pişik oluşabilir.
- Yetersiz bez değişimi ve cilt ürünlerinin cilde teması pişiğe neden olabilir.
- Pişik, bebek bezi bölgesinde kızarıklık, ıslaklık, kabarma ve tahriş gibi belirtilerle kendini gösterir.
- Bebekte ağlama ve huzursuzluk, pişik belirtileri arasındadır.
- Düzenli bez değişimi, cildin temiz ve kuru tutulması pişik tedavisinde önemlidir.
- Pişik kremleri ve merhemler, cildi yatıştırmaya yardımcı olabilir.
- Şiddetli pişik durumlarında doktora başvurmak gerekir.
- Pişik türleri arasında bez dermatiti, mayasal enfeksiyonlar ve yiyecek alerjilerine bağlı pişikler bulunur.
- Her pişik türü, farklı tedavi ve önlemler gerektirir.
- Pişik önlemede düzenli ve doğru bez değişimi, cildin kuru tutulması ve hava almasını sağlamak önemlidir.
- Bebek cildine uygun ürünlerin kullanılması önerilir.
- Şiddetli pişik durumlarında, iyileşme olmaması veya belirtilerin kötüleşmesi durumunda doktora danışmak önemlidir.
- Asitli ve baharatlı yiyecekler, süt ürünleri ve yumurta gibi bazı gıdalar, bebeklerde pişik oluşumuna katkıda bulunabilir.
- Her bez değişiminde pişik kremi kullanmak genellikle gerekli değildir.
- Hassasiyet veya pişik belirtileri varsa krem kullanımı önerilir.
- Pişik genellikle bulaşıcı değildir ve yerel bir cilt sorunu olarak kabul edilir.
Pişik Nedir?
Pişik, bebeklerde sıkça görülen bir cilt sorunu olmakla birlikte genellikle bebek bezi bölgesinde, özellikle bezin sıkı temas ettiği bölgelerde, popo, genital organların dışı ve kasık çevresinde meydana gelir.
Bu durum genellikle cildin nemli kalması, uzun süreli bezin değiştirilmemesi, ciltte sürtünme veya tahriş edici ve alerjenik maddelerin teması sonucu ortaya çıkar. Bez bölgesinde oluşan ıslaklık, cildin tahriş olmasına ve pişiğe yol açtığı sıklıkla görülmektedir. Pişiğin bir diğer belirtileri arasında ise kızarıklık, kabarma, kaşıntı, ciltte hassasiyet, bebekte huzursuzluk veya ağlama yer almaktadır.
Bebeklerin hassas ciltlerine özen göstermek, düzenli bir şekilde bez değişimi yapmak, cildin kuru tutulmasını sağlamak, vücut tipine uygun bakım ürünlerini kullanmak ve alkol, paraben gibi cildi tahriş edici maddelerden uzak tutmak pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Eğer pişik oluşumu devam eder veya gözle görülür bir şiddetlenme mevcutsa bir doktora danışmak ve uygun tedavi yöntemlerini öğrenmek önemlidir.
Bebeklerde Pişik Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde pişik, genellikle bez bölgesinde ve cildin kıvrımlarında ortaya çıkan derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozularak oluşan döküntü ve kızarıklık şeklinde oluşan bir cilt sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Pişik belirtileri her bebekte farklılık göstermekle birlikte genellikle aşağıdaki şekilde olabilir:
- Kızarıklık: En yaygın görünüm biçimi olarak pişikle birlikte etkilenen bölgede belirgin bir kızarıklık görülür. Bu kızarıklık, bebek bezi bölgesinde veya cildin temas ettiği bölgelerde daha belirgin olabilir.
- Islaklık ve Nem: Pişikli bölgede ıslaklık ve nem hissiyatı olabilir. Bez bölgesinde uzun süre nemli kalan ve hava almayan cilt, pişiğin ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.
- Kabarık Bölge: Pişikle birlikte etkilenen bölgede hafif kabarıklık, kaşıntı veya şişkinlik olabilir. Ciltteki bu şişkinlik veya kabarıklık gözle görülür bir biçimde fark edilmesi mümkündür.
- Tahriş Edici Belirtiler: Pişikli bölgede cilt tahriş olmuş gibi görünebilir. Bebek pişikli bölgeye dokunmaktan veya bez değişimi sırasında rahatsızlık ve huzursuzluk hissedebilir.
- Ciltte Hassasiyet Oluşumu: Pişikli bölge, normal cilde göre daha hassas olabilir. Bebek, bu bölgelere dokunulduğunda veya temas edildiğinde daha fazla rahatsızlık hissedebilir.
- Ağlama ve Huzursuzluk: Bebek pişikli bölgeye dokunulduğunda veya bez değişimi sırasında rahatsızlık hissedebilir, bu da ağlama ve huzursuzluk gibi davranışsal belirtilere yol açabilir.
Bu belirtiler bebeklerde pişik oluştuğunda gözlemlenebilecek yaygın belirtilerdir. Bebeğinizde bu tür belirtileri fark ederseniz, cilt bakımı ve pişik için uygun tedavi yöntemlerini uygulamak oldukça önemlidir. Eğer doğru tedavi yöntemleri uygulanmazsa, hassas cilt daha çok tahriş edilmiş olur ve bu durum ise pişiğin ilerlemesine sebebiyet verebilir. Eğer pişik belirtileri uzun süre devam eder veya şiddetlenirse, bir sağlık uzmanına veya pediatriste danışmanız önerilmektedir.
Bebeklerde Pişik Neden Olur?
Pişiğe sebep olan faktörlerin başında yaygın olarak bebek bezinin sık değiştirilmemesi yatar. Zira, bezin sık değiştirilmemesi bakterilerin çoğalması için ideal ortam yaratmaktadır. Özellikle bebeğiniz ishal ise sık dışkıya çıkmasından ötürü veya idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklı olarak pişik oluşumu gerçekleşebilir.
Bebek bezinin kuru tutulmasına yönelik yeterli hassasiyetin gösterilmemesi, ıslak cildin temizlenmesinde gecikilmesi ve bezin çok sıkı bağlanması pişik oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bebeğinizin beden ölçüsünden daha küçük bezler kullanmak da cildin hava almaması sebebiyle pişiğe neden olabilmektedir.
Bebeklerin cildi hassas olduğundan, bez değişimi sırasında yapılan sürtünme veya cilt teması pişiğe sebep olduğu da sıklıkla görülmektedir. Bez değişimi sırasında cildin ovulması veya sürtünmeye maruz kalması tahrişe yol açabilir.
Bebek bezi veya temizlik ürünleri gibi kimyasalların cilde teması, bazı bebeklerde cilt reaksiyonlarına neden olarak pişik oluşumunu tetikleyebilir. Özellikle alerjik cilde sahip olan bebeklerde kullanılan cilt ürünleri ve bebek bezlerinin içerisindeki maddeler incelenerek bebeğin hassas cildine en uygun ürünler tercih edilmelidir.
Hastalıklarda kullanılan antibiyotik tedavileri, diş çıkarma dönemleri ve egzama gibi hastalıklar da pişik oluşumuna neden olan faktörlerdendir.
Pamukçuk da pişiklere neden olabilir. Candida Albicans, ılık ve nemli bölgelerde gelişen bir maya organizmasıdır. Bebekler ayrıca diş etlerinde ve dillerinde beyaz plaklara benzeyen oral pamukçuk geliştirebilirler. Pamukçuk ağrılı değildir ancak tahriş edici ve kaşıntılı olabilir. Bez pamukçuk sivilce gibi görünür veya belirgin kenarları olan kırmızı ve parlaktır. Çoğu zaman, pamukçuk belirli bir mantar önleyici krem olmadan iyileşmez ve daha da kötüleşebilir.
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde pişik genellikle evde uygulanabilecek basit tedavi yöntemleriyle hafifletilebilmektedir. Bebeklerde pişik tedavisi için bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir:
- Bez Değişimi: Islak bezi uzun süre beklemeden değiştirmek, cildin hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olmaktadır. Bez ile cildin temas halinde olduğu bölgeler nemli tutulmamalı, kurulanmalıdır. Su ile yıkamak en iyi temizlik yöntemlerinden biridir. Cildi ılık su ve yumuşak bir bezle nazikçe temizleyerek, alkol veya parfüm içeren ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.
- Bölgenin Hava Alması: Bebek bezi bölgesini açık bırakarak hava almasını sağlamak da oldukça önemlidir. Eğer hava alması mümkün değilse, bez bölgesini gevşek bir şekilde kapatmak tercih edilmelidir. Bu süreçte bebeğinize dar kıyafetler giydirmekten kaçınmanız da pişiğin iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Ek olarak, pudra kullanmaktan kaçının.
- Pişik Kremi ve Merhem: Pişik kremi veya merhem kullanılması da sık tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Doktorunuzun önerdiği bir pişik kremi veya merhem kullanabilirsiniz. Çinko oksit veya panthenol içeren bu tür ürünler, cildi yatıştırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Pişik mantar kaynaklıysa, antifungal kremler kullanılabilir; bakteriyel enfeksiyon ise antibiyotik içeren kremler ya da oral antibiyotikler önerilebilir. Ancak, bebeklerde pişik tedavisinde steroid kremler kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Steroid kremlerin yanlış kullanımı, pişik olan bölgeyi daha da tahriş edebilir.
Eğer pişik şiddetli ise veya uzun süre devam ediyorsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Doktorunuz bebeğinize en uygun, daha güçlü veya özel tedavi yöntemleri önererek bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olarak pişiğin etkili bir biçimde iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Bebeklerde Pişik Türleri Nelerdir?
Bebeklerde pişik çeşitli türlerde ortaya çıkabilir ve bu pişikler genellikle belirli koşullar altında gelişim gösterir. Bebeklerde görülen pişik türleri arasında şunlar bulunabilir:
- Bez Dermatiti (Bez İlişkili Dermatit): En yaygın pişik türüdür. Bez bölgesindeki uzun süreli nem, idrar veya dışkı teması sonucu cildin tahriş olmasıyla ortaya çıkar.
- Mayasal Enfeksiyonlara Bağlı Pişik: Bez bölgesinde nemin birikmesi ve bölgenin ıslak kalması durumunda mantar enfeksiyonları (genellikle Candida türleri) gelişebilir. Bu enfeksiyonlar kızarıklık, kabarıklık ve beyaz lekelerle kendini göstererek pişik oluşumuna sebep olur.
- Isıya Bağlı Pişik: Sıcak hava veya aşırı terleme sonucu oluşan pişiklerdir. Sıcak iklimlerde veya bebeklerin aşırı kalın giydirildiği durumlarda oluşabilir. Uzun süre boyunca aynı kıyafetin giydirilmesi de sebep olarak gösterilebilir.
- Yiyecek Alerjisiyle İlişkili Pişikler: Bebeğin bazı gıdalara alerjisi varsa, dışkısında veya cildinde gözle görülür değişiklikler görülebilir ve bu durum pişik oluşumunu tetikleyebilir.
- Tahrişe Bağlı Pişikler: Bebeklerin ciltleri hassas olduğundan, cildi tahriş eden kimyasal içeren ürünler, bebek bezi, temizlik ürünleri gibi faktörler pişik oluşumuna neden olabilir.
- Diş Çıkarmayla İlişkili Pişik: Bebeklerde diş çıkarma döneminde ağız çevresinde ve çenede oluşan tükürük döküntüleri veya fazla tükürük, pişiklere neden olabilir.
Bebeklerde Pişik Ne Kadar Sürede Geçer?
Bebeklerde pişiklerin iyileşme süresi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hafif pişikler genellikle düzenli bakım ve tedavi ile birkaç gün veya birkaç hafta arasında iyileşme görülmektedir. Düzenli olarak bez değiştirme, cildi temiz ve kuru tutma, pişik kremi veya merhem kullanma gibi önlemler genellikle iyileşmeyi hızlandırabilir. Ancak, daha şiddetli veya yaygın pişik durumları veya mantar enfeksiyonları gibi durumlar daha uzun sürebilir.
Her bebek farklıdır ve pişiklerin iyileşme süreci de bireysel farklılıklar gösterebilir. Eğer bebeğinizde pişik varsa ve iyileşme süresi hakkında endişeleriniz varsa, bir doktora danışmak en iyi yaklaşım olacaktır. Doktor, bebeğinizin pişik durumunu değerlendirerek daha spesifik bilgi ve öneriler sağlayabilir ve bebeğinize en uygun tedavi yöntemini seçerek uygulamanıza yardımcı olur.
Bebeklerde Pişik En Çabuk Nasıl Geçer?
Bebeklerde pişik, hassas ciltlerinin nemi ve tahriş edici faktörlerle etkileşime girmesi sonucu oluşan bir cilt sorunudur. Pişiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için birkaç önemli adım bulunmaktadır.
İlk olarak, düzenli bez değişimi çok önemlidir. Islaklığın ve nemin ciltte uzun süre kalması pişiğin oluşumuna katkıda bulunabilir. Bebeğin altının sık sık ve özenle değiştirilmesi, pişik riskini azaltabilir. Bez değişimi sonrası cildin temizlenmesi, ılık su ve yumuşak bir bezle nazikçe silinmesi gereklidir. Ancak, alkol veya parfüm içeren ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Hava almasını sağlamak da oldukça önemlidir. Bebek bezi bölgesini mümkün olduğunca açık bırakmak veya hava alabilen bezleri tercih etmek pişik oluşumunu azaltabilir. Ayrıca, bezi değiştirme sonrası cildin tamamen kurulanması da nemli ciltlerde oluşabilecek bakteri ve mantar oluşumunu azaltabilir.
Pişik kremi veya merhem kullanımı da iyileşme sürecini hızlandırabilir. Doktorunuzun önerdiği veya çinko oksit veya panthenol içeren krem veya merhemler, cildi yatıştırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak, krem veya merhemi kullanmadan önce doktorunuza danışmak önemlidir.
Özetle, bebeklerde pişiklerin hızla geçmesi için düzenli bez değişimi, cildin temizliği ve kurutulması, hava almasının sağlanması ve uygun pişik kremlerinin kullanımı oldukça önemlidir. Eğer pişik şiddetli veya uzun süre devam ediyorsa veya diğer sağlık sorunları eşlik ediyorsa, bir doktora danışmak önemlidir.
Bebeklerde Pişik Olmadan Önce Ne Yapılmalıdır? Pişik Nasıl Önlenir?
Bebeklerin hassas cildi, pişik oluşumuna daha yatkın olduğundan önleyici adımların alınması önemlidir. Pişiğin engellenmesi için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bebeğinizin terlemesi, tenlerinde tahrişe neden olabilir. Bu neden özellikle sıcak havalarda bebeğinize sık sık banyo yaptırmaya özen gösterebilir, soğuk havalarda dahi kat kat kıyafet giydirmekten kaçınabilirsiniz. Bez değişimi düzenli aralıklarla yapılmalıdır; ıslak veya kirli bezlerin uzun süre ciltte kalması pişiğe zemin hazırlayabilir. Bezi sık sık kontrol edip değiştirmek, cilt sağlığı için kritik öneme sahiptir. Cildin kurulanması önemlidir; bezi değiştirme sonrası cildin tamamen kurulanması, nemli ciltlerde oluşabilecek bakteri ve mantar oluşumunu azaltmaktadır. Bebek bezi bölgesinin hava alması da önemlidir; bulunduğunuz ortamın ısısı uygunsa 3-4 dakika bezi açık bırakarak hava almasını sağlamak ve hava alabilen bezler tercih edebilirsiniz. Cildin hassaslığına uygun bakım ürünleri kullanmak da oldukça önemlidir. Pişik kremi veya bariyer kremi kullanarak cilde hafif bir bariyer oluşturmak da cildin korunmasına yardımcı olabilir. Pudralar cildin zedelenmesine yol açabileceği için bez bölgesi bakımında önerilmemektedir.
Bu tedbirler, bebeğin hassas cildinde pişik oluşumunu azaltarak bebeklerin rahat etmesine yardımcı olacaktır.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Öncelikle, pişik hafifse ve evde yapılan bakım tedavilere yanıt veriyorsa, genellikle doktora gitmek gerekli olmayabilir. Ancak, ebeveynler, bebeğin durumunda endişe uyandıran veya normalden farklı herhangi bir belirti gördüklerinde, bir diğer deyişle, şiddetli ve yaygın bir pişik durumu varsa, bebeğin cildi kızarmış, şişmiş, pul pul görünüm ve iltihaplı kabarcıklarla doluysa veya bebeğiniz huysuzlanma ve rahatsızlık hissediyor, ağrı yaşıyor ve normal aktivitelerine devam edemiyorsa (örneğin emekleyemiyor, oyuncakla oynayamıyor), yüksek ateş, bebekte huzursuzluk, iştahsızlık gibi genel sağlık durumunda değişiklikler veya başka bir sağlık sorununun habercisi olabilecek belirtiler varsa, doktora danışılmalıdır. Doktorunuz, bebeğinizi muayene ederek, pişik durumunu değerlendirir ve gerekli tedaviyi veya önerileri sağlayarak sizin ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde hayata devam etmesini sağlar.
Bebeklerde Pişik Yapan Besinler Nelerdir?
Bebeklerde pişik oluşumunda besinlerin etkisi genellikle bireysel olabilir ve her bebekte farklılık gösterebilir. Ancak, bazı yiyecekler veya içecekler, bebeklerde hassasiyet veya alerjik reaksiyonlara yol açarak pişik oluşumuna katkıda bulunabilir. Bebeklerde pişik oluşturabilecek bazı yiyecekler veya içecekler genellikle çocuğun bağışıklık sistemi, sindirim sistemi veya cilt hassasiyetiyle ilişkilendirilir. Ancak, bebeklerde pişik oluşturan spesifik yiyeceklerin her zaman belirlenmesi kolay olmamakla birlikte doğru bir yöntem de olmayabilir. Yine de bazı bebeklerde pişik oluşumunu artırabilecek potansiyel yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Asitli Yiyecekler: Limon, portakal, domates, kivi, dana eti, yulaf, deniz ürünleri, mantar gibi asitli gıdalar bazı bebeklerde hassasiyet oluşturabilir.
- Baharatlı Yiyecekler: Acı biber, acı soslar, hazır soslar veya baharatlar bebeklerde hassasiyet yaratabilir.
- Süt ve Süt Ürünleri: Laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan bebeklerde süt ve süt ürünleri pişik oluşumuna katkıda bulunabilir.
- Yumurta: Bazı bebeklerde yumurta alerjisi pişik oluşumuna neden olduğu görülmektedir.
- Yüksek Alerjen Gıdalar: Fındık, fıstık, ceviz, bal, çikolata, çilek, ketçap, mayonez, yer fıstığı gibi yüksek alerjen içeren gıdalar bazı bebeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve pişik oluşumunu artırabilir.
Eğer bebeğinizde belirli yiyeceklere karşı tepkiler veya pişik gibi belirtiler gözlemliyorsanız, bir doktora danışarak konuyu daha detaylı değerlendirebilirsiniz. Özellikle bebeğinizin belirli bir besine alerjisi olduğunu bilindiği halde o besine maruz bırakılmışsa en yakın sağlık merkezine giderek bir sağlık uzmanına muayene ettirmeniz gerekmektedir. Zira, bebeğiniz sağlığı ciddi derecede tehlikeye girmiş olabilir.
Her Bez Değişiminde Pişik Kremi Kullanılır Mı?
Her bez değişimi sırasında pişik kremi kullanmak genellikle gerekli değildir. Pişik kremi, genellikle bebeğin altını değiştirdikten sonra veya pişik belirtileri görüldüğünde kullanılması önerilir. Zira, bebeklerde pişik kremi düzenli olarak kullanıldığında, cildin normal nefes almasını engelleyebilir veya krem birikintilerine yol açabilir.
Ancak, bebeğinizin cildinde hassasiyet varsa veya pişik belirtileri görüyorsanız, her bez değişiminde pişik kremi kullanmak faydalı olabilir. Pişik kremi, bebeğin altı değiştirildikten sonra temizlenmiş ve tamamen kurulanmış cilde uygulanmalıdır. Bu, cildin korunmasına ve pişik oluşumunun engellenmesine yardımcı olarak cildi yatıştırmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda cilt bariyerinin onarımına katkıda bulunacaktır.
Önemli olan, bebeğinizin cildinin normal durumunu ve reaksiyonlarını gözlemlemek ve pişik belirtileri görüldüğünde pişik kremi kullanmaktır. Eğer bebekte pişik oluşumunu engellemek veya tedavi etmek için sürekli olarak pişik kremi kullanmanın gerekliliği konusunda şüpheleriniz varsa, bir doktora danışmanız faydalı olabilir. Doktor, bebeğinizin cilt durumunu değerlendirerek size daha spesifik önerilerde bulunarak bebeğinizin cildi için en sağlıklı yolu söyleyecektir.
[routine]
Pişik Bulaşıcı Mıdır?
Ciltte pişik oluşumu çoğunlukla bulaşıcı bir durum değildir. Pişik, genellikle cilt tahrişi, ıslaklık veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Bebeklerde pişik oluşumu, özellikle bez bölgesindeki nemin ve sürtünmenin bir sonucu olarak gelişebilir.
Bununla birlikte, pişik oluşumunda, kullanılan bebek bezleri, nemli ve ıslandıklarında bakteri veya mantarların üremesi için uygun bir ortam oluşturabilir. Bu durum, bakterilerin veya mantarların diğer cilt bölgelerine yayılmasına yol açabilir, ancak genellikle pişikten direkt olarak bulaşma şeklinde değildir.
Pişik, bebeğin cildinde yerel bir durumdur ve genellikle diğer insanlara bulaşmasa da, bez değişimi sırasında hijyenik önlemler almak, elleri yıkamak, kullanılan bezleri steril bir şekilde temizlemek ve çöpe atmak, bebeğin cildini düzenli olarak temizlemek enfeksiyon riskini azaltacağından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Eğer ebeveyn olarak aklınıza takılan sorular varsa veya söz konusu pişik tedavi yöntemlerini uygulamanıza rağmen düzelmiyorsa, bir doktora danışarak bebeğinizin sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kaynakça:
- https://kidshealth.org/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
- https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Diaper-Rash.aspx
- https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/nappy-rash/
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”