4 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz eğer 4. ayında ise; her ay olduğu gibi yepyeni şeyler öğreneceği, sizin bile şaşıracağınız hızda büyüyeceği, büyürken de size birbirinden güzel deneyimler yaşatacağı bir ay başladı demektir. Bu ay bebeğinizin çevresine verdiği tepkilerin daha da arttığını ve bilinçlendiğini fark edeceksiniz. Kas ve motor fonksiyonlarındaki gelişimi daha fazla hareketlenmesini ve etrafına olan ilgisinin artmasını sağlayacak. En önemli ve güzel yanı ise bu ay ile birlikte bebeğinizin şen kahkahaları evinizde çok daha fazla yankılanıyor olacak.
4 Aylık Bebeğin Gelişimi
4. ay bebekler için aynı zamanda yepyeni heyecan ve keşifleri de beraberinde getiren bir aydır. Ebeveynlerinin konuşmasını, ağız ve yüz hareketlerini dikkatle inceleyen bebek, yavaş yavaş onları taklit etmeye çalışacaktır. Bu dönemde bebeğinizin renkleri ve sesleri takip etme yeteneklerini geliştirici birtakım aktiviteler yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde bebeğiniz nesnelere uzanabilir ve istediği nesneyi tutmayı yavaş yavaş öğrenebilir. Eğlenceli bir serüven sizi bekliyor.
4 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebeğiniz bu dönemde fiziksel olarak el ve ayaklarını tamamen tanımış olur, fakat koordineli olarak kullanamayabilir. Zaman içerisinde nesneleri tutma ve dokunma alışkanlıkları ile bu yetileri gelişecektir. Eğer farklı bir ışık ya da ses duyarsa dönüp o yöne bakacak ve inceleyecektir. Ani ve yüksek seslerde korkarak irkilebilir ve fiziksel olarak bu tarz uyarılara tepki verebilir. Kolları ile vücudunu destekleyerek yerden kaldırabilir, fakat bu şekilde çok uzun süre duramayabilir.
4 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?
Bebeklerin fiziksel gelişimleri genetik olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle bebeğinizin bir başka bebekle karşılaştırılması doğru değildir. 4. Ay içerisinde kız bebekler ortalama 56 ila 68 cm uzunluğunda, erkek bebekler ise 57 ila 68 cm uzunluğunda olurlar. Kiloları ise yine ortalamada kız bebekler için 4500 ila 8000 gr. aralığında, erkek bebekler için ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olur. Bu oranlar bebekler arasında farklılık gösterebilmektedir.
4 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?
4 aylık bebeğinizin ilk ve en önemli beslenme şekli anne sütüdür. İlk 6 ay boyunca eğer mümkünse bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Gerekli görülen durumlarda doktor kontrolü ve tavsiyesi ile mama takviyesi yapılabilir. Bu dönemde bebeğiniz beslenme talep ettikçe onu besleyebilirsiniz. Yeni Doğan Bebek Emzirme Süresi ve Sıklığı yaklaşık 2-3 saatte bir olarak önerilmektedir.
4 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçmeli mi? Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Bebekler için ek gıdaya geçiş süreci, doktorlar tarafından 6. aydan itibaren önerilir. İlk 6 ay bebeğinizin anne sütü ile beslenmesinin ardından 6. ayın sonu ile birlikte ek gıda serüvenine başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçiş kararınızı, öncelikle doktorunuzla görüşerek almanız, bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir. Genel olarak bebeğinizin; ellerini ve oyuncaklarını ağzına sokma süreci artmış, doğum kilosunun yaklaşık iki katına erişmiş, diğer insanların yedikleri ile ilgilenmeye başlamışsa ek gıda sinyallerini almaya başladınız demektir. 6. ay itibari ile doktorunuzun verdiği ek gıda listesi ile birlikte ilk tadımlarınıza başlayabilirsiniz.
4 Aylık Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci
Diş çıkarma süreci bebeklerde 4 ile 7. ay arasında sıklıkla görülür. Bu dönemler arasında bebeğiniz, ilk dişlerini çıkaracak ve bu süreç onda bir takım huzursuzluklara sebep olacaktır. Özellikle ateş, uykusuzluk gibi problemleri beraberinde getirebilen diş çıkarma süreci, bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Bu süreç ortalama 3 yaşına kadar sürer ve bebeğinizin 3 yaşına ulaşması ile birlikte 20 adet süt dişi tamamen çıkmış olur.
4 Aylık Bebek Görme ve İşitme
4 aylık bebeğinizin görme ve işitme yetileri artık gelişmiştir. Etrafındaki sesleri duyabilir, görüntülere karşı tepki verebilir. Fazla yüksek ses gibi uyaranlardan korkarak ağlayabilir. Bu dönemde bebeğiniz aynı zamanda anne babasını ya da evdeki diğer kişileri tanımaya başlayacağından onlara tepki verebilir. Sevdiği kişi yanından ayrıldığında ağlayarak tepki verebilir.
4 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
4 aylık bebeğinizin zihinsel gelişimi, artık onunla küçük oyunlar oynayabileceğiniz düzeye erişmiştir. Sizin yaptığınız oyunlara gülerek tepki verecek, ses çıkaran ya da ışıklı oyuncaklara karşı ilgi duyacaktır. Bu dönemde bebeğiniz elindeki nesneyi size vermek istemeyebilir, ya da sizin elinizdekini almak isteyebilir. 4. ayda bebeğinizin zihin gelişimini olumlu etkilemek için onunla uzun süre konuşabilir, kitap okuyabilir ve oyunlar oynayabilirsiniz.
4 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
Bebeğinizin 4. ayı ile birlikte aile içerisinde sürekli gördüğü kişiler ile dışarıdan gelen kişiler arasındaki iletişimi farklı olacaktır. Yabancı kişilere gitmek istememe ve ağlama gibi süreçleri bu dönem itibari ile başlar. Öte yandan çocuklara karşı ilgi duymaya ve onları izlemeye başladığını göreceksiniz. Her ne kadar henüz emekleyemese de bu süreçte yanına bir çocuk geldiğinde ona doğru yöneldiğini ve neşelendiğini gözlemleyebilirsiniz.
4 Aylık Bebeğin Tat ve Koku Gelişimi
Bebekler doğumlarından itibaren çok güçlü bir tat ve koku alma yetisine sahiptir. Doğumdan itibaren kokular arasındaki farkları algılayabilir, anne sütüne geçmiş olan farklı tatları alabilirler. İlk başta özellikle annelerinin kokusu üzerindeki hassasiyet, zaman geçtikçe dış dünyaya karşı da artacaktır. Tat duyguları, anne sütü ile birlikte gelişir ve artar. Emzirme döneminde annenin beslenme şekli de, bu anlamda bebeğin ileride oluşacak damak tadını geliştirmede oldukça etkilidir.
4 Aylık Bebeğin Duygusal Gelişimi
Bu ayda bebeğiniz size gülerek, ağlayarak ya da şaşırarak tepkiler verebilir. Duyusal gelişimi ile birlikte artan bu tepkileri, etrafını izleyerek verecektir. Kendi oluşturduğu sesleri de sürekli dinleyerek keşfetmeye çalışır. Siz ona gülümsediğinizde size gülümseyerek karşılık verebilir. Çok eğlendiğinde kahkahalar atarak sizi mest edebileceği bir dönemdesiniz. Tadını çıkarın!
4 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)
4. ay ile birlikte bebeklerin motor gelişimleri de hızlanmaya başlar. Nesneleri tutma, bırakma, kendisine doğru çekme gibi eylemleri öğrendiği dönemdir bu dönem. Aynı zamanda eline geçen her objeyi ağzına sokarak tanımaya çalışacaktır. Bu dönemde küçük objeleri olabildiğince ondan uzak tutmaya çalışın. Boğulma risklerine karşı sürekli gözlem altında tutmayı atlamayın.
4 Aylık Bebek Oturabilir mi?
Bebeğiniz bu dönemde kas gelişiminin artması ile birlikte destekli olarak oturabilir. Ancak bu konuda bebeğinizi zorlamayın ve ondan alacağınız sinyallere göre hareket etmeye çalışın. Yani kucağınızda oturur pozisyona gelmeye çalışıyor, yatarken doğrulmaya çalışıyorsa oturma sinyallerini gösteriyor demektir. Bu durumda çok uzun süreli olmayan destekli oturma şekillerini deneyebilirsiniz.
4 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Gaz sorunlarının da azalmasıyla birlikte, 4. ayda bebeğinizin uyku düzeni de yavaş yavaş oturmaya başlayacaktır. Bu dönemde bebeğiniz geceleri ortalama 11-12 saat, gündüzleri ise 3 kez olacak şekilde toplamda 3,5 ila 4 saat uyuyacaktır. Eğer bundan daha az ya da fazla uyuyorsa endişelenmeyin. Bu durum bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte bebeklerde uyku düzeni zamanla düzene oturmaktadır.
4 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Olmalı?
Bebek için yaşa göre oyuncak seçimini doğru yapmanız çok önemlidir. Bu nedenle 4. Ayında bebeğinize daha çok ses çıkaran ve elinde tutabileceği çıngırak tarzı oyuncakları tercih edebilirsiniz. 0 - 12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri genellikle bebeğinizin motor fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik etkinliklerdir. 4. ayda oyuncakları bebeğinizden uzaklaştırıp size vermesini isteyebilir, ışıklı veya sesli oyuncakları takip etmesi konusunda onu yönlendirebilirsiniz.
4 Aylık Bebeklerin Aşı Takvimi
Bebeğinizin aşı süreçleri titizlikle takip edilmelidir. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü aşıları zamanında ve eksiksiz yaptırmaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Bebeklerde 4 Ay Sendromu Nedir?
Bebeklerde 4 ay sendromu aynı zamanda uyku gerilemesi olarak da bilinir. Bebeğinizin uyku döngülerinde yaşayacağı değişiklikten kaynaklanan tekrar uykuya dalma sorunu için ona destek olabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni farklılıklar gösterebilir.
4 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü ne zaman yaptırılmalı?
Bebeklerin sağlık kontrolleri doktorunuz farklı bir yönlendirme yapmadığı sürece ilk aylarda aylık olarak gerçekleştirilir. Hem aşı takvimi, hem de genel gelişim ve baş çevresi ölçümü gibi kontroller bebeğiniz için oldukça önemlidir. Bu nedenle doktorunuzun uygun gördüğü kontrol takvimine göre bebeğinizin sağlık kontrolleri yaptırılmalı ve herhangi bir sorun yaşamamak adına aksatılmamalıdır.
4 Aylık Bebeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?-Kabızlık-İshal
Mama tüketimi yapan bebekler için kabızlık görülme ihtimali oldukça yüksektir. Ancak bu dönemde görülen kabızlık probleminin farklı sebepleri de olabilir. Annenin beslenme şeklinin de doğrudan etkilediği bu süreç, eğer bebeğiniz mama gibi ek gıdaya geçmişse sindirim sorunlarından kaynaklı da olabilir.
Bebek Masajı
Bebeklerde kabızlık bebek masajı ile giderilebilir. Bebek masaj yağı kullanarak bebeğinizin karın bölgesine basit hareketlerle yapacağınız bu masaj, bebeğinizin sindirim sistemini harekete geçirecek ve kabızlık probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
4 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler
4 aylık bebeğinizin bakım süreçleri için ihtiyaç duyacağınız bazı ürünler olabilir. Masaj yağları, pişik önleyici kremler, bebekler için hassas şampuanlar bu dönemde ihtiyacınız olan en önemli ürünlerdir. Unutmayın, bebeklerin cildi çok hassas olduğundan yanlış ürün kullanımı hassas cildine zarar verebilir ve alerjik sorunları beraberinde getirebilir. Mustela ürünleri bebeğinizin hassas cildini korumada en önemli yardımcınız olacaktır. Pişik oluşmaması için her bez değişiminde Vitamin bariyer 1.2.3. pişik önleyici krem, masaj ihtiyacınız için ise avokado yağı içeren bebek masaj yağını kullanabilirsiniz. Annelerin en büyük sorunlarından biri olan göğüs ucu yaraları için ise organik sertifikalı göğüs ucu kremini mutlaka denemelisiniz.
4 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
4 aylık olan bebeğinizin dil ve bilişsel gelişimi için onunla sürekli konuşmaya, kucağınıza alıp onu gezdirmeye veya bebek arabasıyla parklara bahçelere götürmeye gayret etmelisiniz. Unutmayın ki konuşmayı sizden ve diğer aile bireylerinden duyarak öğrenecek. Aşırı korumacı davranarak onu hep evin içinde tutmak, bebeğinizin çevre koşullarına uyum sağlamasını geciktirebilir.Bu yüzden kısa sürelerle balkona, bahçeye ve açık havaya çıkararak, dışarıdaki seslere aşina olmasını sağlayabilir, onu güneşle tanıştırabilirsiniz. Tabii ki hassas cildini korumaya özen göstererek. Kısa gezintiler sırasında bebeğinizi hava koşullarına uygun olarak giydirmek de oldukça önemli bir konu. Mümkünse bebeği olan arkadaşlarınızla bir araya gelerek onların birbirlerini tanımasını sağlayabilirsiniz. Bu da bebeğinizin sonraki aylarda sosyalleşmesine zemin hazırlayacaktır.
Kaynakça:
- https://www.verywellfamily.com/your-4-month-old-baby-development-and-milestones-4172533
- https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-4-months
- https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-4mo.html
- https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Emotional-and-Social-Development-4-7-Months.aspx
-
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Cognitive-Development-4-to-7-Months.aspx
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’