• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Büyüme ve Gelişim

    5 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

    6 dakika okuma süresi Güncellendi Kasım 14, 2024
    Yayınlandı March 29, 2023 Mustela
    5_AY_COVER_1048X964PX_e4951d72-022a-479b-bfce-4c54e66e1821 - Mustela Türkiye - 1

    5 Aylık Bebeğin Gelişimi

    Beşinci ay bebek gelişimi açısında oldukça önemli aydır. Beşinci aya ulaşıldığında bebekler fiziksel, bilişsel ve zihinsel birçok gelişim gösterirler. Bu süreç içeresinde de bebekleri anlayabilmek ve herhangi bir durum karşısında nasıl bir tutum sergileneceğini bilmek oldukça önemlidir.

    5 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

    5_AYLIK_BEBEGIN_FIZIKSEL_GELISIMI_1024X586PX.png

    5 aylık bebeklerin hareketleri bir önceki aylara kıyasla daha da çeşitlidir. Beşinci ay içerisinde bebekler ufak bir destek ile rahatlıkla oturabilir ve bunun yanında da başlarını dik bir biçimde tutabilirler. Destek çekildiği taktirde de pozisyonlarını bir süreliğine koruyabilirler. 5 aylık bebekler bunun haricinde sırt üstü yatar bir pozisyonda yanlara dönebilir ya da yuvarlanabilir. Bebeklerin elleri ya da ayakları beşinci ayda kendileri için oldukça dikkat çekicidir ve el ve ayakları ile oynamaktan oldukça zevk alırlar.

    5 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

    5 aylık bebeklerin kilo ve boy oranlarına kesin bir şekilde cevap verebilmek oldukça zordur çünkü bu durum bebekten bebeğe oldukça farklılık gösterir. Fakat ortalamalara bakacak olursak 5 aylık kız bebeklerin kilosu yaklaşık olarak 6,5 kilo ve boyları da 57 ile 70 cm aralığında değişmektedir. Erkek bebeklerin ise kiloları 7 kilo iken boyları ise 58 ile 70 cm aralığında değişiklik göstermektedir.

    5 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

    5 aylık bebeğinizi beslerken bebeğinizin size rehberlik etmesi konusunda ona hak tanımalısınız. Açlık belirtilerini hissettiğiniz zaman bebeğinizi emzirebilirsiniz. Her 24 saat içerisinde bebeğinizi en az sekiz kez beslenmesi için uyandırabilirsiniz. Emzirme esnasında da bu süreyi yaklaşık olarak 20 ya da 30 dakika aralığında tutabilirsiniz. Bunun haricinde doktora sık sık kontrol için gidebilirsiniz. Doktorunuz anne sütünün bebeğiniz için yetersiz olduğunu belirtirse ekstra mama girişimlerini deneyebilirsiniz. Bu konuda yine doktorunuzun tavsiyelerine kulak vererek belli bir beslenme düzeni ve belli bir beslenme limiti oluşturabilirsiniz.

    5 Aylık Bebek Diş Çıkarma Süreci

    5_AYLIK_BEBEKLERDE_DIS_CIKARMA_SURECI_1024X586PX.png

    Diş çıkarma genel olarak 6 ya da 8 aylıkken başlar ve toplam 30 ay geride bırakıldığında da 20 süt dişinin yirmisi de çıkmış olmalıdır. Fakat bazı çocukların 8 ay geçmeden çıkardığı dişleri göstermediğini de belirtmekte fayda var. Genellikle diş çıkarma süreci içerisinde öncelikle ilk alt ön dişler çıkar sonrasında da diğer dişler yavaş yavaş çıkmaya başlarlar. Eğer bebeğiniz huysuz ya da sinirli davranıyorsa, sert nesneleri sık sık ısırıyor ya da çiğniyorsa, salya akıtıyorsa, diş eti şişiyor ve bunun yanında da diş eti hassasiyeti gösteriyorsa, yemek yemeği reddediyor ya da uyku problemleri gün yüzüne çıkmaya başlamışsa diş çıkarma sürecine girdiği söylenebilir.

    5 Aylık Bebek Görme ve İşitme Gelişimi

    Beş aylık bebekler her ne kadar keskin bir görüşe sahip olmasalar bile artık nesneleri daha iyi seçebilir ve onlara karşı daha uzun süre odaklı kalabilirler. Beş aylık bebeklerde renk algısı ve renk geçişleri ayırt edilebilir. Ayrıca bu yaştaki bebekler de renk konusunda kırmızı, mavi, sarı, kırmızı gibi temel renkleri tercih ederler.

    Beş aylık bebeklerin işitme duyuları, konuşabilmeleri için büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte işitme duyularını kullanmaları bebeğinizin konuşma kısımlarını anlamlandırmaya çalıştığını gösterir. Beş aylık bebekler ebeveynlerinin seslerini artık tanırlar, yabancı bir ortama girildiğinde ailesinin kim olduğunun farkına varırlar.

    5 Aylık Bebek Dil Gelişimi

    Bebeğiniz beşinci ayına ulaştığında bir nebze daha anlamlı sesler çıkarabilir, bu durum onların konuşabilmek için çoğu kelimeyi taklit ettiğini gösterir. Bunun haricinde gülümseme ya da gevezelik etme ihtimalleri daha yüksektir. Bebekler beşinci ayına girdiklerinde ebeveynlerini daha fazla örnek almaya başlarlar çünkü sosyalleşmek için en iyi model onlar için ebeveynleridir. Birkaç örnekle ele almak gerekirse bebekler beşinci ayına ulaştıklarında hışırtı ve hırıltı gibi sesler çıkarabilir, ses taklidi ya da gevezelik yapabilir, ufak heceli sesler çıkarabilir, gülebilir, ciyaklayabilir ya da dudaklarını bükerek üfleme ya da "ahududu" gibi sesler çıkarabilir.

    5 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

    5_AYLIK_BEBEGIN_ZIHINSELSEL_GELISIMI_1024X586PX.png

    Bebeğin bilişsel gelişimi beşinci ay içerisine girildiğinde de diğer aylardaki gibi tüm hızıyla devam eder. Bebekler beşinci aya girdiklerinde annesi ve babasının ses tonlarını anlamaya ve tanımaya başlar. Kendi adlarını benimser, tanır ve duyduklarında da tepki verebilirler. Beşinci aya ulaşmış bebekler yere düşen nesneleri fark edebilir ya da onları takip edebilir. Bunun haricinde de örtünün arkasında kalmış ve bir kısmı gözüken oyuncakları bulabilirler ya da eylemler ile sonuçları arasındaki bağlantı kurmaya başlayabilirler.

    5 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

    Bebekler beşinci aya geldiklerinde kelimeler kurmaya başlayabilirler fakat kelimelerin ne anlama geldikleri konusunda hala bilinçsizdirler. Beşinci ayda birkaç harfi yan yana getirerek çeşitli sesler çıkarabilirler. Örnek vermek gerekirse "ma-mas,ha-ha,da-das" bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir.

    Beş aylık bebekler köpek havlamaları ya da araba motoru gibi basit sesleri tanır ya da anlayabilirler. Kelimeleri her ne kadar tam olarak anlayamasalar da "hayır" gibi basit bir komut için başlarını sağa sola çevirebilirler.

    5 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

    Beş aylık bebekler önceki aylara göre daha uzun süre dik durabilirler fakat dik dururken hala desteğe ihtiyaç duyarlar. Bunun haricinde bebekler bu ay içerisinde bacakları ve ellerini sallamaya başlayabilirler, sırtlarından destek alarak sağa ve sola yuvarlanabilirler. Bu süreç içerisinde emeklemeye hazırlanıyor olabilirler.

    Bebeğiniz ilk beş ay içerisinde kavrama yeteneğini arttırır, yakınlarındaki nesnelere tutunabilir, onları avuç içine alabilir, kavrayabilir ve elden ele değiştirebilir.

    5 Aylık Bebek Emekler mi?

    5_AYLIK_BEBEK_EMEKLERMI_1024X586PX.png

    Bebekler 6 ile 9 ay aralığında emeklemeyi öğrenmeye başlarlar. Tabii bu konuda da kesin bir şey yoktur ve bu süreç de bebekten bebeğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Bebeğinizin sırtından destek alarak sağa sola doğru yuvarlanmaya çalışması, bacakları ve ellerini sallaması ya da onlarla sürekli etkileşim halinde olması emeklemeyi öğrenmeye başladığına dair bir işarettir.

    5 Aylık Bebek Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Bebekleriniz için illa oyuncak mağazasında dolaşmanıza gerek yoktur. Bunun yerine evdeki eşyaları keşfetmeleri ve onları birer oyuncak olarak görmelerini sağlayabilirsiniz. Tabii bu durumda iletişim kuracakları nesnelerin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Örnek vermek gerekirse beş aylık bebeğinize kaşık ve tencere verebilirsiniz. Bu durum hem onlar için eğlence aracı olurken hem de bilişsel gelişimleri konusunda yardımcı olabilir. Bunun haricinde de banyo esnasında su ile oynamak ya da küçük çaplı deney gösterileri hazırlamak bebeğiniz için faydalı ve eğlenceli olacaktır.

    Bunun haricinde pelüş oyuncaklar, çıngıraklar ve benzeri oyuncak öğeleri beş aylık bebek için tercih edilebilir niteliktedir. "Yaşa göre oyuncak seçimi" başlığımız da bu konuda yardımcı olacaktır.

    5 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

    Bebeklerde genel olarak altınca aya gelene kadar herhangi bir düzenden bahsedilemez. Bebeklerde uyku düzeni, yeni doğan bebekler için yaklaşık olarak gün içerisinde 16 ya da 17 saat arasında uyku çekerken bir seferde sadece 1 ya da 2 saat uykuda kalabilirler. Bebekler gün geçtikçe daha az uykuya ihtiyaç duyarlar fakat bu yine bebekten bebeğe göre değişmektedir. Bebeklerin geceleri uyanıp sonradan uykuya tekrar dalmaları da normaldir.

    Beş aylık bebeklerin çoğu yaklaşık olarak 10 ya da 12 saat arasında uyku çeker. Genellikle de 1 ya da 2 kez beslenmek için uyanırlar, gün içerisinde de 3 ile 5 saat arasında uyuyarak 2 ya da 3 kez uyanıp tekrar uykuya dalabilirler.

    5 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

    5_AYLIK_BEBEKLER_HAKKINDA_DIGER_DIKKAT_EDILMESI_GEREKENLER_1024X586PX.png

    Bu başlık altına birden fazla madde sığdırılabilir fakat en önemlilerini sıralamak gerekirse:

    • Aşı programlarını takip edin ve aşı programlarına bağlı kalın çünkü aşı devamlılığı çocuğunuzu birçok hastalık ve riskten korur.
    • Oyuncak olarak ev eşyalarını kullanmalarını sağlayın. Bu onların zihinsel gelişimlerine oldukça yardım eder.
    • Bebeğinizi fiziksel gelişimi sırasında yalnız bırakmayın, onun oturması için sürekli yardımcı olun, bu durum bebeğinizin daha çabuk kavraması için önemlidir.
    • Bebeklerinizi olabildiğince çok nesne ile etkileşime geçirin. Bebeğiniz onları ısırabilir, sallayabilir ya da koklayabilir bu duruma tehlikeli ya da pis olmadıkları sürece engel olmayın çünkü bu durum bebeğinizin gelişimi ve nesneleri anlamlandırarak öğrenmesi konusunda büyük önem arz eder.
    • Bebeğinize çeşitli öğünler verebilirsiniz. Bu durum hem onun can sıkıntısını önleyecek hem de erkenden öğrenmesini sağlayacaktır. Fakat bu konuda her ihtimale karşı doktorunuza danışabilirsiniz.
    • Bebeğiniz düzenli bir doktor kontrolünden geçirebilirsiniz.
    • Ayrıca 0-12 aylık bebekler için etkinlik fikirlerini de gözden geçirebilirsiniz.

    5 Aylık Bebeğiniz İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

    5 aylık bebek yavaş yavaş diş çıkarmaya başlar ve diş çıkarma ile ateş ile pişik olguları da baş gösterir bu sebeple "Vitamin bariyer 1.2.3. pişik önleyici krem" bebeğinizin rahatlığı için büyük önem taşır. Bunun haricinde "rahatlatıcı göğüs balsamı" da bebeğinize uyku öncesi uygulandığı taktirde rahat bir uyku çekmesi konusunda ona yardımcı olur.

    Kaynakça:

    1. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Getting-Your-Baby-to-Sleep.aspx
    2. https://medlineplus.gov/ency/article/002045.htm
    3. https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-5.aspx
    4. https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-5-months
    5. https://www.choc.org/primary-care/ages-stages/4-to-6-months/
    6. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-sleep/art-20045014
    7. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=feeding-guide-for-the-first-year-90-P02209
    8. https://www.whatto expect.com/first-year/sleep/how-much-sleep-do-babies-need/
    9. https://medlineplus.gov/ency/article/002045.htm

     

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları