Bebeğinizi dört gözle kucağınıza almayı beklersiniz ama doğum sonrası sizi telaşlandırabilecek bazı sürprizlerle de karşılaşabilirsiniz. Örneğin saçlarınız dökülmeye başlayabilir ama panik yapmanıza gerek yok, bu çoğunlukla geçici bir problemdir. Doğum sonrasında dökülen saç problemlerine dair her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Bebeğin getireceği yeni sorumluluklar zaman zaman anneyi strese sokabiliyor. Hamilelik ve sonrasında yaşanabilecek üzüntü, stress gibi etkenler de, anne üzerinde değişik belirtiler yaratıyor. Hassas bir döneme giren annenin davranışlarında, duygu ve düşüncelerinde, beden ve ruh sağlığında değişiklikler ortaya çıkabiliyor. Doğum yapan kadınlarda ilk zamanlar saç dökülmesi de oldukça yaygın bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Uzmanlar, özellikle ilk altı ay içinde saçlardaki dökülmenin normal karşılanması gerektiğini, iç salgı bezlerindeki değişikliklere bağlı olarak lohusalık döneminde, saç dökülmesinin görülebileceğini belirtiyorlar. Doğum sonrası süreçte hormon değişikliklerinin doğal bir sonucu olarak karşılanması gereken bu durumun genel sebeplerine bir bakalım.
Annede Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?
Hamilelikle birlikte başta östrojen, progesteron olmak üzere bazı hormonlar vücutta hızlı bir şekilde artışa geçiyor. Doğum sonrasında ise yükselen bazı hormonlar düşme eğilimi gösterirken prolaktin süt hormonu yükseliyor. Hamilelik öncesine göre hormonal dengelerin tamamen değişmesi, kaygı, endişe gibi sıkıntıların bir araya gelmesi, saç dökülmesi gibi sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Eğer ki siz de doğum sonrasında normalin üzerinde bir saç dökülmesi yaşıyorsanız, muhtemelen sebepleri bunlardır.
Yeni anne olmuş bir kadının saçının dökülmesi, emzirmeye de bağlanıyor ancak dökülme yoğunsa, altında yatan başka faktörler olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Bu faktörlerden biri de demir eksikliği. Hamilelik döneminde veya bebeğinizi dünyaya getirdikten sonra kansızlık sorunu yaşadıysanız, bu durumun, tüm bedeninize olduğu gibi saçlarınıza da olumsuz etkileri olabilir. Vücuttaki mineraller, vitaminler eksildiğinde de saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayı aşerme sıkıntısını yoğun yaşayan anne adayları, o dönemin getirdiği mide bulantılarından dolayı yeterli ve dengeli beslenemiyorlar. Bunun sonucu olarak kan değerleri düşebiliyor. Sürekli gittiğiniz ve aylık kontrollerinizi yaptırdığınız doktorunuz, gereken tetkikler yapıldıktan sonra kan değerlerinizin durumuna göre nasıl beslenmeniz gerektiğini söyleyecek, ihtiyacınız olan takviye ilaçları da belirleyecektir.
Hamilelik döneminde iyi beslenen, düzenli olarak doktoruna görünen, doğum sürecinde anne ve bebeğin sağlığı için doktor tarafından yazılan ilaçları alan birçok kadın, saçlarının bu dönemde canlı ve parlak olduğunu fark edebiliyor. Sağlıklı gıdalar ve hekimin verdiği takviye ilaçlar, saçları da beslediği için normalden daha parlak bir görüntü oluşuyor. Doğum gerçekleştikten sonra ise özellikle alnın üst kısmındaki bölgede dökülme ortaya çıkabiliyor. Dökülme doğumdan hemen sonraki hafta başlayabileceği gibi doğumdan birkaç hafta sonra da ortaya çıkabiliyor. Peki doğum sonrası saç dökülmesi nasıl önlenir?
Yeni Annelerde Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Anneliğin keyfini yaşamak isterken saç dökülmesi sorunu ile mücadele etmek can sıkıyor. Hele ki, doğum sonrasında bazı kadınlarda görülen lohusa sendromu yaşıyorsanız bir de saçlarınızı kaybettiğinizi görmek yıpratıcı olabiliyor. Oysa, durumun normal olduğunu kabul etmeniz süreci kolay atlatmanıza zemin hazırlıyor. Beslenme alışkanlıklarınıza Omega-3 içeren yiyecekleri eklerseniz normalleşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
Yukarıda değinilen dengeli ve yeterli beslenme, demir takviyesi gibi önlemler dışında, saçlarınıza yapacağınız bakım da önemlidir. Özellikle saç boyası gibi kimyasal içeriklerden uzak durmanız iyi bir başlangıç olabilir. Tarama esnasında ise geniş dişli tarakları tercih ederseniz saçlarınızı koruyabilirsiniz. Güçlü saç kurutma makineleri yerine havanın sıcak olduğu dönemlerde saçlarınızı kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
Ayrıca bakım yağları ile gerek saç tellerini gerekse de saç derisini güçlendirebilirsiniz. Şampuan tercihinde ise daha çok doğal içeriklere sahip seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen dökülmeler aynı hızda devam ediyorsa doktorunuza danışarak tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Annede Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Tedavisi
Doğumdan sonra özellikle bir yıl geçmiş olmasına rağmen yoğun saç dökülmesi halen devam ediyorsa tekrar doktorunuza bilgi vermeniz gerekiyor. Peki doğum sonrası saç dökülmesi tedavi edilebiliyor mu? Doğum sonrasında ortaya çıkan ve uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen devam eden dökülmelerin altında yatan sebeplerin araştırılması gerekiyor. Doktor gözetiminde verilen demir ve çinko desteği ile genellikle dökülme sorunu tedavi edilebiliyor. Özellikle emzirme sürecinde dengeli beslenmeye devam etmeniz, uykunuzu almanız da saçlarınızla veya cildinizle ilgili yaşadığınız problemleri çözmek için iyi bir adım olabiliyor.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Ne Zaman Biter?
Ekstra bir tedaviye ihtiyaç duyulmayan doğum sonrası saç dökülmeleri genellikle doğumun ilk ayı ile ortaya çıkar. İlk iki ayda oldukça fazla bir dökülme söz konusu olabilir. Bazı kadınlarda saç dökülmesi şikayeti 3. ayda ortadan kalkar. Bazı kadınlarda ise saçlardaki seyrelme 6 ay kadar devam eder. Az da olsa bazı annelerde bir yıllık süreçte saç dökülmesi hala devam edebilir. Süreler kişiden kişiye ya da beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir.
Saçlarınızdaki dökülme azaldığında da, daha önce aldığınız tedbirleri bir süre daha devam ettirmenizde yarar var. Özellikle saç bakım yağı, saç maskesi ve dökülme karşıtı bitkisel şampuanlar kullanmayı sürdürebilirsiniz. Ayrıca saçlarınızı ayda bir birer santim kadar kestirmeniz hem uzamayı hızlandırır hem de daha hacimli bir görünüm kazanmasını sağlar. "Doğum sonrası saç dökülmesi ne zaman biter?" sorusu, annelerin en sık cevap aradıkları soruların başında gelir.
Lohusalık döneminde yaşanan kilo, cilt veya saç sorunları, bebeğiniz büyüdükçe, ek gıdalara geçtiğinde ve daha az anne sütü almaya başladığında yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. İlk bir yıl, saç jölesi, şekillendirici, saç köpüğü gibi ürünlerin kullanımına bir süre ara verebilirsiniz. Böylece saçlarınızın eski sağlığına kavuşmasını kolaylaştırmış olursunuz. Öte yandan saç dökülmesi sorununu, rutin kontrollere gittiğinizde doktorunuza danışarak çözüme kavuşturabilirsiniz.