• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Bebek ve Çocuk Sağlığı

    Bebeklerde Bebek Bezi Değiştirme ve Bebek Bezi Bakımına İlişkin İpuçları

    5 dakika okuma süresi Güncellendi Kasım 14, 2024
    Yayınlandı January 30, 2024 Mustela
    Bebeklerde-Bebek-Bezi-Degistirme-ve-Bebek-Bezi-Bakimina-Iliskin-Ipuclari_1048x964px - Mustela Türkiye - 1

    Bebeklerde Bebek Bezi Değiştirme ve Bebek Bezi Bakımına İlişkin İpuçları

    Ebeveynler, yeni doğan bebeklerini doğdukları günden itibaren büyük bir sevgiyle büyütürler. Bebeklerinin sağlıklı bir şekilde yaşamaları en büyük amaçlarından biri olan ebeveynler, bebeklerini büyütürken konforları ve ihtiyaçları için de en iyisini isteyerek ve seçerek gereken ilgiyi gösterirler.

    Bebek bakımı deyince akla gelen ilk husus şüphesiz bebek bezleridir. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte çeşitli bebek bezleri piyasaya sürülerek bebeğinizin ihtiyacına yönelik bebek bezleri üretilmeye başlanmıştır. Hal böyle iken, bebek bezlerinin kullanımı ve bebek bakımına dair ipuçları daha da önem kazanmıştır.

    Bebek Bezi Değiştirirken Yanınızda Olması Gerekenler

    Bebek-Bezi-Değiştirirken-Yanınızda-Olması-Gerekenler_1024x586px

    Bebek bezi değiştirirken yanınızda bulunması gereken bazı temel malzemeler bulunmaktadır. Bunların başında temiz bebek bezi gelmektedir. Bebeğinizin altını temizlemek için ise cildine uygun alkol ve parfüm içermeyen temizleme bezi, durulama gerektirmeyen bebek temizleme suyu ve ıslak mendil gibi malzemeleri yanınızda bulundurmanız da önemlidir.

    Bebekler hassas bir cilde sahip olmalarından dolayı sıklıkla pişik olabilirler. Pişik oluşumunu önlemek için pişik önleyici krem, pişik tedavisi için ise pişik kremi kullanımı pediatri uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.

    Pişik Neden Oluşur ve Nasıl Geçer? Yazımızı inceleyerek pişik hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

    Bebek bezi değiştirirken gerekli olan diğer malzemeler ise çöp torbası, alt değiştirme pedleri, yedek kıyafet olarak sıralanabilir. Dilerseniz bebeğinizin altını değiştirdikten sonra kullanmanız için el dezenfektanı da bulundurabilirsiniz.

    Bebeğin Altı Nasıl Değiştirilmelidir?

    Bebeğin alt değişimi bebek bakımının temel ve en önemli noktasıdır. Zira, bebeğin altı düzenli değiştirilmezse bebeğinizin sağlığı zarar görebilir.

    Bebek bezi değiştirirken öncelikle gerekli olan temiz bebek bezi, ıslak mendil, pişik önleyici krem, değiştirme pedi gibi malzemeler hazırlanmalıdır. Daha sonra değiştirme pedi düz bir zemine yerleştirilerek bebeğinizi pedin üstüne yatırabilirsiniz. Kirli bezi çıkardıktan sonra ıslak mendil veya temizleme bezi yardımıyla bebeğinizin poposunu önden arkaya doğru nazikçe temizleyin. Temizledikten sonra ise pişik oluşumunu önlemek için bölgenin tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Daha sonra ise pişik oluşumunun önüne geçmek için pişik önleyici kremlerden kullanabilirsiniz. Bu tür kremler her bebek bezi değişiminde rahatlıkla kullanılabilen ve pişik oluşmadan önce sürülmesi gereken kremlerden olduğu için doktorlar tarafından da tavsiye edilmektedir.

    Sonrasında ise temiz bebek bezini bebeğinizin altını örterek ve arka ve ön kısmı eşit olarak bebeğinizin altına yerleştirdikten sonra bezin yapışkan kanatlarını öne doğru kapatınız. Bez değişimi sonrasında ellerinizi iyice yıkayarak elinizi el dezenfektanı yardımıyla dezenfekte edebilirsiniz.

    Bebeğinizin Bez Bölgesini Etkili Bir Şekilde Temizlemek İçin İpuçları

    Bebeğinizin-Bez-Bölgesini-Etkili-Bir-Şekilde-Temizlemek-İçin-İpuçları_1024x586px

    Bez değişimi sırasında bebeğinizi doğru yöntemlerle temizlenmeniz bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu yöntemlerden bazılarını aşağıdaki şekilde sıralamamız mümkündür:

    • Öncelikle bez değişimini sık sık yapmanız gerekmektedir. Kirli bez, cildin tahriş olmasına ve enfeksiyonel hastalıkların oluşumuna sebep olabilmektedir.
    • Bez değişimi sırasında kullandığınız ıslak mendillerin alkol veya parfüm içermediğine dikkat edin. Zira, bebeklerin ciltleri çok hassas olduğundan içeriğinde yer alan maddeler alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
    • Bebeğinizin altını temizlerken önden arkaya şeklinde temizlemek enfeksiyon riskine karşı korunmanıza yardımcı olur.
    • Bez değişimi esnasında nazik hareketlerle değiştirmeye özen gösterin.
    • Islak mendil veya temizleme beziyle temizledikten sonra bebeğinizin poposunu kurulayın. Zira, nemli bırakıldığı takdirde pişik oluşumuna zemin hazırlarsınız.
    • Kurulama aşamasından sonra pişik önleyici krem kullanarak bebeğinizde pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz.
    • Temiz bezi bağlarken bölgenin hava alması amacıyla fazla sıkı bağlamamaya gayret edin. Temiz bezi bağlamadan önce ise 2-3 dakika açık bırakabilirsiniz.

    Bebek Bezi Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Ebeveyn olarak bebek bezi seçerken öncelikle doğal malzemelerden üretilmiş bezleri tercih edebilirsiniz. İçeriğinde alerjenik ve cildin tahriş olmasına sebep olan maddeler (örneğin; alkol, paraben, parfüm) içermeyen bezleri satın alabilirsiniz.

    Bebek bezlerinin boyutları vardır. Paketlerin üzerinde bulunan numaralar sayesinde bebeğinizin kilo ve boy oranına göre alacağınız ürünü belirlemelisiniz. Böylece sızıntıların önüne geçerek bebeğinizin daha rahat hareket etmesine yardımcı olursunuz.

    Çevre kirliliğinin önüne geçmek ve atık oluşumunu engellemek için çevre dostu bebek bezlerini de tercih edebilirsiniz. Geri dönüşümlü veya yıkanabilir bezler sayesinde bebeğinizin geleceğine de katkı sağlarsınız.

    Bebek Bezi Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?

    Bebek-Bezi-Hangi-Sıklıkla-Değiştirilmelidir-_1024x586px

    Bebek bezlerinin ne sıklıkta değiştirilmesi gerektiği, bebeğin yaşına, idrar ve dışkılama alışkanlıklarına, bezin emiciliğine ve bebeğin cilt hassasiyetine bağlı olarak değişebilmektedir.

    Bebek bezinin değiştirme sıklığı bebeğinizin cilt sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.  Genellikle günde 7-8 kez değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat, bezin nemli veya kirli olduğundan emin olduğunuz durumlarda bezin bir an önce değiştirilmesi gerekir. Gece geç saatlerdeki bebek bezi değişimi için ise sızıntılara ve daha uzun süre kullanıma uygun bebek bezlerini tercih edebilirsiniz.

    Her bebeğin ihtiyaçları farklı olduğundan bebek bezi değişim sıklığı konusunda bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda bir rutin oluşturacaksınız. Örneğin yeni doğan bebeklerde daha çok idrar ve dışkılama sıklığı olduğu göz önüne alındığında bu zamanlarda daha sık bez değişimi yapmanız gerekirken daha olgun bebeklerde daha az aralıklarla yapmanız mümkündür.

    Bebeğin Cildini Korumaya Yönelik İpuçları

    Bebeğin bez bölgesindeki cildin sağlığını korumak için dikkatli bir temizlik ve bakım rutini uygulamak önemlidir. Bebek bezini sık sık değiştirerek ve her değişimde bez bölgesini alkol, parfüm ve koruyucu içermeyen ıslak mendiller ya da ılık su ile nazikçe temizleyerek nemin cilde zarar vermesini önleyebilirsiniz.

    Bebeğinizin altını değiştirdikten sonra temizlenen cildin kuruluğundan emin olun. Pişik önleyici krem kullanımı da oldukça önemlidir. Pişik önleyici kremler sayesinde pişik oluşumunu önlemek ve mevcut pişikleri iyileştirmek için pişik kremleri kullanabilirsiniz. Bez değişimleriyle birlikte pişik önleyici krem uygulamanın, cildin nemini koruyarak pişik oluşumunu azalttığı görülmektedir.
    Ayrıca, bebeğin cildinin sağlığını gözlemlemek ve herhangi bir kızarıklık ya da tahrişe karşı hızlı müdahale etmek gerekmektedir. Bebeğin beslenme düzeni ve giysi seçimleri de cilt sağlığını etkileyebilir, bu yüzden alerjen olabilecek yiyeceklerden kaçınmak ve sıkı giysilerden uzak durmak yararlı olacaktır. Eğer cilt problemleri devam ederse veya sık tekrar ederse, çocuk doktorundan destek almanız önerilir.

    Cilt Tahrişi Nasıl Önlenebilir?

    Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan ciltleri de sıklıkla tahriş olabilmektedir. Bu durum ise bebeklerin ağlamasına ve huzursuz olmasına sebep olmaktadır.

    Ciltlerinin tahriş olmaması için düzenli bez değişimi, kişisel temizliklerini yaparak ve pişik önleyici kremler kullanarak önlem alabilirsiniz. Bebeğinizin cildine uygun şampuan ve losyonlar kullanmalısınız. Terlediğinde kıyafetlerini değiştirmeli, ıslandığında veya alt değişimi sırasında kurulayarak pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz. Özellikle bez değişiminde kurulama, nemli bölgenin hava almamasından ötürü oluşacak pişiğin önüne geçecektir.

    Pişik ve Tahrişleri Önleyin: Vitamin Bariyer 1.2.3. Pişik Önleyici Krem

    Bebeklerin hassas cildinde en çok karşılaşılan sorun şüphesiz pişik oluşumudur. Pişik oluşumunun önüne geçmek için sıkça başvurulan yöntemlerden biri de pişik önleyici kremlerdir.

    Mustela Pişik Önleyici Krem, özel geliştirilen formülü sayesinde yeni doğandan itibaren her bez değişiminde pişik ve tahrişleri önleyerek cildi nemlendirir. Böylece bebeğin cildi kalıcı olarak rahatlar.

    Tahriş olan cildi anında yatıştırarak bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. %98 doğal kökenli içeriklerden oluşan ve üçlü etki sunan patentli doğal aktif bileşenlerden elde edilen Vitamin Bariyer 1.2.3. Pişik Önleyici Krem, her bez değişiminde rahatlıkla kullanılarak bebeğinizin cilt bariyerini uzun süreli olarak korursunuz.

    Üstelik kullanımı da çok kolay! Her bez değişimi sırasında aşağıdaki adımları izleyerek pişiği önleyin.

    1.Adım: Bebeğinizin bez bölgesini kıvrımlar da dahil olmak üzere temizleyin. Pişik önleyici kremi uygulamadan önce iyice kurulamayı unutmayın.

    2.Adım: Bebeğinizin temiz ve kuru bez bölgesine tabaka halinde sürün.

    3.Adım: Bebek bezini dikkatlice ve çok sıkı olmayacak şekilde kapatın.

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

     

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları