• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Büyüme ve Gelişim

    12 Aylık Bebeğin Gelişimi (1 Yaşındaki Bebek Gelişimi)

    6 dakika okuma süresi Güncellendi Kasım 14, 2024
    Yayınlandı March 29, 2023 Mustela
    12_AY_COVER_1048X964PX_a1d9265c-48f6-4dee-8c48-5ecc9dac5000 - Mustela Türkiye - 1

    12 Aylık Bebeğin Gelişimi (1 Yaşındaki Bebek Gelişimi)

    Bebeğiniz 1 yaşına geldiyse, artık bebeklikten çocukluk çağına adım atıyor demektir. Çok daha eğlenceli, hareketli ve enerji dolu günlere hazır olun! Bu süreç bebeğinizin artık yavaş yavaş bağımsızlaşacağı, kendi kendine hareket etmek isteyeceği, ilk adımlarını atacağı ve ilk sözcüklerini söyleyeceği, en önemlisi unutulmaz anılar biriktireceğiniz muhteşem bir süreç olacak. Hazır mısınız?

    Bebeğinizin jest ve mimiklerini kullanmaya çalıştığı, etrafını taklit ettiği, dokunma gibi duyularını sıklıkla kullandığı gelişim dönemine hoş geldiniz. Bu dönemde bebeğiniz hızlı bir öğrenme aşaması geçirecek ve hızına şaşıracağınız şekilde her gün farklı şeyler öğrenecek.

    Kelimeleri anlamlı şekilde söyleme yetilerinin de yavaş yavaş geliştiği bu dönem, anne baba gibi ilk kelimeleri, bebeğinizin ağzından duyduğunuz dönem olacaktır. Ama unutmayın her bebeğin gelişim süreci farklı olduğundan bu yetiler bebekten bebeğe zamansal farklılıklar gösterebilir. Sabredin ve bebeğinizle zamanın tadını çıkarmaya bakın.

    12 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

    12-Aylık-Bebeğin-Fiziksel-Gelişimi-Nasıl-Olur-_1024X586PX.png

    Her bebekte farklı olmakla birlikte, bu zamanlar bebeğinizin ilk adımlarını attığı dönem olacaktır. Başlangıçta denge kurmakta zorlansa da zaman içerisinde daha dengeli yürümeyi öğrenecektir. Öğrenme sürecinde fazlaca düşmesi bir problem oluşturmaz. Ancak olası kazalara karşı da önlem alınması gerekebilir. Genel olarak motor fonksiyonları tam kontrollü gelişmemiş olsa da nesnelere uzanabilme, üst üste koyabilme gibi yetilerinin yavaş yavaş geliştiğini gözlemleyebileceksiniz. Aynı zamanda yardım almadan alıştırma bardağından bir şeyler içebilir, yutabileceği ölçüde taneli yiyecekleri eliyle yiyebilir.

    12 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

    Bebeklerin kilo ve boy oranları asla birbiri ile karşılaştırılmamalıdır. Pek çok genetik faktörün de etkili olduğu boy-kilo gelişimi, birbirinden bağımsız bebeklerde karşılaştırılma yapıldığında anneler tarafından gereksiz endişeye yol açabilir.

    12 aylık süreçte ortalama boy oranı 65-85 cm; kilo oranı ise 7,5 - 12 arası olarak belirtilir. Fakat bu noktada hususi durumların, beslenme düzeninin ve cinsiyetin de etken olduğunu hatırlatalım. 12 aylık bir erkek bebeğin ortalama kilosu 10,5 kg, boyu ise 76 cm şeklindedir. Diğer yandan 12 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 9.5 kg iken boyu 75 cm olarak kabul edilir.

    12 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

    Bu dönem, bebeğin boy kilo gelişiminin daha öncesine kıyasla biraz yavaşladığı bir dönemdir. 12 aylık sürece kadar bebeklikten çocukluğa geçişte hızlı büyüme sağlayan bebek bünyesi, bu süreçte biraz daha yavaş bir gelişim izler. Bu nedenle bebeğinizin boy kilo oranının bu dönemde yavaş ilerlemesi sizi endişelendirmemeli.

    Bu dönem aynı zamanda bebeğinizin beslenmede zorluk çıkaracağı ve sizinle biraz inatlaşacağı bir dönem olabilir. Çevresini yeni algılamaya başladığı ve her şeyi merak ettiği bir ortamda böyle durumları normal karşılamalısınız.

    12 Aylık Bebek Ne Yemeli Ne Yememeli?

    12-Aylık-Bebek-Ne-Yemeli-Ne-Yememeli-__1024X586PX.png

    Bu dönem bebeğinizin artık sizin sofranızda yediğiniz yemekleri çoğunlukla yiyebildiği bir geçiş dönemidir. Günde en az 3 tam öğün ve bu öğünlere ek olarak, meyve gibi ara öğünler ile beslenmesi gereken bu dönemde, bazı yiyecekler için besin reddi ile karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ısrarla yedirmemeye dikkat edin. Aksi halde uzun süreli besin reddi yaşayabilirsiniz. Fazla şekerli, tuzlu ya da işlenmiş gıdaları olabildiğince kullanmamaya çalışın. Doğal gıdalar ile hazırladığınız yemekleri tüketmesine önem verin.

    12 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi

    12 aylık bir bebeğin görme ve işitme yetisi, koku, tat ve dokunma duyusu tamamen gelişmiştir. Artık etrafını tamamen keşfedebilir ve tepki verebilir. Ellerini daha işlevsel kullandığı için çoğu yeri keşfetmek adına ellemeye ve tanımaya çalışır. Bu dönemde basit olarak algılayabileceği oyuncakları tercih etmeye çalışın. Yaşa göre oyuncak seçimi oldukça önemlidir. Farklı yetilerini geliştirmede yardımcı olacak oyuncaklar bu anlamda oldukça işinizi kolaylaştıracaktır.

    12 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

    Bu aylarda bebeğiniz etrafını dikkatle dinleyerek taklit etmeye çalışır. En önemli öğrenme metodu taklit etmektir. Sesleri, davranışları, tepkileri etrafında izleyerek taklit etmeye çalışır. "Al-ver" gibi basit talimatları yerine getirir ve kurduğunuz basit oyunlara katılır. Dikkat süresi henüz çok kısa olduğundan bir kitabı tamamen dinlemez ya da yap boz gibi nispeten uzun süren oyunlardan sıkılır ve dikkatini başka bir yere yöneltir. Bu dönemlerde daha kısa aktiviteler tercih etmeye çalışın.

    12 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

    Bu ay itibari ile bebeğiniz artık bağımsızlaşmaya başlar ve çevresindeki çocuklara karşı olan iletişimi değişir. Her ne kadar başka çocuklarla oyun kurarak oyun oynayamasa da onlarla birlikte olmaktan hoşlanır ve heyecanlanır. Bu nedenle bu süreçte etrafında başka çocukların olması onun sosyal gelişimi açısından olumlu etki yaratacaktır. Park, oyun alanı gibi ortamlarda diğer çocuklarla birlikte vakit geçirmesi, özgüvenini geliştireceği için oldukça önemlidir.

    1 Yaşındaki Bebek Her Şeyi Anlar mı?

    1-Yaşındaki-Bebek-Her-Şeyi-Anlar-mı-_1024X586PX.png

    Bebeğiniz bu dönemlerde söylediklerinizin hemen hemen hepsini anlar. Adı söylenen nesnenin ne olduğunu öğrenmeye başlar ve ismi söylendiğinde ona bakar. Nesnelere daha çok vurarak veya onları sallayarak algılamaya çalışır. Bu nedenle bu süreç biraz gürültülü bir tanıma sürecini de beraberinde getirir. Konuşurken ondan bahsettiğinizi anlar ve size tepki verir. Tam olarak anlamlı olmasa da çeşitli seslerle size karşı konuşmaya benzer tepkiler verebilir.

    12 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi

    Dokunma yetisinin de tam anlamıyla geliştiği bu dönemde, dokunarak bir şeyleri keşfetmekten oldukça hoşlanır. Özellikle yürümeyi öğrendiği bu dönemde, ıslak zemin gibi farklı alanların üzerinde yürümeyi çok sever. Daha önce korktuğu çimlerde yürümekten bu dönemde oldukça zevk alır. İnsanlarla temasta bulunmayı, sarılmayı veya elinden tutup yürümeyi oldukça sevdikleri bir dönemdir.

    1 Yaşındaki Bebeğin Dil Gelişimi

    Basit kelimeleri söylemeye başladığı bu dönem, taklit yeteneği ile bebeğinizin anlamlı olmasa da benzer sesler çıkarmaya başladığı dönemdir. Söylediğiniz kelimeyi tamamen söyleyemese de ilk harfini söylemek gibi birtakım çabalar geliştirecektir. Bu noktada onu cesaretlendirmeniz ve benzer sesler çıkardığında söylediği için mutlu olduğunuzu göstermeniz, konuşma gelişimi açısından oldukça önemlidir.

    12 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

    0 - 12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri daha çok motor fonksiyonlarının gelişimine yönelik olmalıdır. Öncelikle el ele tutuşarak yürüme egzersizleri ile işe başlayabilirsiniz. Bu sayede az bir destekle düşmeden yürümeyi öğrenecektir. Aynı zamanda bay bay yapmayı öğrenebilir, yüzünü kapatarak -ce e oyununu sizinle oynayabilir. El çırpma, merak ettiği alanları açıp kapatma, yavaş yavaş koltuklara tırmanma gibi fonksiyonları bu dönemde gelişir.

    12 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

    12-Aylık-Bebeğin-Diş-Gelişimi_1024X586PX.png

    Diş süreçleri oldukça sancılı dönemlerdir. 12 aylık bebeklerin pek çoğunda alt ve üst damakta birkaç diş çıkmış olur. Bu durum bebeğinizin gelişimine göre daha hızlı veya yavaş şekilde gerçekleşebilir.

    1 Yaşındaki Bebeğin Oyuncakları Nasıl Seçilmelidir?

    1 yaş bebek oyuncakları, genellikle bebeğinizin motor fonksiyonlarının gelişimi ve dikkat sürelerinin yavaş yavaş artırılmasına yönelik oyuncaklardır. Bu dönemde bebeğiniz için Montessori Eğitimi’ne başlayabilirsiniz. Eğlenirken aynı zamanda gelişimine katkı sağlayacak bu oyunları çok seveceksiniz.

    1 Yaşındaki Bebeğime Neler Öğretebilirim?

    Öncelikle bebeğiniz ile bu dönemlerin tadını çıkarmakla işe başlayın. Zaman hızla geçiyor ve bebeğiniz her geçen gün büyüyor. 1 yaşındaki bebeğinize bu dönemde renkli eğitici kartlarla nesneleri gösterebilir ve kısa kısa ne olduklarını ona söyleyebilirsiniz. Bu sayede zamanla nesneleri öğrendiğini ve tanımaya başladığını göreceksiniz. Güvenli bir şekilde kaşık çatal kullanmayı öğretmeye başlayabilirsiniz. İlk başta başarısız olacaktır ama kısa zaman içerisinde öğrenecektir.

    1 Yaşındaki Bebeğimi Nasıl Eğitebilirim?

    Bebekler etraflarındaki her şeyi görür, kopyalar ve ardından taklit eder. Bu nedenle aslında farkına varmadan her an bebeğinizi eğitiyor olacaksınız. Her davranışınızı taklit edeceği için öncelikle sizden görerek bazı davranışları edinmesini bekleyin. Bu dönemde al-ver-yerine koy gibi basit talimatlara uyum göstermesini öğretmeye çalışın. Göstermediği durumda onu yönlendirin. Eğer ısrarla yapmak istemiyorsa çok baskı kurmamaya çalışın.

    1 Yaş Sendromu Nedir?

    1 yaş sendromu, aslında bebeklerin her şeyi kendilerinin yapmak istediği bir geçiş dönemidir. Elbette yapamadıkları zaman sinirlendikleri ve oldukça hırçın olabildikleri bir dönem olarak kabul edilir. Bu öfke durumu zamanla geçecektir. Ebeveynlerin bu süreci olabildiğince sakin ve bebekleri ile konuşarak geçirmesi önemlidir. Sesiniz, onun için sakinleştirici olacaktır. İstediğini kendisi yapamayan bebeğiniz bazen öfke krizi geçirebilir. Bu dönemlerde onu sakinleştirmeye ve ona yardımcı olmaya çalışın.

    12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

    12-Aylık-Bebeklerde-Uyku-Düzeni-Nasıl-Olmalıdır-_1024X586PX.png

    Bu dönem, aynı zamanda bebeğinizin gündüz uykularının da azaldığı dönemdir. 12 aylık süreçte genelde bebeklerin gündüz uykusu günde 1 kez ortalama 2 saat aralığında gerçekleşir. Bebeklerde uyku düzeni bebekten bebeğe değişiklik göstermekle birlikte, gün içerisinde bebeğinizin çok uyuması gece uykularının kısalmasına sebep olabilir. Bebeğiniz bu dönemde gece ortalama 11-12 saat uyuyor olmalıdır.

    12 Aylık Bebeklerde Aşı Takvimi

    Bebeğinizin aşı süreçleri titizlikle takip edilmelidir. 12 aylık bebeklerin takviminde Hepatit A, Su Çiçeği Aşısı ve MMR aşıları oldukça önemli bir yer tutar. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü bu önemli aşıları zamanında ve eksiksiz yaptırmaya dikkat etmelisiniz.

    Kaynak: https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2

    12 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

    12 aylık bebeklerin konuşma ve sosyal becerilerinde önemli gelişmeler yaşanır. Bu gelişimi desteklemek adına bebeğinizle bu iletişimi pekiştirecek sosyal etkinliklere ve yaratıcı oyunlara ağırlık vermeniz son derece önemli olacaktır. Bebeklerin aynı zamanda bu dönemde merak tutkusu artar.

    Bebekler bu periyotta evin içinde ayakta durmaya ve yürümeye çalışırken etrafındaki tehlikelerin farkında olamayabilirler. Bu nedenle bulundukları ortamın, daha fazla dolaşma isteği içinde olacak bebeklere uygun hale getirilmesi şarttır. Örneğin dolap kapaklarını kilitlemek ya da sivri köşeli mobilyaları yaşam alanından uzak tutmak, alınabilecek önlemler arasındadır.

    İlk Yaş Doğum Günü için Parti Seçenekleri

    İlk-Yaş-Doğum-Günü-için-Parti-Seçenekleri_1024X586PX.png

    Ebeveynler için bebeklerinin ilk doğum günü, her açıdan son derece özeldir. Bu heyecan verici gün için fark yaratan parti seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Erkek ve kız bebekler için oluşturulan doğum günü partileri, genel olarak birbirinden farklı konseptlere sahiptir. Yaratıcı doğum günü temaları dışında ön ayak olacağınız özel etkinliklerle beraber bebeğinizin ilk doğum günü partisine büyük bir renk katabilirsiniz. Bu arada partinizi mutlaka bebeğinizin yemek ve uyku saatine uygun şekilde organize etmelisiniz.

    Eğer doğum günü, bahar ve yaz aylarına denk geliyorsa bahçe ya da benzer açık hava mekanlarını tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz artık gerek sokakta gerekse de havuz ya da plajda daha fazla vakit geçireceği için özel bakım/koruma kremlerine çok daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Bu anlamda bebeğinizin cilt sağlığını koruyan Mustela Güneş Kremi ve Cicastela Onarıcı Bakım Kremi ile tanışmanızı tavsiye ederiz.

    Kaynakça:

    • https://www.whattoexpect.com/toddler/12-month-old/
    • https://www.pregnancybirthbaby.org.au/development-milestones-12-to-18-months
    • https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/how-much-sleep-do-babies-need/
    • https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-feeding/how-much-should-baby-eat/
    • https://raisingchildren.net.au/

     

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

     

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları