Bebeklerin uyku ihtiyaçları büyüme dönemlerine göre farklılıklar gösterir. Bebeğin yeterli büyüyüp gelişebilmesi için uyku düzenin olması önemlidir. Ebeveynler, bebeklerinin uyumadığı zamanlarda doğal olarak tedirginlik yaşarlar. Bebeklerinin neden uykusuzluk problemi yaşadığını merak eder. Uyumayan bebek konusunda anne ve babalara bazı önemli görevler düşüyor. Her ebeveynin hayali bebeğinin hızlı bir şekilde uykuya dalması ve belli bir uyku düzenine sahip olmasıdır. Bebeğinizin uyku ihtiyacını iyi bir şekilde gözlemleyerek, ideal uyku düzenini oluşturabilirsiniz. İlk aylarda daha kısa ve düzensiz olan bebeğin uyku süresi, zamanla değişir ve yerini daha uzun gece uykularına bırakır. Bebeğe uyku alışkanlığını kazandırmak için doğumundan itibaren belirli bir saatte uyuması ve uyanmasını sağlamanız, oldukça faydalı olacaktır. Peki, bebekler için ideal uyku süresi nedir? Gelin bu sorunun yanıtına daha yakından bakalım.
Bebeklerin Uyku Süreleri Nasıl Olmalıdır?
Bebeğinizin ailenize katılmasıyla birlikte sizin de yaşamınızda farklı bir dönem başlar. Yaşamınızın yeni dönemi bazen zorlasa da bebeğinizin bir gülüşü ile yaşamınıza kattığı anlam rahatlamanız için yeterli olur. Aklınıza pek çok sorunun takılması da oldukça doğal bir süreçtir. Bu sorular içinde en önemlilerinden biri de "Bebeklerin uyku süresi ne kadar olmalıdır?" sorusudur.
- Yeni doğan bebekler, günde 20 saat kadar uyuyabilir. Henüz bu dönemde gece ve gündüz kavramları yoktur. İlk bir ay, bebekler uyku ihtiyacını kısa sürelere bölerek tamamlar. Genellikle bebeklerin uyku süresi, gündüz saatlerinde geceden daha fazladır. Anneyi yoran bir durum olduğu için gündüz annenin de bebekle birlikte uyuması, gece için hazır olmasını sağlar.
- İkinci aya geçmekle beraber yeni doğan bebeğin uyku ihtiyacı 15-17 saat arasına düşer. Ancak hala kısa kısa ve sık sık uyurlar.
- 3. ayla birlikte bebek uyku ihtiyacının 10 saatini gece ve 5 saatini gündüz olarak tamamlamaya başlar. Bu aydan itibaren genellikle sabah ve öğleden sonra iki gündüz uykusu yapar.
- 6. aydan itibaren gece uykusunun en az 5 saat kesintisiz olması beklenir. Bu da annenin gece uykusunun daha konforlu bir döneme geçmesi anlamına gelir.
- 9. aydan itibaren bebek, geceleri uzun süre kesintisiz uyuyabilir. Gündüz iki kez kısa uyku ya da bir kez uzun gündüz uykusu uyuyabilir.
- 12. aydan itibaren artık bir yaşına ulaşan bebek, gündüz uykusuna direnmeye başlayabilir. Ancak sağlıklı bir gelişim için en az bir kez öğleden sonra uykusu olmalıdır.
Bebeğin Uyku Düzenini Neler Bozabilir?
Bebeğinizin uyku düzeni, yaşamınızda ortaya çıkabilecek birçok unsurdan etkilenebilir. Özellikle diş çıkarma ve hastalık gibi durumlar bebeklerin uyku düzenini bozan başlıca sebeplerdir. Diş çıkarma döneminde huzursuz olan bebeğiniz, gece uykularında sıkıntılar yaşayabilir. Odasında değişiklik yapmanız, yeni bir eve taşınmanız, uykuya daldıktan sonra bilmediği bir yerde uyanması, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı bebeğinizin uyku düzenini olumsuz yönde etkileyebilecek diğer unsurlardır. Yüksek sesle konuşma, anne ve babanın iletişim kopuklukları ya da düzensiz yaşamı da bebeğin uyku düzenini önemli ölçüde değiştirebilir.
Bebeklerde Gündüz ve Gece Ayrımı
Bebeğinize 3. haftadan itibaren gece gündüz farkını öğretmeye başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri 8 temel maddede sıraladık:
- Gece ve gündüz saatlerini belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Sabah 07.00 - akşam 20.00 arasını gündüz akşam 20.00 – sabah 07.00 arasını gece olarak belirleyebilirsiniz.
- Gece olarak belirlediğiniz 20:00’de bebeğinizi salondan kendi odasına götürmek ve o saatten sonra sık sık uyansa da tekrar uyutmayı denemek faydalı olabilir.
- Gece uyandığında yüksek sesle konuşmamalı, odayı aydınlatmamalı ve odadan çıkarıp kendi ortamınıza almamalısınız.
- Gece saatlerinde besleme ve bakım gibi işlemler loş bir ışıkta yapılmalıdır.
- Gece uyamayan bebek ile hiçbir şekilde göz teması kurmamalısınız. Telkin edecek sözler kullanabilir ya da ninni söyleyebilirsiniz.
- Bebek gündüz saatlerinde salonda küçük bir beşikte uyuyabilir. Önemli olan uyandığında odanın aydınlık olmasıdır.
- Bebeğinizle gün içinde bol bol konuşarak, ayına uygun aktiviteler yapabilirsiniz.
- Gündüz uykularında kesintisiz olarak 2 saat uyuması yeterlidir.
Bebeklerin Uykusuz Kalma Nedenleri
Bir bebeğin uyumaması ebeveynlerin en büyük sorunlarından biridir. Peki, bebeklerin uykusuz kalma nedenleri neler olabilir?
Yeni doğan huzursuzluğu
Hamilelik süresince bebekler anne karnında, dış dünya sesi, organ sesleri, annenin kalp atışları gibi seslerin bir araya gelmesinden oluşan ve beyaz gürültü denen sesler bütününde yaşar. Beyaz gürültü seslerine anne karnında alışan bebekler, dünyaya gözlerini açtıklarında ise o sesten mahrum kalır ve huzursuzluk yaşar. Bu yoksunluk nedeniyle ilk 3 ay bebeklerde ağlama krizleri, huysuzluk, uyuyamama gibi sorunlar ortaya çıkar.
Kolik bebek sendromu
Kolik bebek sendromu en sık karşılaşılan uykusuz kalma nedenleri arasında yer alır. Bebeklerde ilk 3 haftadan 4. aya kadar sürebilir. Kolik bebek sendromu yaşayan bebekler; şiş bir karın, günde 3 saati geçen ağlama, uyku düzensizliği gibi sorunlar yaşar.
Diş çıkarma dönemi
Bebeğin uyumama sebeplerinden biri de diş çıkarma huzursuzluğudur. Diş çıkarma döneminde bebeklerin uyku düzeninin bozulmasının önemli bir sebebi de yüksek ateştir. Diş çıkarma döneminde bebeklerin ateşleri normalin biraz daha üstündedir.
Bebeğin aç olması
Özellikle yeni anne olanların başına gelen uykusuzluk sebebidir. İlk ay boyunca sık sık uyanan ve süt emmek isteyen bebeğin ne zaman aç olduğunu anlamak çok kolay olmayabilir. Aynı zamanda anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda da bebekler aç kalarak uyuyamayabilirler.
Bebeklerin Rahat Uyuması için Kullanılabilecek Destekleyici Ürünler
Bebeğinizin uyku kalitesini yukarı çekmek adına doğru bir yatak seçimi yapmalısınız. Ayrıca hem güvenli hem de rahat bir uyku uyuması için yan yatış yastıklarını tercih edebilirsiniz. Öte yandan rahat ve doğal giysiler, bebeğinizin daha konforlu bir uyku uyumasına yardımcı olacaktır. Ayrıca Mustela, bebekler için özel olarak ürettiği Rahatlatıcı Göğüs Balsamı ile huzurlu bir gece uykusu sunar. Uyku öncesi masajla uygulandığında, bebeğinizin rahatlatmasına önemli ölçüde yardımcı olur.