Bebeğiniz ikinci yaşında büyük bir gelişim göstermeye başlayacaktır. Birkaç ay içinde yürümeyi ve konuşmayı öğrenecek aynı zamanda ince motor becerilerini ve anlama yetisini de geliştirecektir. Tüm bu yeni becerileri edinmesi sizinle daha karmaşık oyunlar oynayabileceği ve bundan çok gurur duyup kendini bir yetişkin gibi hissedeceği anlamına gelir!
Onun gelişimine yardım etmek ve birlikte yakınlık kuracağınız anlar yaşamak için etkinlik fikirlerimizi keşfedin.
1 yaştan itibaren:
Yaşadığınız dünya bebeğiniz için büyüleyici ve gizemlidir ve bebeğiniz bu dünyayı keşfetmeyi hayal eder! Her dolabı açmak, her köşeyi ve çekmeceyi keşfetmek ister ancak eşyalarınızı ortaya saçması sizi her zaman mutlu etmeyebilir. Bebeğiniz için mutfakta onun ulaşabileceği bir yerde bir dolap ayırın böylece keşfetmekten keyif alırken etrafına fazla zarar vermeyecektir. Dolabın içine plastik kutular, kaşıklar ve süzgeçler gibi güvenli araçlar koyun. Bebeğinizin bu dolabı altüst etmesine ve içindeki araçları istediği gibi keşfetmesine izin verin.
Çoğu bebek hayvanları seyretmeye ve onlara dokunmaya bayılır. Evinizde bir kediniz veya köpeğiniz varsa bunu çoktan biliyor olmalısınız. Bebeğinizi bir hayvanat bahçesine götürün. Bir evcil hayvan dükkânı da onun için bir o kadar ilginç olacaktır. Gidip tüm hayvanları görün, isimlerini söyleyin ve çıkardıkları sesleri (biliyorsanız) tekrarlayın. Bebeğinizin hayvanları istediği gibi seyretmesine izin verin. Bu egzotik geziye ve beraberinde getireceği pek çok keşfe bayılacaktır!
15. aydan itibaren:
Çocuğunuz banyo zamanını ve suda oynamayı seviyorsa onu bir yüzme havuzuna götürerek ödüllendirin. Çocuğunuzu göğsünüze yaslayın ve onu şaşırtmamak için yavaşça suya girin. Ardından koltuk altlarından tutarak onu yüzme keyfiyle tanıştırın ve suda zıplayarak ya da küçük ayaklarıyla tekmeler atarak su sıçratmayı keşfetmesini sağlayın. Tabii ki onu asla bırakmayın ve hassas cildinde klor kalıntısı kalmaması için sudan çıktığınızda yıkamayı ve nemlendirmeyi unutmayın.
Yatma zamanı bazen bebekler için zor olabilir. Günlük aktivitelerden yatmaya hazırlanmaya geçişi kolaylaştırmak için bir “iyi geceler” ritüeli oluşturmaya çalışın. Bebeğinizi kollarınıza alın, tüm odaları tek tek dolaşın ve odalardaki insanlara ve tanıdık eşyalara “iyi geceler” deyin. “İyi geceler baba, iyi geceler abi, iyi geceler oyuncak ayılar, iyi geceler mutfak,” gibi. Bunu her gün tekrarlarsanız bu süreç bebeğinizin uyku haline rahatça geçmesini kolaylaştıracaktır.
18. aydan itibaren:
Evinizde bir merdiven varsa muhtemelen bebeğinizin düşmemesi için onu bariyerlerle güvenli hale getirmişsinizdir. Ancak bebeğinize merdivenden inip çıkmak için pratik yapma fırsatı vermeyi de unutmayın. Bu, hareketliliği için oldukça faydalı bir etkinliktir. Emekleyerek merdiven çıkmak için çok fazla pratik yapmasına gerek yoktur. Ancak inmek çok daha zordur. Bebeğinize poposunun üzerinde, her bir basamağa tek tek oturarak veya yüzünü basamaklara dönüp üst basamaklardan destek alarak merdivenden inmeyi öğretin. Başardığında kendisiyle çok gurur duyacaktır!
Çocuğunuzun motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olmak için esnek plastik kapağı olan geniş bir metal kutu (örneğin, bir mama kutusu) ve yaklaşık bir düzine küçük kavanoz kapağı bulun. Bir maket bıçağı kullanarak kutunun kapağında kavanoz kapaklarından biraz büyük dikdörtgen bir boşluk açın. Çocuğunuzun yardımıyla kutuyu boya, renkli çıkartmalar, kaplama kâğıdı vb. ile süsleyin. Boyası tamamen kuruduğunda kutuyu kavanoz kapaklarıyla beraber çocuğunuza verin ve kapakları boşluktan kutuya nasıl atacağını gösterin. Hepsini attıktan sonra büyük kapağı kaldırarak kapakları geri almasına yardımcı olun.
21. aydan itibaren:
Çocuklar vücutlarının motor becerilerini öğrenmeye bayılır. Çocuğunuz kolayca yürüyebilene kadar bekleyin, yürüyebilmeye başladığında ise yanında durun ve onun ritminde yürümeye başlayın. Ardından, birdenbire çok yavaş yürümeye başlayın ve hareketlerinizin yavaşlığını vurgulayın. Sonra aniden hızlanın ve kollarınızı hızla hareket ettirin. Daha sonra dizlerinizi her adımda yukarı kaldırarak komik bir şekilde yürüyün. Her seferinde çocuğunuzun da aynı şeyi yapmasını sağlayın.Tüm bu yeni yürüme şekilleri onu çok eğlendirecektir!
Çocuğunuz henüz fırça kullanmak için çok küçük olsa da parmaklarıyla boyama yapmaya başlayabilir. Birkaç büyük kâğıdı bantla duvara yapıştırın (duvarda iz kalmaması için biraz üst üste binmelerini sağlayın). Ardından gelecek vadeden küçük sanatçınıza kolları olan bir önlük verin ve birkaç kaba açık renkli boyalar dökün. Çocuğunuzun parmak uçlarını en sevdiği renge batırmasını ve kâğıtta izler bırakmasını sağlayın. Tüm elini boyaya nasıl nazikçe batırabileceğini ve sonra nasıl kâğıda bastırıp ilginç bir iz bırakabileceğini gösterebilirsiniz. Yaratıcılığını serbest bırakın!
2 yaştan itibaren:
Çocuğunuz artık çok çeviktir ve motor becerilerini kullanabileceği güçlüklerle karşılaşmaktan memnun olacaktır. Evde veya bahçede çocuğunuz için bir engelli parkur hazırlayın. Evde, bir yolun sınırlarını çizecek yastıklar, geçebileceği yumuşak bir tünel, bacaklarını açıp üzerilerinden geçeceği inşaat oyuncakları ve üzerinden atlamak zorunda kalacağı bir tabure gibi eşyalar kullanabilirsiniz. Dışarıda ise üzerilerinden atlayabileceği odunlar, çevresinden dolaşmak zorunda kalacağı büyük taşlar, yanında yürüyeceği bir çubuk vb. kullanabilirsiniz. İlk seferinde engelli parkuru çocuğunuzla birlikte tamamlayın ve elini tutarak yönlendirin. Ardından tek başına pratik yapmasına izin verin. Sonuna ulaştığında kendisiyle çok gurur duyacaktır!