• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Emzirme
    • #Hamilelik

    İlk günlerde emzirme

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    3_20_281_29_6d879983-c50a-445b-8326-7df87f08b2fe - Mustela Türkiye - 1

    İlk günlerde emzirme

    Evinize döndüğünüzde duruma uyum sağlayacak ve hem bebeğiniz hem de kendiniz için konforlu şekilde emzirmeye nasıl devam edeceğinizi öğreneceksiniz. Bu ilişki hayli kişisel olsa da, herkesin faydalanabileceği birkaç ipucumuz var:

    Bebeğinizin isteklerini tahmin edin ve onlara ayak uydurun
    İlk haftalarda bebeğiniz sürekli yanınızda olacağından her uyandığında meme verin. Bebeğinizin ağlamasını beklemeyin. Bunun yerine meme istediğine dair işaretleri gözlemleyin: Kıpırdanmaya başlayıp başını kaldırıyorsa, ağzını açıp dilini çıkarıyorsa ve her şeyi emme refleksi gösteriyorsa meme istiyor demektir.


    Ne sıklıkta ve ne uzunlukta emzireceğinize bebeğinizin karar vermesine izin verin. Emzirme aralıklarını kendiniz belirlemektense bu seçimi ona bırakın. Panik yapmayın veya sabırsızlanmayın. Bebeğiniz 10 dakika süt emebileceği gibi 45 dakika boyunca da emebilir. Bazı bebekler daha hızlıyken bazıları biraz yavaş kalabilir. Bebeğiniz vaktinde ve sağlıklı bir şekilde doğduysa 6 saat veya daha uzun süre aralıksız uyusa bile emzirmek için onu uyandırmanıza gerek yoktur!


    Rahat olun
    Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkamayı unutmayın. Ancak göğüs hijyenini abartmayın, çünkü aşırı temizlemeniz halinde meme uçlarınız antiseptik özelliklerini ve doğal kokusunu kaybedebilir; bu da bebeğinizi rahatsız eder! Günde bir ya da iki kez duş almanız yeterli olacaktır.
    Her şeyden önce bebeğinizi emzirirken rahat edeceğiniz bir pozisyon benimseyin. İlk aylarda gününüzün birkaç saati bebeğinizi emzirmekle geçeceğinden rahatsız bir duruş, sırtınızı hayli ağrıtabilir! Bebeğinizi emzirmek için mümkün olduğunca sakin bir nokta belirleyin, yan yatıp bebeğinizi önünüze alabileceğiniz gibi arkanıza bir yastık koyup bebeğinizi sandalye üzerinde de emzirebilirsiniz, alternatif olarak bir emzirme yastığından da faydalanabilirsiniz. Rahatınıza dikkat ettiğiniz müddetçe emzirme deneyimi hem siz hem de bebeğiniz açısından güzel geçecektir.


    Bebeğinizin doğru pozisyonu bulmasına yardım edin
    Normalde bebeğinizi belirli bir memeden emzirme eğiliminde olsanız da ilk haftalarda süt üretimini teşvik etmek için her iki memenizden de emzirin. İlkindeki sütünüz bittikten sonra bebeğiniz emmeye devam etmek isterse diğerine geçin. Sonraki emzirme saatindeyse sırasını değiştirin. Emzirirken her şeyden önce bebeğinizin duruşuna dikkat edin.
    Bebeğinizin yüzü yüzünüze bakmalı, ağzı meme seviyesinde olmalı ve emmek için başını çevirmemeli. Meme ucunu ağzına getirdikten sonra başı arkaya doğru eğik olmalı. Bebeğinizin ağzını açıp meme ucunu bulmasına izin verin, ancak bebeğiniz yalnızca meme ucunu değil tüm areola bölgesini emmeli. Bu sayede ağrılı çatlaklardan korunurken bebeğinizin doğru şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz.
    Bebeğiniz doğru şekilde emmiyorsa onu nazikçe göğsünüzden çekin ve meme ucunu üst dudağıyla burnu arasında kalan bölgeye (philtrum) sürtün. Bu durumda bebeğiniz refleks olarak ağzını iyice açar ve siz de bebeğinizin meme ucunu doğru şekilde bulmasını sağlayabilirsiniz.
    Son olaraksa burnunun açıkta kalması ve rahat nefes alabilmesi için bebeğinizin çenesinin göğsünüze değdiğinden emin olun. Bunlara dikkat ederek herhangi bir kısıtlama olmaksızın veya bebeğinizin ne kadar emdiğini anlamaya çalışmanıza gerek kalmaksızın onunla geçireceğiniz özel zamanların tadını çıkarabilirsiniz. Bebeğiniz neye ihtiyacı olduğunu bilir!

    Emzirdikten sonra bebeğinizle ve göğüslerinizle ilgilenin
    Emzirdikten sonra eğer uyumamışsa bebeğinizi omzunuza yaslayıp gazını çıkarması için nazikçe sırtına vurun! Eğer bebeğiniz emerken uykuya dalmışsa uyandırmadan yatağına koyabilirsiniz. Bebeğinizi emzirdikten sonra kendinizle de ilgilenmelisiniz. Emziren anneler için özel olarak geliştirilmiş bir balsamla hassas cildinizin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

    Doğru şekilde emzirip emzirmediğinizi kontrol edin

    Merak etmeyin, eğer emzirme konusunda yanlış giden bir şeyler varsa içgüdüleriniz sizi uyaracaktır! İlk birkaç hafta anne sütüne ek olarak mama vermekten kaçının: Bu, meme uçlarının daha az uyarılmasına neden olduğu için süt üretiminizi düşürecek ve bebeğinizin daha az süt emmesine neden olacaktır.
    Bebeğinizi emzirirken herhangi bir sorun olup olmadığını anlamanın çeşitli yolları vardır:

    - Doğru şekilde emzirdiğinizde bebeğiniz istekli şekilde emer ve düzenli olarak yutkunur. Unutmayın, bebeğiniz sütünüzü emdikçe yutkunur ancak yutkunmasının seyrekleşmesi emdiği sütün azaldığı anlamına gelir.


    - Emzirme bittiğinde doyan bebeğiniz göğsünüzü bırakır ve mahmurlaşır; cildi sağlıklı ve pembedir, kasları gevşer. İlk birkaç hafta bebeğinizin bezleri hayli ıslak olacaktır; altının günde dört ila sekiz kez değiştirilmesi gerekir. İdrarı altın sarısı ve dışkısı pütürlü olacaktır. Zaman geçtikçe bağırsak hareketleri yavaşlar, hatta bazen haftada bir veya iki sefere düşebilir. Dışkısı yumuşak ve bezi ıslak olduğu müddetçe kabızlıktan şüphelenmenize gerek yoktur.


    - Bebeğiniz düzenli olarak kilo alır. Bebeğinizi her gün ya da her emzirme saatinden sonra tartmanıza gerek yok. Bu, sizi endişelendirmekten başka bir işe yaramaz. Eğer bebeğiniz sağlıklıysa ayda bir kez doktora gittiğinizde tartılması yeterli olacaktır. Bununla birlikte, içiniz rahat edecekse bebeğinizi haftalık olarak tartabilirsiniz. Bebeğinizi daha sık tartmanız halinde ağırlık değişimi çok az olacaktır.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları