Sağlıklı bir bebeğe kavuşmak, pek çok mutlu çiftin umutla beklediği anlardan biridir. Gebeliğin gerçekleştiği andan itibaren ise anne adayını 9 ay 10 günlük zorlu fakat zorlu olduğu kadar da heyecanlı bir süreç bekler. Gebelik dönemi ebeveyn için heyecanlarla, şikayetlerle ve umutlarla dolu bir zaman dilimidir. Özellikle ilk hamilelikte her şey çok anlamlı ve çok özeldir.
Gebelik testi pozitif çıktığı andan itibaren, bebeğin ilk oluşumunun gerçekleştiği gebelik kesesinin görülmesi ve anne karnında bebeğin kalp atışlarının duyulması bambaşka bir heyecandır. Bu süreci, doğum anı ve sonrasındaki unutulmaz anlar izler. Bunlar yaşanırken anne adayının aklında, haklı olarak, bebeğin gelişimi ve sağlığı ile ilgili merak ettiği sorular vardır. Bu da zaman zaman kendisinin endişe duymasına sebep olur.
Gebelik kesesinin görülmesinden sonra anne adayının kafasındaki "Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?" sorusu, en büyük merak konusudur. Bu konu, merak uyandırmasının yanında, aynı zamanda endişe yaratabilecek bir durumdur. Çünkü, bebeğin kalp atışının duyulması büyük ölçüde sağlıklı olduğunun da işaretidir. Anne adayı bu sesi duyduğunda rahat bir nefes alır.
Bebek Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?
Gebelik döneminde anne adaylarına yeterli ve sağlıklı beslenme ile ilgili, sık sık bir kısım tavsiyelerde bulunulmaktadır. Yeterli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra, stresten uzak kalmak, doktor kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirmek ve doktor yönlendirmelerine göre hareket etmek de gebelik sürecinde önem taşımaktadır. Hem bebeğin gelişim sürecini hem de anne adayının sağlık durumunu kontrol altında tutmak için doktorların yönlendirmelerini dikkate almak bilinçli bir hal tarzıdır.
Gebelik sürecindeki bu kontrollerden belki de en heyecanlı olanı, bebeğin kalp atışlarının ilk kez duyulduğu andır. Gebelik sürecinde bebeğin kalp atışının duyulması çok arzulanan ve heyecanla beklenen bir durumken, "Bebeğin kalp atışı ne zaman başlar?" sorusuna verilecek yanıtlar farklılık gösterebilir. Şöyle ki, bazı anne adaylarının ultrason görüntülerinde 5 haftalık bebek kalp atışı duyulabiliyorken çoğunlukla bu olay 6. haftanın sonunda gerçekleşir. Dolayısıyla gebelikte kalp atışının ilk etapta duyulmadığı durumlarda, söz konusu farklılıkların mümkün olabileceğini hatırlayarak, panik yapmadan doktor görüşü ve yönlendirmelerine kulak verilmelidir.
Bebek Kalp Atışı Nasıl Dinlenir?
Rutin hamilelik muayenesinde yapılan doopler ultrason sayesinde anne karnında bebeğin kalp atışı duyulur. Bebeğin kalp atışları normal süreçte 6. haftadan itibaren duyulabilir, fakat net şekilde kalp atışının duyulması 10-12 hafta arasını bulabilir. Bebeğin ilk kalp atışı duyulmaya başladığı andan sonra, düzenli olarak kalp atışının izlenmesi gerekir.
"Bebeğin kalp atışı kaçıncı haftada duyulur?" sorusuna hızla cevap bulmak isteyen anne adayı, hamileliğin 5. haftasından itibaren trans vajinal ultrason sayesinde bu merakını giderebilir. Bu yöntem daha çok gebelikte riskli bir süreç izleyen anne adaylarına uygulanır. Trans vajinal ultrason sırasında doktor, çubuk benzeri bir cihazı vajinaya sokarak muayenesini gerçekleştirir. Bu çubuk, ses dalgaları göndererek bebeğin kalp atışının duyulmasını sağlar.
Gebelik sürecinde bebeğin kalp yapısı ve kalp atış ritmi dönemsel olarak değerlendirilmesi gereken bir husustur. Bu değerlendirmenin sağlıklı olarak yapılabilmesi için gebeliğin 20. haftasına kadar beklenmelidir. 20. haftadan itibaren bebeğin kalp kapakçıklarında yapısal ya da ritmi etkileyen bir sorun olup olmadığı tespit edilir.
Bebeğinizin Kalp Atışı Hızı Ne Olmalı?
Anne karnındaki bebeğin kalp atışı belli bir ritimde olmak zorundadır. Anne adayının karnında yeni bir hayatın başlıyor olmasının en büyük göstergesi, bebeğin kalp atışı ve hareketleridir. Zaman zaman bebeğin kalp atışının duyulamaması ya da hareketlerinin hissedilmemesi anne adayında tedirginliğe sebep olabilir. Bebeğin varlığını 5-6 haftalık iken kalp atışlarından anlıyor olsanız da en net şekilde bunu 20-25 hafta arasında hissedersiniz.
Bebek, esasen 7 haftalık iken hareket etmeye başlar. Ancak anne adayı bu hareketleri nadiren 14. haftadan, tam olarak ise 20. haftadan itibaren hissetmeye başlar. Gebelik süreci sağlıklı şekilde devam ediyorsa 7 haftalık bebek kalp atışı dakikada 120-160 arasında olmalıdır. Bu sayı 85’in altında ya da 200’ün üzerinde ise doktor her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için farklı yönlendirmelerde bulunabilir.
Kalp Atış Hızının Duyulmaması Ne Anlama Gelir?
Anne adaylarının aklındaki sorulardan biri de "Bebeğin kalbi ne zaman oluşur?" sorusudur. Anne karnındaki bebeğin kalbi, 4. haftadan itibaren oluşmaya başlar. Annenin son adet tarihi baz alınarak 5 hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin içerisinde bebek izlenebilmelidir. Normal süreçte anne adayının adet düzensizliği, yumurtlama düzeninin de farklı olmasına sebep olur. Bu sebeplerin yanında anne adayı son adet tarihini hatırlamıyorsa 7 haftalık gebelik kalp atışı dahi duyulmayabilir. Böyle bir durumda süreç 1-2 hafta yakından izlenmelidir.
Doktorun, bebeğin kalp atışını duyamadığı durumlarda, anne adaylarının hemen endişeye kapılmaması önemlidir. Daha önce belirtildiği gibi, gebeliğin ilerleyen haftalarında da kalp atışlarının duyulması beklenebilir ve bu durum, anne adayları arasında farklılıklar gösterebilir. Diğer yandan, bebeğin kalp atış hızının duyulması için bazı özel yöntemler de bulunmaktadır. Gebelik sürecinde bir problem ile karşılaşıldığı takdirde özel ultrason yöntemleri ile bu problemler tespit edilebilir.
Örneğin, bazı gebeliklerde gebelik kesesini meydana getiren plasenta ve zar oluşumu normal olsa da bebek bu yapının içerisinden izlenemez. Halk arasında bu duruma boş gebelik ismi verilir. Ultrasonda kese görülüyor ancak içerisindeki embriyo görülemiyorsa ve bebeğin kalp atışı duyulamıyorsa boş gebelik oluşmuş demektir. Eğer doktor bebekte veya annede bunun gibi bir problem tespit ederse, her duruma özel olarak gereken önlemleri alacak, tedavi veya uygulamaları zaman kaybetmeden gerçekleştirecektir. Böylesi durumlarda anne adayları ve partnerlerinin sakin kalarak, doktorun teşhis ve yönlendirmelerine kulak vermesi oldukça önemlidir.