Partneriniz haberi kısa bir süre önce verdi. Yakında baba olacaksınız! Bu çok heyecan verici bir haber olsa da sizi biraz telaşlandırabilir. Hayatınız değişmek üzere, tıpkı partnerinizin dış görünüşü gibi. Ne olacağını tahmin edemiyor olsanız da paniklemeyin. Çocuğunuzun dünyaya gelişine hazırlanmak için daha 9 ayınız var ve biraz endişeli olmak son derece normal. Bu eşsiz süreçte anne adayına yardım edip onu destekleyecek ve kendinizi kademeli olarak babalığa hazırlayacaksınız.
Kendinizi hayatınızdaki bu büyük olaya nasıl en iyi şekilde hazırlayacağınızı beraber öğreneceğiz.
Hamilelik partneriniz için hem fiziksel hem de duygusal anlamda büyük bir değişikliktir. Henüz yeni başlamış olan dokuz aylık süreç boyunca sizin desteğinize ihtiyacı olacak. İlk haftalardan itibaren bazen çok şiddetli olabilen mide bulantıları çekecek. Kendini iyi hissetmesini sağlamak için yemek hazırlama konusunda yapabildiğiniz kadar sorumluluk alın. Böylece midesini bulandırabilecek yiyeceklere dokunması gerekmeyecektir. Ayrıca her sabah yataktan kalkmadan önce yemesi için ona bir şeyler getirmeyi unutmayın. Bu, mide bulantısını hafifletebilir.
Genel olarak hamilelik anne adayları için fazlasıyla yorucudur. Fiziksel işleri mümkün olduğunca üstlenerek onu dinlenmeye teşvik edin. Hamileliği sırasında kendisine iyi bakmadığını düşünüyorsanız bu durumu onunla konuşun ve işleri biraz ağırdan almak için ihtiyaç duyduğu yardımı ve desteği sağlayın.
Ruh halindeki ani değişimler sizi şaşırtabilir. Bu değişimlerin ana sebebi, onu bazen fazlasıyla hassas bir hale getirebilen hormonal değişikliklerdir. Sabırlı olun ve o'nu dinleyin. Endişeli görünüyorsa güven verin.
İkinci üç ayın başlarında karnının ağırlığı partnerinizi yormaya başlayabilir. Bazı fiziksel aktiviteler, hatta sadece ayakta kalmak bile çok yorucu görünebilir. Onu desteklemek için elinizden gelen her şeyi yapın. Günlük koşuşturmaları üstlenin, ağır şeyleri taşıyın, ev işi ve yemek yapın.
Partneriniz bel ağrısı çekiyorsa veya ayakları çok ağırmış gibi geliyorsa (hamileliğin son aşamalarında pek çok kadın böyle hisseder) rahatlamasına yardımcı olmak için masaj yapın. Bu, bağ kurmak için harika bir fırsattır.
Çiftlerin cinsel hayatı hamilelikten etkilenebilir ve partnerinizin cinsel arzusu normalde olduğundan daha az olabilir. Hamilelik bazen fizyolojik tepkileri de etkileyebilir. Vajinal kayganlığın azalması, ilişki sırasında duyulan acı ve orgazmdan sonraki rahim kasılmaları partnerinizin isteğini azaltabilir. Sabırlı ve anlayışlı olun.
Partneriniz vücudunda meydana gelecek değişiklikleri hamileliğin ilk aşamalarında bile hissedebilir. Her şey sizin için çok soyut görünecektir. Bu nedenle yaklaşan büyük olaya partneriniz kadar dâhil olmadığınızı hissedebilirsiniz. Ancak bir baba olarak rolünüzün daha da farkına varabilmek ve anne adayına bağlılığınızı göstermek için yapabileceğiniz pek çok küçük şey var.
Mümkünse jinekoloğu veya ebesiyle olan randevularına birlikte gidin. Böylece sorularınıza cevap alabilir ve partnerinize verilen önerileri ve ipuçlarını duyabilirsiniz. Hamileliğin ikinci ayından itibaren ultrasonlarda partnerinizin karnında büyüyen yeni bebeği duyabileceksiniz. Bu büyülü ve bazen de dokunaklı ses, hamileliğin ikiniz için de daha gerçekçi bir hâl almasını sağlayacaktır.
Aynı şekilde ultrasonlara da birlikte gidin; böylece bebeğinizi görebilecek, ne kadar aktif olduğunu ve ne kadar hareket ettiğini anlayabileceksiniz. Her muayeneden sonra doktora sorularınızı sormaktan veya istiyorsanız çocuğunuzu tekrar görmeyi talep etmekten çekinmeyin.
Doğuma hazırlanmak için hangi yöntemi kullanacağınızı seçerken haptonomiyi de bir düşünün: Duygusallık bilimi olarak tanımlanan bu yöntem, baba adayına kilit bir rol verir. Seanslar, partneriniz bebeğin hareketlerini hissetmeye başladığında başlayabilir. Çocuğunuzla özel bir dokunuş yardımıyla etkileşime geçmeye dayanan haptonomi, onunla duygu dolu bir iletişim kurmanız için eşsiz bir kanal sunar.
Partnerinizin hastaneyi seçmesine yardım etmekten çekinmeyin. Genellikle anne adayları hastaneyi nasıl doğum yapmak istediklerine göre seçse de siz de fikrinizi belirtin: Babaların hem doğumhanede hem de hastanede oldukları süre boyunca doğuma hazırlanırken nasıl karşılandığı her ikiniz için de önemli bir kriterdir! Doğum süresince ve doğumdan sonra partnerinizle ilgili üstlenmek istediğiniz role özen göstermekte istekli olmaları, sizin baba olma fikrine alışmanız için önemlidir.
Partneriniz bebeğin hareket ettiğini hissetmeye başladığında siz de ellerinizi karnının altına koyarak hissetmeyi deneyin. Başta çok güçlü bir his beklemeyin. Onun yerine, avucunuzu dolduran veya baloncukların patlamasına benzeyen bir his olacaktır. Henüz hiçbir şey hissedemiyorsanız sabırlı olun ve birkaç gün sonra tekrar deneyin.
Bebeğinizin hareketlerini hissedebildiğinizde mümkünse her gün belirli bir zamanı yalnızca onunla iletişim kurmaya ayırın. Bu süre içinde bebeğinize partnerinizin karnında dokunmanın yanı sıra onunla konuşmak ve müzik dinletmek gibi şeyler yapabilirsiniz.
Geleceğinizi düşünmeye başlamanıza yardımcı olması için bebeğinizin dünyaya gelişi için yapılan hazırlıklara katılın.Odasını boyayın, mobilyaları seçmeye yardımcı olun ve bebeğinizle yürüyüşe çıktığınızda sizi gururlandıracak bir bebek arabası seçin! Bu konuyla bu kadar ilgili olmanız partnerinizin kesinlikle hoşuna gidecektir.