Doğum Çantası İçerisinde Neler Olmalı?
Ailenize yeni katılacak olan küçük üyenizin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik yaptığınız alışveriş listelerini yavaş yavaş tamamladıktan sonra sıra, o malum "büyük gün" için hazırlık yapmaya gelir. Anne ve baba adayları bebeklerinin dünyaya geleceği gün her şeye hazırlıklı olmak adına önceden pek çok plan yaparlar. Bu planlardan bazıları doğum öncesi için yapılır iken bazıları ise doğum sonrasında oluşabilecek ihtiyaçlara yönelik yapılmaktadır.
Doğum çantası, doğum sonrasında oluşabilecek çeşitli ihtiyaçlara yönelik oluşturulan oldukça gerekli bir çantadır. İçerisinde bebeğinizin, anne adayının ve refakatçi olarak hastanede kalacak yakınınızın bazı eşyalarını barındırır. Kapsamlı bir ihtiyaç çantası olarak düşünebileceğiniz doğum çantasının hazırlanması ise incelikli olarak yapılması gereken bir eylemdir.
Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalı?
Doğum çantalarının hastanede kullanılmak için hazırlanmaya başlanması önerilen hafta aralıkları vardır. Önerilen hafta aralıkları anne adaylarının hamileliklerinin 30. ve 32. haftalarını içeren döneme denk gelmektedir. Hazırlıkların bu haftalarda yapılıp bitirilmiş olması herhangi bir erken doğum ya da oluşabilecek diğer acil durumlar için önerilir. Buna ek olarak anne adayları hamileliklerinin ilerleyen haftalarında doğuma yaklaştıkça çeşitli aktiviteler sırasında daha fazla yoruldukları için özellikle bebeğin ihtiyaç duyabileceği herhangi bir eşyayı çantaya eklemeyi unutabilirler. Dolayısı ile önerilen hazırlık zamanlarına dikkat edilmesi önem taşır.
Doğum Çantası İçerisinde Neler Olmalı?
Hamilelik süresinin 30-32. haftasına denk gelen aralıklarda hazırlanması gereken doğum çantaları içerisinde birçok eşyayı barındırmalıdır. Çantanın içerisinde yer alacak eşyalar bebeğin, annenin ve refakatçinin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır. Bu ihtiyaçlar giyimden beslenmeye, kişisel bakımdan hijyen ihtiyaçlarına değin uzanan bir eşya listesine sahiptir. Yapılacak olan detaylı ihtiyaç saptamaları ile birlikte bebek, anne ve refakatçi için uygun nitelikte olan tüm ürünler çantaya dahil edilebilir. İhtiyaç listesi yaparken öncelikli olan gereksinimlere dikkat edilmesi önerilmektedir. Çünkü hastane ortamında gerçekleşen doğumlar sonrasında sağlık çalışanlarının özellikle bebek ve anne için gerekli olduklarını belirttikleri belli başlı eşyalar vardır. Doğum çantası hazırlanırken bu eşyalar bilhassa çantaya dahil olmalıdır. Bunlar dışında geriye kalan tüm ihtiyaçlar sonradan da eklenebilir.
Doğum Çantası Listesi
Bebek için eklenmesi gerekenler nelerdir?
Doğumun esas kahramanı olan bebeğinizin dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren en çok size ihtiyacı olacaktır. Fakat siz onu kucağınıza alana kadar üşümemesi ve hasta olmaması için giydirilmesi gerekir. Doğum sonrasında hemen giydirilmesi için doğum çantasına zıbın, çıtçıtlı body, eldiven, patik, şapka, vb. kıyafetleri koymalısınız. Bebeğinizin kıyafetlerini çantaya yerleştirmeden önce size göre hassas ve daha alerjen bir cilde sahip olduğunu unutmamalısınız. Bu durumu göz önünde bulundurarak kıyafetlerini ilk giyiminden önce çantaya eklemeden uygun programda yıkamalı ve ütülemelisiniz. Sonrasında ise hijyenik durumda olan çantaya ekleyebilirsiniz.
Doğumdan hemen sonra giyeceği bu kıyafetlere ek olarak çantanıza bir battaniye eklemeniz bebeğinizi korumanız için şarttır. Çünkü bebekler doğdukları andan itibaren yetişkin bireylere nazaran daha hassas ve savunmasızdır. Giyim ihtiyaçlarına yönelik eşyaları çantaya yerleştirdikten sonra en az 10 adet bebek bezi, pişik ihtimaline karşın bebeğinizin hassas tenine uygun nitelikte pişik kremi, mendil, sterilize sprey, nevresim, ıslak mendil vb. ürünleri de doğum çantanıza dahil etmelisiniz.
Anne için eklenmesi gerekenler nelerdir?
Öncelikle anne adaylarının ihtiyaçları için yapılan çantanın bebeklerin çantasından ayrı olması gereksinim duyulan eşyaların bulunması sırasında pratiklik kazandıracaktır. Bebekten ayrı olarak hazırlanacak anne doğum çantası içerisinde bulunması gereken eşyalar tıpkı bebeğin eşyaları gibi özenle düşünülmesi gereken eşyalardır. Doğum sonrasında annenin giymesi için bir pijama takımı, gecelik, terlik, iç çamaşırı, emzirmeye uygun üretilen iç çamaşırı, vb. giyim ürünleri çantada bulunmalıdır. Giyim ürünlerine ek olarak hijyen koşullarının sağlanması için ekstra önlem almak isteyen anneler çantalarına nevresim takımı da ekleyebilirler.
Annelerin hastanede bebekleri ile birlikte kalacakları süre boyunca yanlarında tarak, diş fırçası, mendil, ıslak mendil, havlu, vb. kişisel bakım eşyalarının bulunması gerekir. Çünkü doğum yapan anneler bazı durumlarda dış etkenlerden kaynaklı oluşabilecek komplikasyonlara açıktırlar. Dolayısı ile anne ve bebek için hijyen üst seviyelerde tutulmalıdır. Anneler gecelik ve pijama takımlarına ek olarak lohusa takımı gibi eşyaları tercih edebilmesi mümkündür. Bu gibi bir tercihi olan annenin doğumdan önce kendisine oldukça geniş ve rahat olacak bir lohusa takımı edinmesi önerilir. Doğumdan sonra giyilecek olan her kıyafet yaralı alanın baskı görmemesi dikkate alınarak seçilmelidir. Annenin giyeceği kıyafet aynı zamanda pamuklu kumaş kullanılarak yapılmış olmalıdır ve tıpkı bebeğin kıyafetleri gibi yıkanıp ütülenmiş olarak çantaya koyulmasına dikkat edilmelidir.
Refakatçı çantası nasıl olmalı?
Dünyaya gözlerini açan bebeğin tatlı anlarına ve bebeği dünyaya gelen annenin mutluluğuna tüm hastane süreci boyunca şahit olacak kişi refakatçidir. Refakatçi doğan bebeğin babası olabileceği gibi aile içerisinde bebek bakımı konusunda daha bilgili olan aile büyükleri içerisinden de seçilebilir. Refakat edecek bireyin de tıpkı anne ve bebeği gibi birçok ihtiyacı olacaktır.
Refakatçinin ihtiyaç çantasının bulunması oldukça önemlidir. Çünkü kendisi anne ile bebeğin olası ihtiyaçları için oradadır ve kendi ihtiyaçlarını gideremeyen birisinin başkalarına yardımcı olabilmesi her zaman zor olmuştur. Bu sebep ile refakatçi, öncelikle kendisine ait gerekli belgeleri yanında bulundurmalıdır. Kimlik belgesi gibi bu belgelere ek olarak yanında bir miktar para da bulundurması gerekebilir. Böylelikle olası acil ihtiyaçlar hızlı bir şekilde hastane içerisinde giderilebilecektir. Refakatçinin gece giyeceği kıyafetlerini çantasında bulundurmayı ve şarj aleti gibi eşyalarını da çantaya dahil etmesi gerekir.
Doğum Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Küçük Tüyolar
- Doğumun gerçekleşeceği ayda içerisinde bulunulacak olan mevsim şartlarına dikkat edilmelidir. Çünkü bebeklerin ve annelerinin doğum sonrasında mevsim şartlarına uygun olarak giyinmeleri sağlıkları açısından önemlidir.
- Annelerin ve bebeklerin doğum çantaları birbirinden ayrı hazırlanmalıdır. Böylelikle olası gereksinim durumlarında ihtiyaç duyulan eşyalar hızlıca bulunabilir.
- Çantalara dahil edilecek eşyaların sayılarına hastanede kalınacak olan süreye göre karar verilmelidir. Eşyaların az olmaması gerekir.
- Doğum çantası anne için hazırlanırken anneye ait geçmiş doktor belgeleri ve kimlik belgesi eklenmelidir.
- Doğumdan sonra emzirme işleminden sonra annenin kullanması için göğüs pedi ve diğer pedler unutulmamalıdır.
- Doğum erken gerçekleşirse bebeğin olası süt emmeme durumuna karşın göğüs pompası ve bebeklere uygun olan biberon takımlarının da çantaya dahil edilmesi gereklidir.