• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Emzirme
    • #Hamilelik

    Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    bebek-masaji_a0163a4a-9a2d-4652-9f4d-792a49d3cda0 - Mustela Türkiye - 1

    • Bebek memeyi doğru bir şekilde alır ve sütü daha kolay emebilir, çabuk yorulması önlenir. Daha kuvvetli emen bebeğin vakum hareketinin güçlenmesi, annenin hormonlarını uyararak daha fazla süt salgılanmasına yardımcı olur.
    • Bebeğin emme refleksi kuvvetlenir ve memenin tam boşalması sağlanarak göğüslerdeki şişkinliğin, ağrıların önüne geçilebilir.
    • Bebek doğru bir biçimde meme başını aldığında meme ucundaki çatlaklarda azalır. Doğru emzirme yöntemleri hem bebeğin hem de annenin emzirme sırasında daha keyifli anlar yaşamasına yardımcı olur.

    En çok önerilen dört doğru emzirme tekniği vardır:

    1. Kucaklama pozisyonu
    2. Ters Kucaklama Pozisyonu
    3. Koltuk Altı Pozisyonu
    4. Yatarak Emzirme Pozisyonu

    Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Anne ile bebek arasında kurulan ilk duygusal bağ olarak kabul edilen emzirme işlemi, bebeğin kendini güvende hissettiği en özel anlardır. Bu özel anların doğru emzirme teknikleri ve pozisyonları ile daha doyurucu olabilmesi için emzirirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir;

    • Emzirme işleminden önce annenin kişisel hijyenine dikkat etmesi önemlidir. Her emzirmeden önce mutlaka eller yıkanmalı ve meme başları sterilize edilmiş ılık su ile temizlenmelidir.
    • Anne ve bebeğin en rahat olduğu pozisyon alınmalıdır.
    • Bebeğin emzirme sırasında huzurlu olması için altı alınmalıdır.
    • Bebeğin emerken burnunun açık olması ve rahat nefes alması önemlidir.
    • Meme başı ve çevresindeki koyu halkanın tamamı bebeğin ağzına verilmelidir.
    • Bebek her isteğinde emzirme işlemi yapılmalıdır.
    • Emzirme işlemi sırasında her iki memenin de tamamen boşaltılması önemlidir. Aksi halde anne sütünde azalma görülebilir. Emzirme işlemi ile sütün tamamı boşalmazsa memeler sağılmalıdır.
    • Annenin genel sağlık durumuna ve psikolojisine dikkat etmesi gerekir. Stres, üzüntü ve sinir gibi psikolojik rahatsızlıklar sütün miktarını etkileyebilir, bebeği huzursuz edebilir.

    Yenidoğan Bebek Emzirme Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Bebek doğduktan sonraki ilk bir aylık dönem yenidoğan olarak adlandırılır. Doğumdan sonraki saatler bebeğin emme işleminin doğru yapılabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bebek doğar doğmaz en kısa süre içinde annesine getirilmeli ve en az 10-15 dakika emzirilmelidir. Doğum sonrasında göğüslerden salgılanan ve kolostrum denilen sarı renkli süt, yenidoğanın mutlaka tüketmesi gereken ve onu hastalıklardan koruyan içeriğe sahiptir. Yenidoğan bebek emzirme teknikleri genellikle annenin ve bebeğin en çok rahat ettiği pozisyonlardır. Bebeğin tam olarak meme başı ve kahverengi halkayı ağzına alması sağlanmalıdır.

    Örneğin anne sol memesini bebeğin ağzına verdiyse sağ elinin dört parmağını memenin altına yerleştirerek desteklemeli ve baş parmağıyla göğsüne yukarıdan aşağı doğru masaj yapmalıdır. Doğumdan sonraki ilk günlerde göğüslerden süt az gelir ve bu durum bebeğin yorulmasına neden olabilir.

    Bebeğin 15 dakika kesintisiz olarak emmesini sağlayabilmek için küçük dokunuşlarla uyumasına engel olabilirsiniz. Emzirdikten sonra bağırsakları henüz tam anlamıyla gelişmeyen bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olmalısınız. İkinci memeye geçmeden önce altını alabilir, ayaklarını hafifçe hareket ettirebilirsiniz.

    Bebek Emzirme Pozisyonları ve Teknikleri Nelerdir?

    Kucaklama pozisyonu, ters kucaklama pozisyonu, koltuk altı pozisyonu ve yatarak emzirme pozisyonu olmak üzere dört temel emzirme pozisyonu ve tekniği bulunur.

    Kucaklama Pozisyonu

    Beşik pozisyonu olarak da bilinen kucaklama pozisyonu, bebek normal doğum ile dünyaya geldiğinde tercih edilen ilk pozisyondur. Annenin bebeği görebildiği ve sarılabildiği bu pozisyonda bebek memeye yaklaşabilmek için boyun kaslarını kullanmaya çalışır. Ancak kasları henüz zayıf olduğu için bu pozisyon şeklini bebek 1-1.5 aylık olduğunda kullanmanız daha sağlıklıdır. Sezaryen ile doğumu gerçekleştirilen annelerin dikişler nedeniyle göbek ve mide kısmında baskı olabilir, bu pozisyon onların ağrıların artırabilir.

    Ters Kucaklama Pozisyonu

    Çapraz beşik pozisyonu da denilen bu pozisyon, kucaklama pozisyonuna benzer. Genel olarak yeni doğan bebek emzirme pozisyonu olarak uygulanır ve annenin bebeğin başını desteklemesi sayesinde emme işlemini kolaylaştırır. Bebeğin emme kuvveti azsa ve emme güçlüğü çekiyorsa bu pozisyon önerilir.

    Koltuk Altı Pozisyonu

    Çanta pozisyonu da denilen koltuk altı pozisyonu özellikle sezaryen doğum yapan annelere önerilir. Dikiş yerlerine baskı uygulamadığı için annenin rahatça emzirebilmesine izin verir. Emme güçlüğü yaşayan bebeği olanlar ve özellikle ikiz anneleri bu pozisyonu tercih edebilir.

    Yatarak Emzirme Pozisyonu

    Yatar pozisyon olarak da bilinen yatarak emzirme pozisyonu hareket kısıtlılığı yaşayan ve özellikle sezaryen ile doğum yapan anneler tarafından tercih edilir. Bazı anneler ise daha rahat bir emzirme pozisyonu olduğu için gece emzirmelerinde de kullanır.

    Doğru Emzirme Pozisyonu Nasıl Ayarlanır?

    Doğru emzirme pozisyonu seçimi tamamen annenin ve bebeğin rahatına bağlıdır. Ancak hangi pozisyon kullanılırsa kullanılsın bebeğin başının vücudundan biraz daha yukarıda olmasına dikkat edilmelidir. Kulak kısmı yukarıda tutularak başın yatay konumda durması engellenebilir. İşte doğru emzirme pozisyonu ayarlama ile ilgili öneriler;

    Kucaklama Pozisyonu:

    Bebeğin anne kucağında yatar pozisyonda emme işlemini gerçekleştirdi kucaklama pozisyonu için annenin rahat bir koltuğa oturması ve sırtını bir yastıkla desteklemesi gerekir. Ayağının altına bir tabure koyabilir ve kucağına da yastık alabilir. Bebeğin başı annenin dirseğinin içine gelecek şekilde yerleştirilir. Bebeğin başı hafifçe yukarıya doğru kaldırılarak yatay bir şekilde kucağa alınır.

    Bebeğin burnunun meme hizasında olmasına dikkat edilmelidir. Anne biraz öne doğru eğilerek diğer kolu ile memeyi bebeğin ağzına yerleştirmeli ve meme başı ile çevresindeki koyu halkayı tam olarak aldığından emin olmalıdır.

    Ters Kucak Pozisyonu

    Kucaklama pozisyonu ile oldukça benzer olan ters kucak pozisyonunda annenin oturma pozisyonu ile bebeğin yatışı kucaklama pozisyonunun aynısıdır. Aralarındaki terk fark bebeğin başını daha iyi desteklemek için diğer elin başın altına gelmesidir. Yenidoğan emzirme teknikleri dendiğinde ilk akla gelen pozisyondur.

    Koltuk Altı Pozisyonu

    Anne rahat bir koltuğa oturmalı ve bel ağrısını engellemek için sırt yastığı almalıdır. Kucağı yastıklarla desteklenmelidir. Bebek ayakları annenin arkasına ve baş kısmı önüne gelecek şekilde koltuk altına alınır. Koltuk altına alınan bebeğin başı diğer elle desteklenir.

    Yatarak Emzirme Pozisyonu

    Bebeğin de annenin de yatar pozisyonda olduğu yatarak emzirme yöntemi için anne yatağa yan şekilde yatar ve bebeğin yüzünü de kendine doğru çevirerek yatırır. Annenin başının altı ve sırt kısmı yastıkla desteklenmelidir. Yattığı taraftaki kolu, bebeğin sırtını da destekleyerek başının altında geçirir ve bebeği emzirmeye başlayabilir. Bebek emzirme teknikleri arasındaki en rahat pozisyondur.

    Doğru Bebek Emzirme Pozisyonu için Gerekli Eşyalar Nelerdir?

    Doğru emzirme pozisyonları, anne alışıncaya kadar rahatsızlık hissi verebilir. Özellikle bel, sırt, boyun ve kollarda ağrıya neden olabilir. Bebek emzirme yöntemleri arasından sizin için en uygununu deneme yanılma yöntemi ile öğrenebilirsiniz. Daha konforlu bir pozisyon için bebek emzirme minderi ile bebeğinizi kucağınızda tutabilirsiniz.

    Bebek emzirme yastığı kollarınız ve beliniz için size destek sağlayarak daha rahat bir şekilde doğru emzirme yöntemi seçebilmenize yardımcı olur. Annenin sırt, bel ve boyun kaslarının sağlığı için ise bebek emzirme koltuğu kullanması önerilebilir. Doğru emzirme şekli kadar annenin göğüs uçlarının hijyeni ve sağlığı da önemlidir.

    Meme uçlarında tahriş olması hem annenin emzirme esnasında acı çekmesine hem de bebeğin enfeksiyon riskinde artışa neden olabilir. Göğüs uçlarını tahrişe karşı koruyan göğüs ucu kremi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Bebeğinizin kişisel hijyenini sağlamak için ise bebek ıslak mendil çeşitlerinden faydalanabilirsiniz.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları