Hamileyken diş hekimi randevularınızdan kaçmak kolay gelebilir... Ancak bunu yapmayın! Ağız ve diş sağlığı ile hijyeni hamileliğinizi etkileyebilirken bunun tersi de geçerlidir.
Diş etleri hassaslaşır. Hamilelik, hormon dengesini değiştirerek dokuları zayıflatır. Buna diş etleri de dâhildir, şişip ağrımaya başlayabilirler. Bakterilere karşı doğal bağışıklıkları da düşer. Bu yüzden elma yediğinizde ve dişlerinizi fırçaladığınızda diş etleriniz kanayabilir. Hijyenin üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için bu enflamasyonun hızla tedavi edilmesi gerekir. Diş etiniz kanadığı için dişlerinizi daha az fırçalamaya başlarsanız diş taşı oluşumu ve birikimi artarak diş eti rahatsızlığı yaşama riskinizi arttırır. Dişlerinizi daha rahat fırçalamak için yumuşak kıllı bir fırça seçin ve diş macununuzun tadı garip gelmeye başladıysa macununuzu değiştirin. Bu da hamileliğin şaşırtıcı yan etkilerinden bir tanesidir!
Mide bulantısı diş minesine zarar verebilir. Mideniz sık sık bulandığında ağzınızın içerisindeki pH seviyesi daha asidik hale gelir. Bu, diş minesinin daha hızlı aşınmasına ve dişlerinizin ışıltısını kaybederek daha gözenekli bir hale gelmesine sebep olabilir. Başka bir deyişle, mide bulantınızın tedavi edilmesi dişlerinizin inci gibi kalması için de önemlidir. Asidi nötrlemek için hemen diş fırçasına sarılmadan ağzınızı diş hekiminizin önereceği florür içeren bir gargarayla (veya karbonatlı bir bardak suyla) çalkalamanız yeterlidir. Bazı diş macunları asiditeyi arttırabilir ve midenizin yeniden bulanmasına neden olabilir!
Enfeksiyonlardan kaçınmanız çok önemlidir. İyi bir ağız ve diş sağlığına sahip olmanız ile diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz enfeksiyonlardan korunmanıza veya mevcut enfeksiyonların kolaylıkla tedavi edilmesine yardımcı olacaktır. Enfeksiyonlar yalnızca dişlerinizle sınırlı kalmayabileceği için bu çok önemlidir. Ağızdaki enfeksiyonlar sinirler yoluyla kalp, göz ve kas dokularına yayılabilir. Herhangi bir enfeksiyon endişeniz veya şüpheniz varsa hemen diş hekiminizden randevu alın.
Kemiklerinizi koruyun. Bunu biliyor muydunuz? Çene, vücudumuzdaki en büyük hareketli eklemdir. Ağzınızın genel dengesini, ısırma ve öğütme fonksiyonlarını belirler ve özellikle geceleri dişlerini gıcırdatanlarda eklem ağrıları gözlemlenir. Bu oldukça önemlidir, çünkü yanlış oklüzyon (dişlerin hizalanmaması veya çenenin tam olarak kapanmaması) başın üst kısmında, boyunda, omurga ve kalçalarda gerilime neden olarak tüm iskeletinizin dengesini bozabilir. Ve hamilelik esnasında sırtınız ciddi oranda gerildiğinden ötürü zaman kaybetmemelisiniz. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için panoramik diş röntgeni çektirebilirsiniz. Eğer bir sorun varsa diş hekiminiz geceleri kullanmanız için bir ağızlık verebilir. Bunun çok çekici olduğu söylenemez ancak işe yaradığı kesin!