Bir çocuğun cildi doğal olarak güneşe karşı daha hassastır.
Yetişkin cilt, aşırı maruz kalmadıkça güneşe karşı kendini savunabilir. Cildimizin yüzeysel tabakası olan melanin ve hücresel onarım mekanizmamız bu doğal fotokorumanın oluşturulmasına yardımcı olur.
- Bebeklerin cildi daha incedir ve daha hassastır.
- “Koruyucu bariyer” fonksiyonu etkisiz olduğu için UV ışınlarının daha kolay nüfuz etmesine izin verir.
- Bebeğin bağışıklık sistemi ve pigment sistemi, cildi UV streslerine karşı korumak için hala olgunlaşmamıştır ve zayıftır.
- Küçük çocuklar çok az terler, bu da onları sıcaklık değişimlerine, ısı değişimlerine ve dehidrasyona karşı daha duyarlı hale getirir.
Hangi yaşta bebek güneşe maruz kalabilir?
Bir yaşından önce, bebek doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. İdeal olarak, bu 3 yaşına kadar önerilir. Ama küçük çocuğunuzu dışarıda güneşte oynamaktan kaçınmak oldukça zor olabilir.
Bebek büyüdükçe, küçük çocuğunuzu güneşe maruz bırakmak büyük olasılıkla kaçınılmaz hale gelecektir. Bu durumda, birkaç koruma kuralına uymanız gerekecektir. İşte böyle!
Bu önlemler çok önemlidir, çünkü çocukluk döneminde UV ışınlarına maruz kalma, bir çocuğun yetişkin olarak gelecekteki sağlığı üzerinde bir etkiye sahiptir. Çocukların cildi güneş yanıklarını yıllarca “hafızada” tutar.