• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Cilt Bakımı ve Banyo Rutini

    Bebeklerde Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    14907-Muslela-Blog-gorsel-Bebeklerde-Sac-Bakimi-1048x964px_1809d8d7-4b87-4713-85fe-70cef169b4c7 - Mustela Türkiye - 1

    Bebeklerde Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

    Annelik belki de dünyanın en kutsal görevlerinden birisidir. Bitmeyecek bir macera ve bu macerada karşılaşılacak birçok yol ve yol ayrımı sizi bekler. Durum böyle olunca da özellikle annelikle yeni tanışan bireyler, bebekleri için her detayı en ince ayrıntısına kadar inceler. Bu detaylardan biri olan bebeklerde saç bakımı da oldukça dikkat gerektirir. Siz de her geçen gün öğrenen, öğrendikleriyle sizi şaşırtarak büyüyen ve etrafa neşe saçan bebeğiniz için derlediğimiz tavsiyelere kulak verebilir, her kokladığınızda kendinizi huzurun kollarına bıraktığınız bebeğinizin saçlarına, yerinde bir bakım uygulayabilirsiniz.

     

    Ürün Seçimine Dikkat Edin

    Bebekler doğduğu andan itibaren korunmaya muhtaçtır. Bu korunma ciltlerinden saçlarına kadar her detayı kapsar. Özellikle anne karnından sonra alışmaya çalıştıkları çevrede, bu hassasiyetleri çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle bebeğinizin saç bakımı için tercih edeceğiniz ürünlerin temiz içerikli, nötr bir ürün olmasına dikkat etmelisiniz. Paraben, sentetik kokular ve yabancı maddelerle dolu bir ürün, bebeğinizde alerjik etkilere sebep olarak, cildinde ve saç derisinde tahrişe yol açabilir. Ürün etiketini okumak ve içindekiler kısmını detaylıca incelemek, bu aşamada kesinlikle gereklidir.

     

    Tarak Seçimi Çok Önemlidir

    Bebeğiniz hareketlenmeye başladığı andan itibaren dağılmaya ve dağıtmaya çok meyilli olacaktır. Bu meyilden en çok etkileneceklerden biri de saçlardır. Bebeğinizin saçları gün içerisinde, gece uyurken ya da oyun oynarken fazlasıyla karışabilir. Bu sebeple birbirine karışan saçları çözme görevi tabii ki siz annelere kalacaktır, ancak bu görev düşündüğünüzden de zor olabilir. Dolaşan saçları açarken bebeğinizin canını yakmamak ve saçlarını kırmamak için; saç tipine uygun bir tarak seçmeniz gerekir. Bu aşamada doğal yağlardan yardım alabilirsiniz.

     

    Saç Aksesuarlarından Kaçının

    Saçları uzamaya başlayan bebeğinizi renk renk saç aksesuarlarıyla süslemek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz, ancak bu rengârenk aksesuar ve tokalar bebeğiniz için düşündüğünüz kadar masum olmayabilir. Sıkıca toplanan saçlar, ekstra baskı yapan saç bantları ve özellikle sıkı lastik tokalar bebeğinizin saçlarında kırılmalara sebep olabilir. Dolayısıyla, olabildiğince bu durumdan kaçınmanız ve bebeğinizin saçlarını doğal halinde bırakmanız gerekir.

     

    Kurutma İşlemine Dikkat Edin

    Bebeklerin saçları banyo sonrasında ıslak kalmamalıdır. Bu ıslaklık hem onların hasta olmasına hem de saçların dolanmasına sebep olabilir. Ayrıca kurutma işlemi esnasında kurutma makinasının saça olan uzaklığını doğru bir şekilde ayarlamanız ve ısı derecesinin çok yüksek olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Yumuşak hareketlerle bebeğinizin saçını kurutabilirsiniz.

     

    Saç Kesimi Belirli Aralıklarla Olmalı

    Bebeğinizin saçları uzamaya başladıktan sonra belirli aralıklarla konunun uzmanı olan kişiler tarafından kesimi gerçekleştirilmelidir. Bu aralık iki ya da üç ay olabilir. Ayrıca bu aralığı bebeğinizin saçının uzama hızına göre de ayarlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta; saç kesiminin çok sık aralıklarla yapılmaması veya saçın uzun bir süre kesilmeden kalmamasıdır. Çok sık kesilen saç uzayıp gürleşmeye vakit bulamayacaktır. Uzun süre kesilmeyen saç ise bir süre sonra kırıklardan dolayı cansız ve güçsüz kalacaktır. Dolayısıyla, saç kesimi konusunda dengeyi sağlamak büyük önem taşır.

     

    Saç Derisini Gözlemleyin

    Bebeğinizin saç derisindeki değişimler, size saç sağlığı hakkında da bilgi verecektir. Bu sebeple saç derisini gözlemlemeniz büyük önem taşır. Eğer bebeğinizin saç derisinde kabuk, yağ ve pul gibi görünümler varsa önceliğinizi bu görünüme sebep olan sorunu bulmaya vermelisiniz. Çünkü bu görünümler, bebeğinizin acı duymasına ve bir süre sonra tahrişlere neden olabilir. Bu durumlarda, onarıcı kremlerden yardım alabilirsiniz. Kimyasal maddeler bu aşamada uzak durmanız gerekenler arasında yer alacaktır. Ayrıca bebeğinizin saç derisinin hava almasına özen göstermeli, banyo esnasındaki ve sonrasındaki işlemlerde, bu bölgelere hassas davranmalısınız. Yaralar kabuk bağlayıp dökülmeye başladığında, yumuşak bir fırçayla kabuklarını alabilirsiniz. Yaraları iyileştirmek için; badem ve zeytinyağı gibi doğal yağlardan yardım alabilirsiniz. Ancak bebeğinizin saç derisinde yer alan bu görünümlere, bir uzmana danışmadan müdahale etmemenizde fayda vardır. Uzman görüşleri doğrultusunda, doğal ürünlerden destek almanızı öneririz.

     

    Masaj Yapın

    Saç derisine ve kafa bölgesine hafif dokunuşlarla uygulanan masaj, hem bebeğinizin rahatlamasını hem de saç derisinin uyarılmasını sağlayacaktır. Banyo sonrasında uygun bir saç kurutma aşamasının ardından bebeğinizi uykuya uğurlarken, saç derisine küçük dokunuşlar uygulayabilirsiniz. Bu uygulama bebeğinizin yeni saçlarının çıkmasına yardımcı olacaktır.

     

    Saç Yıkama Sıklığı Önemlidir

    Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de uygun aralıklı bir saç yıkama rutini oluşturmak gerekir. Bu sebeple bebeğinizin banyo günlerini titizlikle takip etmeniz büyük önem taşır. Saç yıkarken bebekler için uygun üretilen bebek şampuanı kullanmanız önerilir. Gün aşırı veya her gün şampuanlar kullanılarak yaptırılan banyolar, hassas bir cilde sahip olan bebeğinizde bir süre sonra alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden yıkama sıklığını arttırmamanızda büyük fayda vardır. Ayrıca her banyoda şampuan ya da sabun gibi maddeleri kullanmamanız, bazı banyolarda sadece su ile durulama yapmanız da gerekebilir. Bunun dışında uzun süre yıkanmayan saçta belirli bir aşamadan sonra yağ probleminden dolayı tahriş olabilir. Bebeğinizin saçının sağlıklı uzaması için kendi saç derisinde meydana gelen yağa da ihtiyacı vardır. Bu denge oldukça iyi ayarlanmalıdır.

     

    Doğal Yağlardan Yardım Alın

    Bebeğinizin saç bakımında ciltte tahrişe neden olmayacak, asit oranı düşük yağlardan yardım alabilirsiniz. Özellikle badem yağı bu konudaki en yakın dostunuz olabilir. Badem yağının içerisinde yer alan; A, B1, B2 ve E vitaminleri, bebeğinizin saçını beslerken canlı bir şekilde uzamasını sağlar. Ayrıca, doğal bir yumuşatıcı görevi de bulunmaktadır ve bu özelliği sayesinde saç tarama aşamasında oldukça rahat edersiniz. Banyo sonrasında çok az miktarda badem yağını bebeğinizin saç derisine masaj yaparak uygulamanız yeterli olacaktır. Düzenli kullanım sonrasında saçlarda gürleşme görebilirsiniz.

     

     

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları