• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Cilt Bakımı ve Banyo Rutini

    Bebeklerde Kızarıklık ve Kabarma

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    Kizariklik_520x280PX_dba41ad5-bf8c-4c73-9004-22b4784cc07f - Mustela Türkiye - 1

    Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerde çeşitli dermatolojik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi bebeklerin cildinin yetişkinlere kıyasla çok daha hassas olmasıdır. Kızarıklık ve kabarma şeklinde olan semptomlar anneleri zaman zaman endişeye düşürse de çoğunlukla endişelenecek bir durum yoktur. Bebeklerde kızarıklık ve kabarma sıkça görülebilen bir durumdur. Bebeklerde sinek ısırığı, bebeklerde kızarıklık ve kabarma gibi yaygın cilt sorunları hakkında bilgi sahibi olmak, bebeğinizin sağlığını tehdit edecek sorunlara karşı önlem almanızı sağlar.

    Bebeklerde Sinek Isırığı Nasıl Geçer?

    Pek çok bebek, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte her yaz sinekler tarafından ısırılmaktadır. Sinekler ısırdıkları cilde protein içerikli salyalarını bırakırlar. Yetişkin bireylerin bağışıklık sistemi bu proteinlerle daha önce karşılaştığı için ciddi sorunlar ortaya çıkmaz. Sineklerle yeni tanışan bebekler ise bu proteinlere henüz bağışıklık kazanmamıştır. Bu sebeple bebeklerin cildi sinek ısırıklarına daha büyük reaksiyon vermektedir. Sinekler bebekleri ısırdığında ciltte genelde 3 ya da 5 mm boyutlarında kızarıklık ve hafif bir şişme oluşmaktadır. Bebeğinizin cildi çok hassas ise bu boyut biraz daha büyük olabilir. Peki bebeklerde sinek ısırığı nasıl geçer? İlk olarak cildin reaksiyon oluşan bölgesi temiz bir pamuk ve su ile temizlenmelidir. Daha sonra bu bölgeye ovuşturmadan soğuk kompres uygulanmalıdır. Bu gibi durumlarda cildi ovuşturmak kaşıntıyı ve kızarıklığı arttıracaktır. Bunun sebebi ise ısırılan bölgeyi ovuşturmanın ciltte oluşan yangıyı arttırmasıdır. Bebeğinizin cildinde oluşan reaksiyonlar 2-3 gün içinde geçme eğilimi gösterecektir.

    Sinek ısırıkları çok nadir olmakla birlikte ciddi alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir. Bu alerjik reaksiyonlarda, göz kapağında, ayaklarda ve kollarda tümüyle şişme, cildin önemli bir bölümünde kızarıklık ve nefes alma güçlüğü gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

    Bebeklerde Sinek Isırığı İçin Krem

    Bebeklerde sinek ısırığını geçirmek için anneler, genellikle ısırılan bölgeye kolonya ve parfüm gibi alkol oranı yüksek ürünler uygulamaktadır. Fakat bu müdahale ciltte daha büyük sorunlara yol açabilir. Ciltleri son derece hassas olan bebeklerin hangi maddelere karşı alerjisinin olduğunu bilmek pek mümkün değildir. Uzmanlar böyle bir durumda alkol bazlı ürünler yerine ısırılan bölgenin oksijenli su ile temizlenmesini önermektedir. Sineğin ısırdığı yerde yangı, kaşıntı ve kızarıklık gibi reaksiyonlar oluşacağı için bebeğinize içeriğinden emin olduğunuz rahatlatıcı kremler sürebilirsiniz. Bebeklerde sinek ısırığı için krem kullanımına çok sık başvurulmaktadır. Anlık olarak o bölgeyi rahatlatan ve onaran kremler, uzmanların da uyguladığı tedavi seçeneklerinden biridir. Bu noktada alerjik reaksiyonlara meyilli hassas bebek ciltleri için üretilmiş onarıcı bakım kremleri kullanarak bebeğinizin cildini rahatlatabilirsiniz.

    Bebeklerde Kızarıklık ve Kabarma Neden Olur?

    Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerde çeşitli dermatolojik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi bebeklerin cildinin yetişkinlere kıyasla çok daha hassas olmasıdır. Kızarıklık ve kabarma şeklinde olan semptomlar anneleri zaman zaman endişeye düşürse de çoğunlukla endişelenecek bir durum yoktur. Bebeklerde kızarıklık ve kabarma sıkça görülebilen bir durumdur.

    • Cilt Kuruluğu

    Bebek cildinde kızarıklık ve kabarmanın en sık görülen sebebi cilt kuruluğudur. Bebek cildinin nem tutma kapasitesi oldukça azdır. Nemsiz kalan cilt yüzeyinde kızarıklık ve kabarma görülmesi oldukça normal bir durumdur. Bu durumda bebeğinizin cildi onarıcı ve yatıştırıcı bir bakım rutinine ihtiyaç duymaktadır. İçeriği temiz ürünlerle doğru hijyen ve bakım rutini uygulandığında kuruluğa bağlı ortaya çıkan dermatolojik semptomlar kısa bir süre içinde tedaviye gerek olmadan gerileyecektir.

    • Sıcak Döküntüsü (İsilik)

    Bebeklerde cilt kızarıklıkları ve kabarmanın bir başka sebebi ise genellikle isilik olarak adlandırılan sıcak döküntüsüdür. Özellikle yaz aylarında görülen sıcak döküntüsü ter bezlerinin tıkanması sonucu meydana gelir. Bu durum sıcak havalarda bebeklerin olması gerekenden daha kalın giydirilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sıcak döküntüsünün oluşmaması için bebek cildinin nefes alabileceği ince ve pamuklu kıyafetler tercih edilmeli ve bebeklerin bezleri sık sık değiştirilmelidir. İsilik belirtileri çoğunlukla bu bakım önerileriyle kendiliğinden geçmektedir.

    • Pişik

    Tıbbi adı amonyak dermatiti olan pişik, bebeklerde çok sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeğinizin cildinde pişiğe bağlı ortaya çıkan kızarıklıklar ve kabarmalar genellikle bebek bezinin cilde sürtünmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum çoğu zaman cildi tahriş ederek çeşitli döküntülere sebep olmaktadır. Pişiğin bir diğer sebebi ise bebek dışkısında yer alan çeşitli bakterilerdir. Bebeğinizin cildini temiz ve kuru tutarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Bebek kıyafetlerinin yoğun kimyasal içeren deterjanlara maruz kalması da pişik riskini önemli ölçüde arttırmaktadır. Bebeğinizin kıyafetlerini hassas cilt yapısına uygun ürünlerle temizlemelisiniz.

    • Ürtiker (Kurdeşen)

    Bebeklerde en sık karşılaşılan dermatolojik sorunlar arasında besin ve ilaç alerjisinin sebep olduğu Ürtiker (Kurdeşen) bulunmaktadır. Ciltte çoğunlukla kabartılı ve kırmızı lekeler olarak görülen Ürtiker, vücudun her yerinde çıkabilir. Semptomlar kısa bir süre içinde ortaya çıkar ve ardından hemen kaybolabilir. Ürtikere neden olabilecek potansiyel alerjenlerin tespit edilerek, bebeklerin bu alerjenlerden uzak tutulması tedavinin en önemli aşamasıdır. Eğer ürtikerin bir ilaçtan kaynaklandığı düşünülüyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Ürtikerin devam etmesi halinde doktorunuz alerjik reaksiyonların ortadan kalkması için ilaç tedavisine başlayacaktır.

    Bebeklerde Sivilce Gibi Kızarıklık Zararlı mıdır?

    Bebeklerin yüz, göğüs ve sırt bölgelerinde sivilce benzeri kızarıklıkların görülmesi oldukça yaygındır. Yenidoğan bebeklerde görülen sivilceler anneden bebeğe geçen hormonlarla açıklanmaktadır. Bu durumda ebeveynlerin endişe edeceği bir durum yoktur ve semptomlar kendiliğinden geçmektedir. Yenidoğan döneminden sonra ortaya çıkan sivilce benzeri kızarıklıklar ise “İnfantil Akne” olarak adlandırılmaktır. Bebeğin anne karnındaki korunaklı ortamından dış dünyaya geçişinde cilt mikrobiyolojik yönden dış etkenlere açık duruma gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak ortaya çıkan İnfantil Akne her ne kadar birkaç ay içinde kendiliğinden gerilese de ciltte akıntılı bir kızarıklık meydana gelirse bu durum enfeksiyon oluşumuna işaret edebilir. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

    Bebeklerde Vücutta Kızarıklık Neden Olur?

    Bebeklerin vücudunda çıkan kızarıklıklar anneleri zaman zaman endişeye düşürse de çoğunlukla endişelenecek bir durum yoktur. Bebeklerin cildinde oluşan kızarıklık sıkça görülebilen bir durumdur. Peki bebeklerde kızarıklık neden olur? Kızarıklıklar; Pişik, sinek ısırması, isilik ve cilt kuruluğu gibi çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Böyle bir durumda uygun hijyen ve bakım rutini ile cilt sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Fakat bebeğinizin vücudundaki kızarıklıkların yanı sıra nefes darlığı ve yüksek ateş gibi semptomlar gözlemlenirse, bebeğiniz mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

    Bebeklerde Ağız Kenarında Kızarıklık Neden Olur?

    Uzmanlar bebeklerin ağız kenarında oluşan kızarıkların besin alerjisine bağlı gelişebileceğini belirtmektedir. Besin alerjisi çoğunlukla 2 yaşından küçük bebeklerde görülmektedir. Besin alerjisinin en sık görülen belirtisi ise ağız kenarında oluşan kızarıklıklardır. Her zaman olmasa bile bebeklerde yanaklarda kızarıklık görülmesi de besin alerjisinin bir işareti olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizin mutlaka bir alerji ve immünoloji doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

    Bebeklerin ağız kenarında görülen kızarıklığın sebeplerinden birisi de perioral dermatittir. Perioral dermatitte bebeğin ağız kenarında kızarıklık ile birlikte kabarcık, soyulma ve sivilce benzeri oluşumlar da görülebilir. Genellikle burun ve dudak arasında görülen perioral dermatit, nadiren yanaklara kadar da yayılabilir. Perioral dermatit şüphesi olması halinde doktora başvurulmalı, aksi halde hastalığın aylarca devam edebileceği unutulmamalıdır.

    Yenidoğan Bebeklerde Kızarıklık Nasıl Geçer?

    Bebeklerin anne karnındaki korunaklı ortamından dış dünyaya geçişinde, cilt mikrobiyolojik yönden dış etkenlere açık duruma gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak ortaya çeşitli dermatolojik sorunlar çıkmaktadır. Yeni doğan bebeklerde kızarıklıkların geçmesi için;

    • Bebeklerin cildi alerjen içermeyen bir nemlendirici ile düzenli olarak nemlendirilmelidir.
    • Bebeklerin cildini tahriş edebilecek ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
    • Bebek kıyafetlerini yoğun kimyasal içeren ürünlerle yıkamamaya özen gösterilmelidir.
    • Bebekler güneşin zararlı etkilerinden mutlaka korunmalıdır. Bebeklerin hassas cildine uygun güneş koruyucu losyon kullanılmalıdır.
    • Sıcak havalarda bebeklere ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmelidir.
    • Bebeklerin bezi sık sık değiştirilmeli ve ciltlerinin temiz ve kuru olduğundan emin olunmalıdır.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları