Sağlıklı bir cilt, canlı ve parlak görünür. Canlılığının nedeni ise cilt hücrelerinin ihtiyaç duyduğu nemin sağlanmasıdır. Düzenli cilt bakımının yapılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile düzenli egzersiz, cilt sağlığının korunmasında oldukça önemli bir rol oynar. Bebeklerin cildi ise görece daha hassas ve narin yapıda bir özellik gösterir. Özellikle yeni doğan bebeklerin dolaşım sistemi henüz tam olarak gelişmediği için doğumdan itibaren vücudunun farklı bölgelerinde bir kısım kızarıklıklar ve morarmalar olması son derece normaldir. Kızarıklık ve morluklar doğum kanalından geçerken oluşmuş da olabilir. Oluşan bu etkiler genellikle bir hafta içerisinde ortadan kaybolur; ancak yeni doğan döneminin ilerleyen safhalarında da bebeğin cildinin hassas yapıda olmasından kaynaklı cilt kuruluğu ve kaşıntı görülebilir. Bu problemlerin bir kısmı bebeklerde cilt kuruluğu için krem kullanılarak giderilebilirken bir kısmı da ciddi cilt rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bebeklerde cilt kuruluğu nedenleri araştırılıp sağlık kuruluşu desteğine ihtiyaç duyulabilir.
Bebeklerde Cilt Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde cilt kuruluğu yaygın bir problemdir. Nedenlerine yönelik tedavi uygulanarak bu problemin üstesinden gelinebilir. Peki, bebeklerde cilt kuruluğu neden olur?
- Genetik faktörler: Anne ya da babada cilt kuruluğu ya da kaşıntı problemi varsa bebekte de genetik faktörlere bağlı olarak cilt kuruluğu olabilir.
- Kozmetik ürünler: Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kimyasal madde içerikli ürünler bebeğin cildine temas ederse, cildinin kurumasına sebep olur.
- Bebek çamaşırlarını yıkama şekli: Bebekte cilt kuruluğu ve kaşıntının bir diğer nedeni ise bebeğin giysilerinin ev halkının giysileri ile beraber yıkanmasıdır. Bebeğin kıyafetlerinin çamaşır makinesinde hususi olarak yıkanması ve deterjanlarının hipoalerjenik özellikte olması, hassas ciltler için faydalı bir uygulamadır.
- Çevresel faktörler: Her bebeğin kendine ait belli cilt yapısı özellikleri bulunur. Bazı bebeklerin cildine deniz, hava şartları gibi faktörler olumsuz etki edebilir.
• Hormonlar: Cilt dokusunu besleyen ve koruyan hormonlar bebeklik döneminde yeterince güçlü değildir. Bu nedenle bebeğinizin cildi kuruyabilir.
- Bağışıklık sistemi: Bebeklerin bağışıklık sistemi doğal olarak çok zayıftır. Bu nedenle vücut kendini nemli tutma eğiliminde yetersiz kalabilir.
Bebeklerde Cilt Kuruluğu Nasıl Giderilir?
Bebeklerde cilt kuruluğu nasıl giderilir sorusunun birçok cevabı vardır. Bu cevaplara gelin daha yakından bakalım.
- Hava sıcaklığı bebeklerde cilt kuruluğu nedenlerinden birisidir. Özellikle yeni doğan bebeklerde cilt kuruluğu probleminin sıcak hava ve ortamlarda cilt kuruluğu daha yaygın görüldüğü söylenebilir. Bu sebeple hassas cilde sahip olan bebeklerin mümkün olduğu kadar 18-20 derece sıcaklıkta kalmalarına özen gösterilmelidir.
- Bebeğe her gün banyo yaptırılıyorsa bu durum da cilt kuruluğuna sebep olabilir. Banyonun her gün yaptırılmasındansa gün aşırı yaptırılması, banyo esnasında da cildi tahriş eden sabun, köpük vb. ürünlerden uzak durulması ve elbette banyo süresinin de mümkün olduğu kadar kısa tutulmasında fayda vardır. Banyo sırasında kullanılan şampuan ve diğer ürünlerin bebeğin cilt tipine uygun olması da cilt kuruluğunun önlenmesinde etkilidir.
- Bebek cildinin sürekli nemlendirilmesi ve cilt bariyerinin desteklenmesi, cilt kuruluğunun önlenmesinde oldukça önemlidir. Bebekler için özel olarak geliştirilen çok kuru cilt tipine uygun Mustela ürünleri ile cilt kuruluğunun üstesinden gelebilirsiniz. Bebeğiniz "çok kuru" olarak ifade edilen bir cilde sahipse cilt tipine uygun nemlendiricilerle birlikte şampuan, temizleme yağı gibi banyo ve ıslak mendil gibi sürekli kullanılan ürünleri de cilt tipine uygun olarak seçmelisiniz.
- Banyodan sonra bebeğin vücudu sıkı şekilde ovarak değil, okşar gibi yumuşak dokunuşlarla kurulanmalıdır.
- Bebeğin kıyafetleri yıkama sonrasında mümkünse ütülenmelidir. Ütünün giysiler üzerindeki zararlı kalıntıları giderici etkisi vardır.
Bebeklerde Cilt Kuruluğu ve Kaşıntı Nasıl Önlenir?
Bebeklerde cilt kuruluğu, bebeğin narin cildinin pul pul, leke gibi görünmesi ile anlaşılır. Kuru cilt genel olarak çok kırmızı ve kaşıntılı değildir. Kuru cilt genellikle bebeklerin kollarında (özellikle dirsek kısmı), yüzlerinde ve bacaklarında görülür. Cildin kuruması nedeniyle kuru bölgede kızarıklıklar oluşabilir. Devamında kaşıntılı bir durum ortaya çıktıysa bebeğin cildinde egzama hastalığı ortaya çıkabilir. Egzama genellikle dizlerin arkasında ya da önünde, dirseklerin kırışık bölgelerinde meydana gelir. Bebeğin bol sıvı tüketmesine yönelik tedbirler almak ve cildine uygun nemlendiriciler kullanmak bebeklerde cilt kuruluğu nasıl önlenir sorusunun cevabı olabilir. Vücuttaki sıvı miktarının azalması cildi kurutur. Özellikle bebekler bu durumdan çabuk etkilenir.
Bebekler sütten kesildikten sonra bardak ya da biberondan sıvı tüketimine karşı direnç gösterebilir. Bu dönemde çocuğunuzun yeterince sıvı alıp almadığına ekstra özen göstermelisiniz. Bebeğin güneşle uzun süre temas etmemesi de bu noktada faydalı olacaktır. Çünkü güneşin vücuttaki suyu emici ve yakıcı etkisi, vücutta kuruluğa ve su kaybına sebep olur. Güneşin zararlı ışınlarından bebeğini koruyan krem ya da losyonlardan destek alabilir, cildine uygun nemlendiriciler kullanarak cildin nem dengesini korumasına yardımcı olabilirsiniz .
Bebeklerde Cilt Kuruluğu İçin Krem Önerisi
Bebeklerde görülen cilt kuruluğu, "cilt bariyeri bozukluğu" olarak tanımlanır ve genellikle ikinci aydan itibaren ortaya çıkabilir. Zamanla azalarak 5-6 yaşlarında tamamen ortadan kalkabilir. Genellikle vücut ve yüzde aşırı cilt kuruluğu ile yer yer kırmızılıklar şeklinde kendini gösterir. Alevlenme ve rahatlama dönemi şeklinde ortaya çıkan cilt kuruluğu, bazen şiddetli kaşıntı hissi yaratır. Peki, bebeklerde cilt kuruluğu nasıl giderilir?
Bebeklerin çok kuru ciltleri için en ideal nemlendirici, hem yağ hem de su içeren ve parfüm gibi kimyasal içerikli madde içermeyen ürünlerdir. Tabi bu ürünleri doktor tavsiyesi olmadan kullanmak risklidir. Nemlendirici kullanımı esnasında bebeğin vücudundaki kuruluk ve kalıntı devam ediyorsa mutlaka konusunda uzman bir doktora danışılmalıdır. Bebeklerin cildini korumak ve rahatlatmak için düzenli olarak nemlendirici kullanmak oldukça önemlidir. Bebeğinizin cilt ve genel bakımı için Mustela Stelatopia® serisinin şampuan, temizleme yağı, ıslak mendil ve nemlendirici gibi ürünlerini kullanabilir, birlikte geçirdiğiniz özel anları daha keyifli hale getirebilirsiniz.