Bebek Aknesi Nedir?
Yeni doğan bebeklerin çoğunun yüz, alın, burun gibi bölgelerinde kırmızı, beyaz, sivilce görünümünde küçük akneler gözlemleyebilirsiniz. Bebek aknesi olarak adlandırılan bu durum bazen anneler için yeni doğan döneminde bazı endişelere yol açabiliyor.
Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre yeni doğan bebeklerin %20’sinde bebek aknesi görülme olasılığı bulunuyor. Oldukça sık görülen bebek akneleri neden gerçekleşiyor, tedavisi nedir, hangi durumlarda doktora gösterilmesi gerekir gibi konuları gelin birlikte inceleyelim.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeklerin vücutlarının, özellikle de yüzlerinin, farklı bölgelerinde görülen sivilce görünümleri bebek aknesi olarak adlandırılıyor. Genellikle zararsız olan ve herhangi bir iz bırakmadan kendiliğinden yok olan bebek akneleri çoğunlukla bebeklerin 2 ya da 3. haftasında görülmeye başlıyor.
Ortalama olarak 2. aya kadar süren bebek akneleri daha sonrasında genellikle kendiliğinden iyileşiyorlar. Bu süre bazı bebeklerde farklı sebeplerle uzayabiliyor ve bazı durumlarda 3. aya kadar bebek aknesi görülebiliyor.
Genellikle endişe edilmemesi gereken bebek akneleri bazı durumlarda aileleri kaygıya düşürüyorken, bazı durumlarda ise bebek aknesi zannedilen farklı cilt problemleri ciddiye alınmayıp daha büyük problemlere sebep olabiliyor. Her iki durumda da aile bebeğin cildinde bir sorun olabileceğinden şüphe ediyorsa hemen doktora başvurmalıdır.
Bebeklerde Akne (Sivilce) Neden Olur?
Aslına bakarsanız bebek akneleri bir anlamda bebek cildinin dış dünyaya alışma sürecinde yaşadığı cilt değişimidir. Anne karnında tamamen izole ve korunaklı bir ortamda bulunan bebek, her türlü çevresel etki ve uyarıcının olduğu dış dünyaya çıktığında cildinde bazı tepkilere sebep oluyor.
Özellikle dış dünyanın anne karnına göre olan ısı değişimi bebek cildi için yüksek bir değişim alanı. Henüz olgunluğuna ulaşmamış olan bebek cildi bu değişim alanı ile karşılaştığında cildi bebek aknesi dediğimiz kırmızı beyaz beneklerden oluşan bir cilt durumu ile değişime tepki veriyor.
Bebek Aknesi (Sivilcesi) Ne Kadar Sürer?
Akne görüntüsü genellikle bebeğin dünyaya gelmesinin ardından 2-3 hafta içerisinde görülmeye başlıyor. Bazı durumlarda akne görünümü kısa süreli bir etki ile görünüp kaybolabiliyor. Ya da geçtiğini düşündüğünüz akne görünümü birkaç gün içerisinde bebeğinizin cildinde tekrar edebiliyor.
Bazı zamanlarda ise lezyonlar uzun süreli olarak gözlemlenebiliyor. Uzun süreli olan bebek akneleri iyi gözlemlenmeli, akne görünümünün dışında herhangi bir problem yaşanması durumunda muhakkak bir doktora başvurulmalıdır.
Eğer bebeğiniz akneleri 3 aydan daha uzun sürdüyse araştırılması gereken farklı cilt problemleri olabileceği de unutmayın. Bu gibi durumlarda doktorunuz gerekli görürse lokal bazı tedaviler uygulanabiliyor.
Bebek Aknesi Türleri Nelerdir?
Yeni doğmuş bebeklerde görülen akne ile daha büyük bebeklerde görülen akne arasında önemli bir fark bulunuyor.
Yeni doğmuş bebek aknelerinden farklı olarak İnfantil akne, 3-4 aylık bebeklerde kendini gösterir ve yeni doğan aknesinden çok daha uzun sürüyor. Yeni doğan aknesi kadar yaygın olmasa da bu akne türü de bebeklerde görülebiliyor.
Her iki akne türü de zararsız olabilmekle birlikte, muhakkak ki izlenmelidir. İnfantil akneler bazı durumlarda yeni doğan aknelerine göre daha ciddi cilt problemleri olarak gözlemlenebiliyor. İnfantil akneler yeni doğan aknesine göre çok daha uzun sürebiliyor. Bu süre birkaç aydan birkaç yıla kadar uzayabiliyor.
Hangi Durumda Doktora Gitmek Gerekir?
Genellikle bebek akneleri kaygılanmanızı gerektirecek sorunlar yaratmamakla birlikte, şüphelenilen bazı durumlarda vakit kaybetmeden bir doktor kontrolü gerekiyor. Eğer bebeğinizde akne olduğunu gözlemliyor ve aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçını yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir doktor kontrolüne görünmekte fayda var.
- Akıntı halinde ve aşırı kızarmış akne görünümleri gözlemleniyorsa,
- Bebeğin akneden kaynaklı olduğunu düşündüğünüz ateş, uykusuzluk, yüzü kaşımaya çalışma gibi huzursuzlukları bulunuyorsa,
- Akne görünümü sivilceye yaklaşmış, yani sarı şekilde ucu oluşmuşsa, bebeğinizi hiç beklemeden mutlaka bir doktor kontrolüne götürmelisiniz.
Unutmayın ki bebek akneleri basit cilt problemleri olarak görünmekle birlikte, bakteriyel bazı problemlerden kaynaklı olabiliyor. Ya da akne olduğunu düşündüğünüz cilt sorunu egzama gibi farklı cilt sorunları olabiliyor ve bunu gözlemlememeniz durumunda daha büyük sorunlara sebebiyet verebiliyor.
Bebek Aknesi (Sivilcesi) Nasıl Tedavi Edilir?
Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçından herhangi bir şüphe duyuyorsanız bebeğinizi hemen bir doktor kontrolüne götürmelisiniz. Fakat basit bebek aknelerinde evde uygulayabileceğiniz bazı küçük ama etkili yöntemler bebeğinizin cildini rahatlatacağı gibi, akne görünümünü de azaltabiliyor.
- Bebeklerde temizlik tahmin edebileceğiniz üzere çok önemlidir. Özellikle anne karnı gibi izole bir ortamdan dış dünya ile tanışmış bebek pek çok farklı etmene tepki gösterebiliyor. Bu nedenle bebeklerin temizliği çok önemlidir. Bebeğinizin yüzünü her zaman için temiz tutmaya özen gösterin. Ilık su ve güvenilir bebek sabunları ile bebeğinizin yüzünü her gün yıkayabilirsiniz.
- Bebeğinizin yüzünü yıkadıktan sonra asla ıslak veya nemli bırakmayın. Her zaman için bebeğinizin cildini narin şekilde kurulayın ve kuru kalmasına dikkat edin. Nemli bebek cildinde akne görünümü artacaktır.
- Bebek losyonları, bebek yağları gibi ürünleri bebeğinizin yüzünde olabildiğince kullanmamaya dikkat edin.
- Akneleri asla tahriş etmeyin, hatta olabildiğince dokunmamaya çalışın. Bebeğiniz elleri ile tahriş ediyorsa ellerine yumuşak yüzeyli eldivenler geçirerek tahriş etmesine engel olmaya çalışın. Tahriş olan akneler enfeksiyon riski taşıyabiliyor.
- Anne karnı gibi izole bir ortamdan dış dünyaya çıkmış bebeğin daha fazla bakteri ile temas etmemesini sağlamak adına elleriniz temiz olmadığı sürece bebeğinizin cildine asla dokunmayın .
Genellikle tedavi gerektirmeyen basit bebek aknelerini bu tavsiyelerle önleyebiliyorsunuz. Fakat hiçbir durumda bebeğinizin yüzüne doktorunuzun önermediği herhangi bir ilaç veya kremi sürmeyin. Bebek ciltleri son derece hassas olduğundan farklı ve geri dönülmesi zor cilt problemleri ile karşılaşabilirsiniz.
Bebeğinizin aknesi çok uzun sürdü ve bu tavsiyeleri de uygulamanıza rağmen herhangi bir değişiklik gözlemlemiyorsanız bebeğinizi mutlaka bir doktor kontrolüne götürmelisiniz.