Ne zaman başlamalısınız? Bebeklerin ilk dişleri genellikle altıncı ay civarında çıkmaya başlar. Bebeğinize bu doğru alışkanlığı hemen kazandırmak en iyisi çünkü süt dişlerinde de çürük oluşabilir. Dişlerinin tepelerini temizlemek için diş etlerini sabah ve akşamları ılık suyla ıslatılmış bir bezle silin. Ayrıca çocuğunuzun önünde diş fırçalama alışkanlığını edinmek faydalı olacaktır. Bebeğinize dişlerinizi nasıl temizlediğinizi gösterirseniz o da yakın zamanda sizi taklit etmek isteyecektir!
18. aydan itibaren bebeğinize ilk diş fırçasını verin ve bu fırçayı onun dişlerini fırçalamak için kullanın. 2 yaşından itibaren diş fırçasına bezelye tanesi kadar diş macunu ekleyebilirsiniz. Elbette nasıl kullanacağını hemen kavrayamayacak ve muhtemelen diş fırçasını kullanmak yerine yalnızda çiğnemek isteyecektir. Oynamasına izin verin ve eğer yapmanıza izin verirse işi kendiniz nazikçe tamamlayın. Fırçayla dairesel hareketler yapın ve dişlerin diş etlerinden çıktığı bölümlere odaklanın. Dişlerini fırçalamanıza izin vermezse ısrar etmeyin, inat edebilir! Bunun yerine ertesi gün tekrar yardım etmeyi önerin. Muhtemelen kendi başına dişlerini fırçalayabileceği 5-6 yaşına gelinceye kadar ona yardım etmeniz gerekecektir.
Çocuğunuza günde en az iki kez, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce diş fırçalama alışkanlığı kazandırın. Bu tüm hayatı boyunca sürdüreceği iyi bir alışkanlıktır. Çocuğunuzun dişlerini fırçalamaya başlaması için doğru fırça seçmelisiniz. Bebeğinizin dişleri ve diş etleri oldukça hassastır. Diş etlerinin tahriş olmasını önlemek için yumuşak kılları olan, üç yaşın altındaki çocuklar için özel olarak tasarlanan küçük bir fırça seçin. Seçebileceğiniz pek çok model mevcut ve sıklıkla üzerilerinde çocukların en sevdiği karakterler bulunuyor bu da çocuğunuzun diş fırçalamaya başlamasını sağlamak için bir başka güzel yoldur! Diş fırçasını her üç ayda bir, fırçanın kılları eskidiyse daha sık değiştirmeyi unutmayın.
Diş macununa gelirsek, çocuğunuzun yaş grubuna uygun olan macunu alın. Bu diş macunları çocuklar için özel olarak üretilmiştir ve yetişkinler için olan diş macunlarından daha az flor içerir. Tadı çocuğunuz için çok keskin olabileceğinden mentollü diş macunlarından kaçının. Çilek ve ahududu gibi meyve tatlarını deneyin. Bu tatlar, çocuklar arasında çok popülerdir ve çocuklar bu diş macunlarını yemek bile isteyebilirler. Çocuğunuz diş macununu tükürmek yerine yutarsa endişelenmeyin.Bu diş macunları tamamen güvenlidir.
Sağlıklı dişler için iyi alışkanlıklar edinmelerini sağlayın. Süt dişlerinin dış mine tabakası yetişkin dişlerinin mine tabakasından daha incedir. Bu da diş çürümelerine karşı daha da hassas olmalarına neden olur. Diş çürükleri, oluşumlarından itibaren çok hızlı bir şekilde kötüleşir ve hızlı tedavi gerektirir. Dişlerin sağlıklı kalmasını sağlamak için düzenli olarak fırçalamak çok önemlidir ama bu, işin ancak yarısıdır. Tükettikleri şeker miktarını, özellikle de şekerli içecekleri kısıtlayarak çocuğunuza iyi beslenme alışkanlıkları kazandırın. Yatmadan önce bir biberon süt veya meyve suyu içilmesi dişlere zararlıdır. Bu nedenle çocuğunuzun bu alışkanlığı mümkün olduğunca çabuk bırakmasını sağlayın. Çocuğunuz, akşamları dişlerini fırçaladıktan sonra sudan başka bir şey içmemeli!