Bebeğinizin bezini günde 7-8 kez değiştirmeniz gerekir. Bebeğin küçük hassas poposu, idrar ve dışkıyla temas etmekten, ıslaklıktan veya bebek bezinin sürtünmesinden kolayca tahriş olabilir. Bu nedenle bebeğinizin bezini her değiştirişinizde özen göstermeniz gerekir.
Bebeğinizin bez bölgesini etkili bir şekilde temizlemek için ipuçlarımızı okuyun.
Pediatrist Dr. Laïk’in (Fransa) katkılarıyla hazırlanmıştır.
Sorularınız varsa lütfen bir sağlık uzmanına veya ebeye danışın.
Ne zaman?
- 2 seçenek var; yemekten önce veya sonra (bebeğinizin alışkanlıklarına bağlı).
Bazı bebekler bezleri doluyken emzirilmek istemez, bazı bebeklerse genellikle emzirildikten sonra bezlerini doldurur. • Bezde dışkı varsa hemen değiştirilmelidir.
Ne sıklıkla?
- Genellikle bebeğinizin bezini ilk haftalarda 6-8 kez değiştirmeniz gerekir.
1. Hazırlık: Bebeğinize mikrop bulaştırmamak için ellerinizi yıkayın. Bebeğinizi bir an bile olsa yalnız bırakmamak için her şeyi hazırlayın (bebek ürünleri, havlu, bez, gerekiyorsa krem)! Bebeğinizin bezini değiştirirken küçük kazalar meydana gelebileceğinden bez değiştirme masasının üzerine bir havlu koyun.
2. İlk temizleme: Bezi açın, bezin kirli olmayan kısmını kullanarak dışkının büyük bir kısmını silin. Bezi yuvarlayın ve kenar bantlarıyla kapatın, ardından bir poşete koyup ağzını kapatın.
3. Temizleme: Bebeğinizin poposunu su ve özel bebek temizleme jeliyle (sabun içermeyen) ya da durulama gerektirmeyen temizleme suyuyla ıslatılmış bir pamukla temizleyin. Bebeğinizin cildi geliştiğinde ıslak mendil de kullanabilirsiniz.
4. Temizlik uyarıları: Her zaman en temiz olan bölgeden en kirli olan bölgeye doğru silerek kalıntıların silerken yayılmasını önleyin. Kızlarda; vulvadan (önce dış dudaklar, ardından ortası) popoya doğru silin. Erkeklerde; önce penisi, skrotumu ve çevresini, ardından popoyu silin.
5. Kurulama: Temiz bir havlu veya kâğıt mendil ile hafifçe dokunarak (ovalamadan) tamamen kurulayın. Pişik oluşmasını önlemek için kıvrımları da kurulamayı unutmayın. Mümkün olduğu durumlarda bebeğinizin poposunu hava alması için birkaç dakika açık bırakın.
6. Önlem (bez pişiği): Kızarıklık oluşmasını önlemek için bebeğinizin bezini her değiştirişinizde ya da en azından uyumadan önce sık kullanıma uygun pişik kremi sürün. Bebeğinizde şiddetli bez pişiği varsa bir ebeye veya pediatriste danışın.
7. Temiz bir bez: Artık bebeğinize temiz bir bez bağlayabilirsiniz! Bebeğinizin ayak bileklerini tutun, temiz bezi açık halde poposunun altına koyun, sıkılaştırmadan önce karnının etrafında hizalayın, ardından bantları yapıştırın. Erkek çocuklarında sızıntıyı önlemek için penisin aşağıya doğru olduğundan emin olun. Ellerinizi dikkatlice yıkayın.