Bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken yeni bir dünyaya ilk adımlarını atar: Katı gıda dünyası. Böylece, zaman geçtikçe çok çeşitli yeni tatlar keşfetmekten keyif alacaktır.
Gelecek vadeden genç restoran eleştirmeninize rehberlik etmek için ipuçlarımızı okuyun!
Doğru yaşta başlamak önemlidir. Anne sütü veya biberon maması, bebeğinizin doğumundan sonraki ilk 6 ayda onun tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılar ve gıda alerjilerine karşı mümkün olan en iyi korumayı sağlar. Ancak, 6. aydan sonra çocuğunuzun sindirim sistemi diğer gıdalarla baş edebilecek kadar gelişmiş olur. Bazı durumlarda pediatristiniz çocuğunuzun beslenme düzenini çeşitlendirmeye biraz daha önce, bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken başlamanızı önerebilir. Bu tavsiyeyi uygulayın. Her hâlükârda, geçiş kademeli olmalıdır ve süt, bir süre daha bebeğinizin beslenmesinin temelinde yer almalıdır.
Nereden başlanmalı? Bebeğiniz birkaç aydır sizin yemek yemenizi merakla ve biraz da kıskançlıkla izliyor olmalıdır. İlk katı gıdası her ikiniz için de bir kutlama sebebidir! Yepyeni bir duyusal deneyim dünyasının kapıları ona açılmak üzeredir. Bebeğinizin nasıl tepki verdiğini görmek için tek bir sebzenin püresinden yalnızca birkaç kaşık vererek başlayın (tuz katılmadan blender yardımıyla püre haline getirilmiş havuç, taze fasulye veya buharda pişmiş pırasaların beyaz kısımları). Böylece eğer bir deri reaksiyonu veya sindirim problemi yaşanırsa hangi sebzenin buna sebep olduğunu anlayabilirsiniz! Birkaç gün sonra başka bir sebzeye geçebilirsiniz ve bebeğiniz tüm sebzeleri tattıktan sonra birden çok sebzeyle püre yapabilirsiniz. Pişmiş meyvelerin şeker katılmadan yapılan kompostolarıyla (elma, armut, şeftali, muz) beslenme düzenini çeşitlendirin, ancak egzotik meyvelerden kaçının.
Bebeğiniz ilk günlerde biraz kabızlık yaşarsa endişelenmeyin. Sindirim sisteminin bu yeni diyete alışması gereklidir. Bebeğinizi bu ekstra besinlerle öğle yemeğinde, emzirmeden veya biberonla beslemeden önce tanıştırın. Ardından bu besinleri çay saatine ekleyebilir, sütü ise ana kahvaltısı ve akşam yemeği olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Birkaç hafta sonra ise pürelere çok küçük miktarda et ekleyebilirsiniz. Tamamen blenderdan geçirilmiş 10 g sığır, dana, tavuk veya yağsız kuzu eti (yaklaşık bir çorba kaşığı). Ailede gıda alerjisi varsa bebeğinize yumurta ve balık vermeden önce 12 aylık olana kadar beklemek daha doğru olacaktır. Bebeğinizin beslenme düzenini nasıl kademeli olarak genişletebileceğiniz hakkında pediatristinize danışmaktan çekinmeyin.
Ambalajlı mı ev yapımı mı gıdalar tercih etmeliyiz? Elbette hiçbir şey taze sebzeler içeren ev yapımı püreler gibi olamaz. Ancak marketlerdeki ambalajlı gıdalar, yüksek kaliteli ham maddeler kullanılarak hazırlanır ve bebeklere dengeli bir diyet sunar.Kendiniz hazırlamaya vaktiniz yoksa bunları kullanmaktan çekinmeyin. Sebzeleri dondurmak, bebeğinize yemek hazırlarken size zaman kazandıracak bir başka yöntemdir. Ayrıca püreleri toplu olarak hazırlamayı ve küçük kaplara koyarak dondurmayı deneyin. Bu, aceleniz olan günler için pratik bir çözümdür!