Küçük neşe kaynağınızı dünyaya getirmenizin üzerinden altı ay geçti bile. Narin yeni doğan bebeğiniz, sadece altı ayda çevresindeki dünyayı merak eden mutlu ve konuşkan bir bebeğe dönüştü. Bebeğinizin her şeye gülüp haykırmak, her şeyi keşfetmek ve denemek istediği bu neşeli ve sevimli dönemin tadını çıkarın. Boy ve kilo, altı aylık bebekler genellikle 6-9 kg arasındadır. Yaşamlarının ilk aylarına nazaran büyümeleri biraz yavaşlayacaktır. Çoğu bebeğin boyu 62-72 cm arasındadır. Bebeğiniz henüz bu kadar uzun değilse endişelenmeyin. İstikrarlı bir hızla büyüdüğü ve büyümesi durmadığı ya da kilo vermediği sürece her şey yolunda demektir.
Bebeğin erken öğrenme dönemidir. Aynadaki yansımasını görmek bebeğinizi büyüler ancak bebeğiniz kendisini gördüğünü henüz anlayamaz! Oyuncaklarını tutarak bir hayli zaman geçirir. Özellikle açık renkli, yumuşak dokulu veya müzikle ışık oyunlarını bir araya getiren oyuncaklara bayılır. Ancak saklambaç hâlâ en sevdiği oyundur. Bir nesneyi (ya da yüzünüzü) bir şeyin arkasına saklayıp sonra tekrar gösterdiğinizde, bebeğiniz her defasında neşeyle karşılık verecektir. Daha genel bir tabirle, bebeğiniz sizinle etkileşime geçmeyi sever. Dikkatinizi çekmek için farklı şeyler deneyecek, kahkaha atacak, bir şeyleri taklit edecek ve keyifle haykıracaktır. Bir şeyler mırıldanır, agular ve “a” harfi ile biten heceleri tekrarlamaktan büyük keyif alır; “babababa”, “nananana”. Bu sesler bebeğiniz için özel bir anlam ifade etmez. Bu sözlere cevap vererek zamanla onlara anlam yükleyecek olan sizsiniz. Bebeğiniz “Nananana” diye tekrarlarken sizin “Anne geldi” diyerek yaklaştığınızı görmeye bayılır. Böylece dilin sembolik anlamını keşfeder yani sözcüklerle nesneler arasında bir ilişki olduğunu anlar.
Bebeğiniz motor becerileri bir hayli aktiftir ve hareketlerini daha iyi kontrol edebilir. Oyuncaklarını kavrayabilir ve başka bir oyuncak uzattığınızda elindeki oyuncağı bırakır. Ayrıca çevresindeki nesneleri de kavrar ve eğer sevdiği bir nesneyi ondan alırsanız ağlayarak tepki gösterir. Bebeğinize yaklaştığınızda onu kucağına almanız için ellerini uzatır. Sırtüstü yattığında ayaklarıyla oynar ve ayaklarını ağzına sokar. Yüzüstü yatarken sırtüstü dönmeyi başarır. Onu ayağa kaldırıp desteklediğinizde bacaklarını bükerek ve uzatarak yukarı ve aşağı yaylanır. Buna “zıplama” evresi denir.
Önümüzdeki birkaç ay içinde bebeğinizin karşılaşacağı en büyük güçlük dik oturmak olacaktır. Şimdi bebeğinizi sırtüstü yatırırsanız başını ve gövdesini kaldırarak kendi başına oturmaya çalışacak ancak başarısız olacaktır. Ancak oturur pozisyona gelmesine yardımcı olursanız birkaç saniye destek almadan oturabilecek ve bundan çok hoşlanacaktır! Bu pozisyon, dünyaya yeni bir bakış açısı edinmesini sağlayacak ve her türlü ihtimale imkân tanıyacaktır. Olan biten her şeyi görebilecek ve çevresindeki nesneleri uzanıp alabilecektir. Bu pozisyondan daha iyi faydalanmasını sağlamak için bebeğinizin sırtını bir emzirme yastığı veya minderle destekleyebilirsiniz. Ancak bu durum birkaç dakikadan uzun sürmemeli! Bebeğinizin omurgası hâlâ çok kırılgan ve sınırlarını zorlayacak şekilde gerilmemesi gerekiyor. Bir-iki ay içinde kendi kendine sırtı dik bir şekilde oturabiliyor olacak.
Bebeğinizin oyuncaklarını sertçe ısırdığını, sürekli parmaklarını emdiğini ve çokça salya akıttığını görürseniz ilk dişinin çıkmasına az bir zaman kalmış demektir. İlk dişi, genellikle bir alt orta kesici diştir ve bebeğiniz yaklaşık altı aylıkken çıkar. Ancak henüz diş göremiyorsanız endişelenmeyin. Diş çıkarma zamanları bebekler arasında bir hayli değişkenlik gösterir. İlk dişleri dört aylıkken de çıkabilir ve hatta oldukça nadir olsa da doğdukları zaman çıkmış olabilir. Öte yandan, bazı bebeklerin on ikinci ayda bile henüz dişleri olmayabilir. Bu, başka bir bozuklukla ilişkili olmadığı sürece bir endişe kaynağı olmamalıdır.
Bebeklerin çoğu, uyku düzenlerinin bozuk olduğu ilk akşamlarından sonra 3-9. aylar arasında rahat uyur. Bebeğiniz hâlâ geceleri uyanıyorsa sabırlı olun! Uyku düzenlerini bulmaları için biraz daha zamana ihtiyaçları olabilir. Bebeğiniz diş çıkarıyorsa da geceleri daha sık uyanabilir. Kötü alışkanlıklar kazanacağından korkmayın. Uyanırsa yanına gidin ve sarılarak, emzirerek veya biberonunu vererek onun uykuya dönmesine yardımcı olun. Bu sakinleşmesini sağlar ve sakinleşmesi de uzun vadede rahat uyumasında önemli bir rol oynar. Birkaç ay içinde bu düzensiz gece uykuları geçmişte kalan bir anı olacak!