Atopik dermatit nedeni tam olarak bilinmese de birçok olası faktöre bağlı olarak deride meydana gelen immün sistem yanıtının neden olduğu cilt problemleridir. Temizlik malzemeleri, çeşitli kimyasallar başta olmak üzere tetikleyici birçok olası etken bulunmaktadır ve tedavinin ilk aşamalarından bir tanesi de bu olası etkenlerin tespit edilmesidir.
Tedavisinde medikal ilaç tedavilerinin yanı sıra hastanın cildini rahatlatacak, semptomların bastırılmasını sağlayacak ve cildin nemlenmesine yardımcı olacak kremler de kullanılabilir. Hassas bir cilt yapısına sahip olan atopik dermatitli çocuklar için ebeveynler neler yapmaları gerektiğini her zaman tam olarak bilemeyebilir, işte sizler için atopik dermatit rehberi:
Çocuklarda Atopik Dermatit Belirtileri ve Teşhisi
Atopik dermatit genetik ve çevresel olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Atopik dermatit belirtileri şunları içerebilir:
- Ciltte kuruluk ve pullanmalar
- Çizildiğinde açılan ve akıntılı küçük şişlikler
- Kızarıklık
- Deride kalınlaşma
- Ciltte çizik izleri
- Kaşınma
Atopik farklı yaş gruplarında vücudun farklı yerlerini etkileyebilir. Bebekte egzama belirtileri yüz, dirsek ve diz bölgesinde daha sık ortaya çıkarken daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde dermatit belirtileri genellikle el ve ayaklarda, kollarda ve dizlerin arkasında görülür.
Atopik dermatit tanısı koyulurken hekim tarafından hastalık öyküsü ve alerji, astım gibi immün sistem kaynaklı hastalıkların varlığı araştırılır. Ailede benzer cilt hastalıklarının varlığının sorgulanmasının ardından fizik muayene ve gerekirse yama testi gibi tetkikler kullanılarak hastalığın tanısı koyulabilir. Tanı sonrasında hastalığın engellenmesi ve tedavi edilmesine yönelik çeşitli medikal tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilerek hasta takip edilecektir.
Atopik Dermatit Nedenleri ve Çocuklardaki Tetikleyiciler
Atopik dermatite neden olan durumlar ailedeki diğer bireylerde de görülen bir yatkınlığın sonucu ortaya çıkabilir. Atopiye eğilimli cilt olarak da adlandırılan bu cilt tipi, bebeklerde ve çocuklarda sıkça alerji ve egzamaya neden olabilir. Bebeklerde alerji egzama genellikle yüz, saçlı deri ve vücudun bükülebilen kısımlarında ortaya çıkar. Bu durumun tetikleyicileri arasında; besin alerjileri (süt, yumurta, buğday gibi), çevresel alerjenler (toz akarları, polen, hayvan tüyleri), cilt kuruluğu, aşırı sıcaklık veya soğuk, bazı temizlik ürünleri, stres ve enfeksiyonlar sayılabilir. Çocukluk çağında bu gibi durumlarda görülebilecek cilt rahatsızlıklarının önüne geçmek için bebeklerin olası zararlı kimyasal maddelerden ve besinlerden uzak tutulması faydalı olacaktır.
Çocuklarda Atopik Dermatit Tedavisi ve Günlük Bakım
Atopik dermatit tedavisi kişinin genel sağlık durumu, belirtilerin şiddeti gibi birçok farklı duruma göre planlanır. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte belirtilerin, ciltte meydana gelen enflamasyonun azaltılması gibi hedefler bulunmaktadır. Bunun yanında dermatit tedavisi medikal seçeneklerin dışında cildin olası tetikleyicilerden uzak tutulması ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılmasını içerebilir. İlaç hastalığın şiddetine göre tercih edilmekle birlikte atopik dermatit krem kullanılarak da önlenmeye çalışılabilir.
Atopik dermatit ile mücadele ederken kullanılan kremler çok dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Cilde zararlı olabilecek kimyasalların olmaması, atopik ciltlere uygun olması ve hastalık açısından tetikleyici olabilecek olası maddelerin varlığını dikkatlice incelemek faydalı olacaktır.
Atopik Dermatitli Çocuklar İçin Beslenme Önerileri
Alerji egzaması ve atopik egzama olarak da bilinen atopik dermatitli çocukların beslenmesi, hastalığın kontrolünde önemli bir rol oynar. Özellikle ilk 6 ay emzirme, bebeklerin sindirim sistemlerinin gelişimi ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir. Daha sonraki dönemde ise, çocuk doktorunun önerisi doğrultusunda ek gıdalara geçiş yapılabilir. Süt, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri gibi sık görülen alerjenlerin, çocukta alerjiye neden olup olmadığının tespiti için alerji testleri yapılabilir. Bu ürünler alerjilere neden olmakla birlikte sık tüketilen, içeriğinde birçok faydalı besini barındıran ürünlerdir. Bu nedenle alerjisi olmayan çocuklarda bu ürünlerin tüketilmemesi için bir sebep yoktur.
Bazı durumlarda çocukluk çağında görülen alerjilerin etkileri zamanla azalabilir. Bu nedenle bu konuda doktor takibi önemlidir. Hekim kontrolü altında alerji etkeni tespit edilen çocuklarda, ilgili besinin diyetten çıkarılması egzamayı önemli ölçüde azaltabilir. Ancak, her çocuk farklı olduğundan, beslenme konusunda mutlaka bir çocuk doktoruna danışılmalıdır.
Atopik Dermatitli Çocukların Günlük Yaşamı
Egzamalı cilt birçok etkene karşı reaksiyon gösterebilir. Buna sık olarak neden olan etkenler belirlenerek çocukların günlük yaşamında bunlardan uzak tutulmasına gayret edilmelidir. Kıyafetlerde kullanılan kumaşlardan çevresel olarak etkilenilebilecek birçok alan vardır. Başta ürünlerde anti alerjen özellikli ürünlerin tercih edilmesi gibi önlemlerle çocuklar bu etkenlerden uzak tutulabilir. Çocuklarda ellerde egzama görülmesini önlemek için dokunduğu nesnelerin de temizliğine dikkat edilmelidir.
Tüm bunları gerçekleştirirken izolasyon konusunda ölçülü olunması ve çocuğun sosyal gelişimini olumsuz etkileyecek katı sınırların kurulmasından kaçınılması gerekmektedir.
Atopik Dermatit ve Çocuklarda Stres Yönetimi
Çocuğu atopik dermatit olanlar bu zorlu dönemlerde birçok farklı faktörü kontrol altına almaya çalışırken zaman zaman bu stresi yönetmekte zorlanabilirler. Çocuklar her zaman bu durumların farkında olmayabilir ve bu durum onlarda strese neden olabilir. Bu nedenle başta doktorlar olmak üzere uzmanların rehberliğinde ailelerin bu süreci yönetirken çocuklarda strese neden olmamanın yollarını bulmalıdır.
Bu süreçte çocukta baskı oluşturacak kısıtlamalardan uzak durulması, mecburi durumlarda çocuğa bunu en uygun bir dille açıklayabilmesi ebeveynler açısından önemlidir. Bu zorlu süreç çocukla birlikte aşıldığında gelecek yaşamında da bu kronik hastalığa karşı kendi başına mücadele edebilme yetkinliğini kazanmasını da sağlayacaktır.
Atopik Dermatit ve Diğer Çocukluk Çağı Alerjik Hastalıkları
Atopik dermatit sıklıkla bebeklerde egzama olarak başlayan ve ilerleyen yıllarda çocuk egzaması formunda devam eden bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmese de immün sistemde meydana gelen problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çok karmaşık mekanizmalarla yönetilen immün sistemde meydana gelen problemler birbirine eşlik edebilir. Bu nedenle atopik dermatit birçok farklı çocukluk çağı alerjik hastalığına eşlik edebilir.
Atopik Dermatitli Çocuklar ve Aileleri İçin Destek Kaynakları
Atopik dermatit kronik bir hastalıktır. Bu süreçte ailelerin en büyük destekçisi, doğru bilgi ve yönlendirmelerdir. Ailelerin çocuklarının bu sorunu aşabilmesi için yapabileceği birçok konu vardır. Örneğin bebeklik sürecinde kullanabilecekleri kremlerde bebeklere uygun atopik dermatit kremleri tercih ederken içerikle alakalı birçok faktörü değerlendirmeleri gerekebilir. Bunun dışında çocuklarının gündelik kullanacağı eşyalardan başka alerjik durumlarına karşı da yapmaları gereken birçok şey vardır. Örneğin atopik dermatit astım ve başta besinlere karşı olmak üzere başka alerjik durumlarla birlikte görülebilir. Atopik üçlü olarak da adlandırılan bu durumda hastalar cilt problemleri dışında astıma karşı hastanın bulunduğu çevre veya başka korunulması gereken etkenlere de maruz kalmaktan sakınmalıdır.
Tüm bunlar değerlendirildiğinde toplumun bu durum konusunda daha fazla farkındalığının olması ailelerin desteklenmesi ve hayatlarındaki zorlukları daha kolay bir şekilde aşmalarını sağlayacaktır.