• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Hafta Hafta Gebelik
    • #Hamilelik

    4 Haftalık Gebelik

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    4_7eb5490c-312f-48ef-9122-59dd39a9071f - Mustela Türkiye - 1

    Hamileliğin 4. Haftası

    Kadınların yaşadıkları hassas ve duygusal dönemlerin başında gelen hamilelik süreci, aynı zamanda her hafta bebek gelişiminde ve anne bedeninde değişikliklere yol açan, doktorunuz tarafından titizlikle takip edilmesi gereken heyecanlı, mutlu bir 9 ayı da temsil eder. 4 haftalık gebelik sürecinde ise anne adayının ruh halinde ani değişiklikler olabilir. Bilhassa bacaklara ani kramp girmeleri ve mide bulantısı, kokulara duyarlılık gibi çeşitli erken hamilelik semptomları yaşanabilirken, çok düşük olasılıkta (PMS) menstural döngü öncesi sendromlar da yaşanabilir.

    Bu tür semptomlar bazen rahatsızlık verici safhaya ulaşabilir. Birçok anne adayının hamile dahi olduğunu bilmediği hamileliğin 4. haftasında, döllenme sonrası bebek oluşumu da emekleme dönemi içerisinde devam etmektedir. 4 haftalık hamilelik, gebelik belirtileri neler, bu dönemde Beta HCG değerleri ne seviyede olmalı, 4 haftalık bebek nasıl olur? Gelin, tüm bu detayları inceleyelim.

    4 Haftalık Bebek

    Embriyonik periyodun başlangıcı sayılabilecek hamileliğin 4. haftasından itibaren bebeğinizin vücut fonksiyonları ile beraber organları 10. haftaya kadar gelişmeye devam eder. Gelişim süreci içerisinde neredeyse en savunmasız dönemlerden birisi olan hamileliğin 4.haftasında, bebeğiniz bir çiçek tohumu büyüklüğünde ve embriyo halindedir. Bu büyüklükte ki embriyo, bebeğin çeşitli uzuvlarının ve organlarının gelişimini sağlayan hipoblast ve epiblast diye adlandırılan katmanlara sahiptir ve üç bölüme ayrılır.

    Bu üç bölümden ikisi içerisinde; dolaşım sistemi ve kalp, şeklini alırken, bağırsak ve akciğer gelişiminin de erken evreleri başlar. Diğer bölümde ise merkezi sinir sistemi ile beyin, hacmini alır, şekillenir ve gelişimini sinir tüpleri olarak devam ettirir. 4 haftalık bebek gelişimi içerisinde, ilksel plasenta da iki tür katmana sahiptir ve plasenta hücreleri rahim boyunca derin tüneller açarlar. Bu hareket ile beraber, kan sıvısı plasentaya aktarılır. Böylelikle, plasenta için ihtiyaç duyulan besin ve oksijen karşılanır. Yine bu dönem içerisinde meydana gelen amniyon kesesi ve amniyon sıvısı, bebeğe ev sahipliği yaparak çeşitli dış faktörlerden zara görmesini engeller.

    1 mm'den daha küçük bir boyuta sahip olan embriyonun gelişim süreci bu dönemde oldukça hızlıdır. Vitellüs kesesi yapılanır ve embriyo etrafında amniyonik kese şekillendirilir. Vitellus kesesi ise, bebeğinizin sindirim sistemini meydana getiren yapıdır. Bu noktada, embriyo 3 farklı katman hücresine sahiptir ve bunlar özel kısımlar içerisinde bebeğin vücudunda büyürler. Bu katmanlardan en dışta bulunan katman ektodermdir ve bebeğin göz yapısı, cilt, sinir sistemi ve saç gelişiminde rol oynar. Yine orta kısımda bulunan katman ise mezoderm olarak adlandırılır ve böbrekler, kas yapıları, cinsel organ, kalp ve kemik gelişiminde etkilidir. Son katman ise en içte bulunan endoderm tabakasıdır. Bu katman ise akciğer, karaciğer ve sindirim sistemi gelişimini sağlar.

    "4 haftalık bebek gelişim süreci içerisinde bebeğinizin kalp ve kafasını meydana getiren yapılar gelişir" diyebiliriz. Embriyonun bu dönem içerisinde hala oldukça küçük olması sebebiyle, 4 haftalık ultrason görüntüsü net olarak gözlemlenemez. Gözlemlenemeyecek derecede küçük olan embriyo kesesinin içerisinde 4. haftada, yolk kesesi diye tabir edilen bir halka meydana gelir ve yolk, embriyonun gereksinim duyduğu besinlerin sahip olduğu sıvı ile taşınmasına yardımcı olur.

    4 Haftalık Gebelik Belirtileri

    Gebeliğin 4. haftasında annede çeşitli değişiklikler meydana gelir. 4. hafta gebelik belirtilerinin en başında kalp ritminizde meydana gelen bir artış söz konusudur. Sahip olduğunuz kan hacminin fazlalığı sebebiyle, bu ani hızlanmaya ayak uyduramayan vücudunuz, ilk başlarda oldukça yorgunluk hissedebilir. Buna bağlı olarak artan kan hacmi ve artan hamilelik hormonları sebebi ile meme uçlarınıza da fazlası ile kan ulaşmaya başlar. Bundan dolayı, 4. hafta gebelik belirtileri içerisinde, en fazla rastlanan meme ucu hassasiyeti oluşabilir. Bu dönemde döllenmiş yumurta rahim içerisinde tünel şeklinde bir kanal oluşturur ve bu sebeple kanama yaşamanız muhtemeldir. Bununla birlikte hassas bir bünyeye sahip bir anne adayında midede şişkinlik, saç ve cilt dokusunda değişiklikler görülebilir.

    Bu dönemde çeşitli hamilelik hormanları sebebi ile mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin görülmesi oldukça doğaldır. Fazlası ile dinlenerek ve sahip olduğunuz beslenme alışkanlıklarınızı kontrol ederek bu çeşit olumsuz durumlardan korunabilirsiniz. Hamilelikte 4. hafta belirtileri içerisinde, kendinizi sık sık farklı duygulara sahip bir birey olarak bulmanız da olasıdır. Bun noktada mümkün olduğunca stresten uzak durmak gerekir. Gün içerisinde kısa ve düzenli yürüyüşler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça etkili yöntemlerden biridir. Tüm bu rahatsızlıklar hamileliğin ilk safhalarında anne adayına rahatsızlık vericidir ama 12. haftaya doğru bu belirtiler de azalmalar görülür. Yanı sıra tüm bu belirtiler anneden anneye değişebilir.

    4 Haftalık Gebelikte Beta HCG Değeri Kaç Olmalı?

    Beta HCG testi, gebelik durumunun olup olmadığını tespit etmek amacı ile yapılır. Beta HCG testi ile gebeliğin kaçıncı hafta dahilinde olduğu çıkan sonuçlar doğrultusunda belirlenebilir. Human Chorionic Gonadotropin / Beta HCG, günümüzde doktorlar tarafından tercih edilen ve kesin sonuçlara sahip bir gebelik testidir. Bu test yönteme "Beta HCG testi" denmesinin sebebi, yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesi sonucu HCG hormonunun salgılanmasıdır. Hamilelik döneminde normal olarak artış gösteren Beta HCG hormonu, normal gebelik dışında da bazı durumlarda artış gösterebilmektedir. Boş gebelik, mol gebelik ve dış gebelik, bu normal dışı gebelik türlerindendir.

    Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonu değeri 0-10 mIU/ml arasıdır. Gebeliği kontrol eden bu test, bebeğin sağlığını ölçmek için bir kıstas değildir. Testin uygulanması oldukça kolaydır. Hastaneye aç veya tok bir şekilde giderek kan verebilir ve test yaptırabilirsiniz.

    Hamile kadınların son adet olduğu tarih esas alınarak hesaplamalar yapıldığında, 4 haftalık gebelikte Beta HCG değeri 5-426 mlU/ml' dir. Bu noktada hormon seviyesinin alt veya üst değerlere daha yakın olması herhangi bir anlam ifade etmez ve 4. hafta gebelik sonrası Beta HCG değerlerinin takip edilmesine gerek duyulmaz. Gebelik testinden itibaren ultrason görüntülemeleri, gerekli gebelik muayene ve kontrolleri ile bebek gelişimi takibe devam edilir.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları