Hamileliğin 35. Haftası
35 haftalık gebelik, artık ağrılarınızı yoğun biçimde hissettiğiniz haftaya girdiğiniz anlamına gelir. Gerçekten de bir zamanlar pelvik bölgesinde minik bir şekilde duran rahminiz, artık kaburgalarınıza kadar dayandığı için daha yorgun hissediyor olabilirsiniz. Gebeliğin 35. haftası ve sonrasında doktorunuzu çok daha sık şekilde ziyaret etmeniz gerekecektir. Pek çok doktor daha önce aylık ve iki haftalık kontrole çağırdığı anne adaylarını artık her hafta görmek ister. Ayrıca 35 haftalık gebelik sancıları bakımından da önemli bir zaman olduğundan, doktor kontrolleriniz sırasında NST cihazına bağlanacaksınız. Böylece hem sancılarınız hem de bebeğinizin kalp atış ritimleri değerlendirilecektir.
35 hafta gebelik sırasında anne adaylarının çoğu kronik yorgunluk, karmaşık rüyalar görme ve unutkanlık gibi şikayetlerden yakınabilir. Bu tür durumlar değişken hormonlar nedeniyle meydana gelen rahatsızlıklardır ve doğumdan sonra geçecektir. 35. hafta gebelik sırasında doktorunuz vajinal ve rektal kültür analizi de isteyebilir. B grubu streptokokların tespit edilmesi için yapılan bu kültür, doğum yoluyla bebeğinize geçebilecek olan bakterilerin tespit edilmesi adına önem taşır. Yetişkinlerde zararsız olan bu tür bakteriler, bebek üzerinde birtakım sorunlara neden olabilir. Bu nedenle doğum esnasında antibiyotik kullanımı olup olmayacağına karar verilmesi için bu testin mutlaka 35. ve 37. haftalar arasında yapılması gerekir.
35 Haftalık Bebek
35 haftalık bebek, akciğerleri hariç temel gelişiminin çoğunu tamamlamıştır. Ayrıca vücut fonksiyonları artık büyük ölçüde çalışır durumdadır. Eğer bir sürpriz olmazsa, bebeğinizin doğmasına yaklaşık olarak 5 hafta kalmıştır. 35 haftalık bebeğin gelişimi bu hafta içerisinde de hızlı bir şekilde devam eder. Özellikle beyin gelişimi artan, sinir sistemi nöronları ve bağlantıları gelişen bebeğinizin, böbrekleri de gelişimini tamamlamış, karaciğeri ise bazı atıkları işlemeye başlamıştır. Kulakları tam olarak oluşan bebeğiniz, dış sesleri net olarak duyabilir. Hatta annesinin, babasının ve varsa kardeşinin seslerini tanır ve doğumdan sonra çevresinde bu sesleri arar.
Bu haftadan sonra hızla kilo alarak irileşen ve büyüyen 35 haftalık bebek hareketleri önceye nazaran daha az olsa da hareket ettiği zamanlarda güçlenen kasları nedeniyle canınızı acıtabilir. 35 haftalık bebeğin anne karnındaki durumu incelendiğinde, bebeğin başını pelvise doğru yönelttiği görülebilir. Eğer bebeğiniz bu pozisyonu almışsa, doğum esnasında ilk önce başı çıkacaktır. Kafası son haftalara doğru hızla büyümeye devam etse de yumuşak formda olduğundan doğum esnasında zorluk yaşanmaz.
Gebeliğin sonlarına doğru yaklaşan anne adayı, doğumla ilgili detaylar konusunda daha da meraklı olmaya başlar. Bu etapta pek çok anne adayı, 35 haftalık bebek kilosu konusunda da bilgi sahibi olmak ve doğum anında bebeğinin kilosunu yaklaşık olarak hesaplamak ister. Anne karnında 35 haftalık bebek kilosu, yaklaşık 2500 grama yaklaşmıştır. Yine bu hafta içerisinde başı ile poposu arasındaki uzunluk 35 cm'e, toplam uzunluğu ise 47 cm'e ulaşmış olabilir. Kabaca bir hesapla, gebeliğin son dönemine doğru haftada 350 ila 500 gram alırsanız, bunun 180 ila 250 gramı bebeğinize gidecektir.
35 Haftalık Bebek Görüntüleri
Ultrason esnasında 35 haftalık bebek görüntüsü adeta yenidoğan bir bebek gibidir. Genellikle uyku sırasında görebileceğiniz bebeğinizi, amniyon sıvısı yutarak solunum hareketleri yapar halde de görebilirsiniz. Dolayısıyla anne adayları 35 haftalık gebelik ultrason görüntüleri sırasında ilkel soluk alıp verme hareketi ile sıklıkla karşılaşırlar.
34. haftada başlayan, çene kasları ile emme refleksini geliştiren parmak emme hareketleri bu hafta içinde de devam eder. Emme refleksi ancak bu haftanın sonunda tamamen gelişecek olan 35 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü sırasında sıkça baş parmağı ya da diğer parmaklarını emdiği izlenebilir.
35 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
35 haftalık gebelik, annedeki değişiklikler açısından zorlayıcı bir dönem olabilir. Bu hafta ve sonraki haftalarda uykusuzluk problemi yaşayabilirsiniz. Bunun birincil nedeni büyüyen karnınız olsa da diğer bir nedeni de bebeğin mesaneye yaptığı baskı nedeniyle sık aralıklarla tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir. Bu konuda gece yatmadan bir saat kadar önce sıvı alımını sınırlamanız iyi bir çözüm olabilir.
35 haftalık gebelikte karın ağrısı pek çok anne adayının yaşadığı temel sorunlardan biridir. Doğumun yaklaşması nedeniyle açılan rahim ağzı, karın ve kasık ağrılarına neden olabilir. Ancak doğum sancılarının başladığı anlamına gelmeyen bu açılma, genellikle sancıların başlamasından haftalar önce meydana gelir. Diğer yandan 35 haftalık gebelikte vajina ağrısı yaşanması da rahim ağzı açılmaları ile ilgili olabilir. Düzenli bir ağrı yanı sıra vajinada bıçak saplanması gibi bir acı ve baskı yaşayabilirsiniz. 35 haftalık gebelikte kasık ağrısı ve vajina ağrısı yaşamak, genel olarak kaygı yaratacak bir durum değildir; ancak ağrıların yoğunlaşması halinde doktorunuza bu yönde bilgi vermenizde fayda olabilir.
Bazı anne adayları, 35 haftalık gebelikte kasılmalar yaşayabileceği gibi hiçbir şey hissetmeyebilir. Eğer rahminizi kasılmış ve sertleşmiş gibi hissediyorsanız, kasılmaların düzenli olup olmadığını ve kaç dakika ara ile geldiğini not etmeniz gerekir. 35 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri olan şiddetli, sık ve düzenli kasılmalar, mutlaka ciddiyete alınması gereken belirtiler arasındadır.
Hamilelikte Baş Ağrısı
Hamilelikte baş ağrısı birçok anne adayının yakındığı rahatsızlıklardan biridir. Özellikle giderek şiddetlenen ve geçmeyen baş ağrıları, anne adayının yaşam kalitesini düşürür. Hormon miktarındaki dalgalanmalar, kan hacminin artması, burun tıkanıklığı, kronik yorgunluk, ilaçlar ve ilk trimesterdeki bulantı ve kusmalar baş ağrısına neden olabilir. "Hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer?" diye merak ediyorsanız, alabileceğiniz basit önlemler ile en azından ağrıyı azaltabilirsiniz. Öncelikle bol su içmek ve sıvı tüketmek, ağrı üzerinde oldukça etkilidir. Kan şekerinin düşmesini önlemek için sık sık; ancak azar azar yemek de ağrıya iyi gelebilir. Eğer yanınızda biri varsa; sırtınıza, omzunuza ve başınıza masaj yaptırarak rahatlayabilirsiniz.
Hamilelikte şiddetli baş ağrısı nedenleri arasında doğum korkuları ya da bebeğinizle ilgili diğer endişeler de sayılabilir. Bu tür gerilim tipi baş ağrılarında ensenize buz torbası koyabilir ve şakaklarınıza soğuk kompres yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra hamilelikte geçmeyen baş ağrısı için ılık bir duş almak ve karanlık bir odaya geçerek dinlenmek de ağrıyı hafifleten çözümler arasındadır.
Evde aldığınız tüm önlemlere rağmen ağrı azalmadıysa, doktorunuza başvurabilirsiniz. Özellikle hamilelikte burun kanaması ve baş ağrısı ile ortaya çıkan preeklampsi ve yüksek tansiyon, birlikte görüldüğünde son derece tehlikeli bir durumdur ve derhal müdahale edilmelidir. Bunun dışındaki tehlike yaratmayan baş ağrıları için doktorunuzun önereceği parasetamol içeren güvenli ilaçları kullanabilirsiniz.