Hamileliğin 32. Haftası
Hamilelikte 32. hafta, gebelik serüveninin son iki ayına girilmiş olduğunu gösterir. Bazı anne adayları bu hafta içerisinde "32 haftalık gebelik kaç aylıktır?" sorusuna yanıt arar. Bu hafta başında 7 ay 14 günlük hamile olunurken; hafta bitiminde, yani 32 hafta 6 günlük iken ise 7 ay 20 günlük gebe sayılırsınız.
32. hafta gebelik, artık bebeğin tüm organlarının geliştiği ve yeni bir organ gelişiminin ya da oluşumunun beklenmediği haftadır. Diğer bir deyişle, var olan organlar daha da gelişmiş formuna ulaşmaya devam eder. Örneğin, gebeliğin 32. haftası bebeğin sinirsel ve beyinsel yapılarının yüksek oranda gelişmeye devam ettiği haftalardan biridir. Bu nedenle badem, balık, yoğurt, süt, yeşil yapraklı bitkiler ile peynir gibi gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir.
Gebelikte 32. hafta aynı zamanda çalışan anne adayları için doğum izninin başladığı haftadır. Dolayısıyla bu haftadan sonra artık yasal izne çıkabilirsiniz. Ancak isterseniz doktor onayı ile 37. haftaya kadar da çalışmaya devam edebilirsiniz. Eğer 37. haftaya kadar çalışırsanız, kullanmadığınız haftaları doğumdan sonra izin olarak hak edebilirsiniz.
32 Haftalık Bebek
Gebelik boyunca duyu organları gelişen bebeğinizin bu hafta içerisinde duyma yetisi en üst düzeydedir. 32 haftalık bebek dışarıdan gelen sesleri net olarak ayırt etmeye başlar. Özellikle annesinin ve babasının sesini diğer seslerden ayırt edebilir. Hatta hareketlendiği zamanlarda onunla konuşursanız, bebeğinizin sakinleştiğini ve hareket hızının yavaşladığını görebilirsiniz.
Gebelikte 32.hafta bebek gelişimi açısından akciğer hariç tüm organların geliştiği ve fonksiyonlarını yerine getirmeye hazır olduğu haftadır. Dolayısıyla eğer erken doğum sonucu bu haftada bebeğiniz doğarsa, çok büyük oranda hayatta kalacaktır. Ancak akciğer tam olarak gelişimini tamamlamadığı için 36. haftaya kadar solunum desteği alması gerekebilir.
Anne karnında 32 haftalık bebek hareketleri azaldığı zamanlarda bebeğin uyuduğunu anlayabilirsiniz. Hatta bu dönemde REM uykusu sıklaştığı için bebeğiniz rüya bile görmeye başlayacaktır. 32 haftalık gebelikte bebek kilosu ve boyu anne adaylarının en çok merak ettikleri arasındadır. Bu hafta içerisinde 32 haftalık bebek kilosu ortalama 1700 gram iken, boyu ise yaklaşık 43 cm uzunluğundadır. Benzer şekilde anne adayının 32 haftalık gebelik kilosu da bu haftadan itibaren artmaya başlar. 32. haftadan itibaren her hafta kilonuzda yarım kilo artış olabilir. Son derece normal olan bu kilo artışının halihazırda yarısı bebeğe eklenir.
32 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Bebeğin 32 haftalık gebelik görüntüsü ultrason ortamında çok daha keyifli hale gelmeye başlayabilir. Çünkü giderek kilo alan ve boyu uzayan bebeğin görünümü tam olarak seçilebilir. Özellikle cilt altı yağ dokusu artan bebeğinizin cildi de daha düzgün bir hal almaya başlar.
32 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, giderek hareketleri artan bebeğinizi görebileceğiniz hatta tekmelerine ve parmak emmelerine şahit olacağınız anları içerebilir. Özellikle kasları güçlenmeye başladığı ve yeri de daraldığından bazı hareketleri güçlü darbeler şeklinde olabilir ve canınızı acıtabilir. 32 haftalık bebek görüntüleri genellikle bebeğin kollardan ve dirseklerden tam bükülmüş, ellerini çapraz tuttuğu ve boynunu da öne eğdiği pozisyondadır. Aslında bu pozisyon bebeğin kordonuna en az baskıyı oluşturduğu için son derece olağandır.
Anne karnında 32 haftalık bebek görüntüsü sırasında bebeğinizin gülümsediğini ve hatta bazen de suratını astığını görebilirsiniz. Yine bu haftada doktorunuz ultrason sırasında parmakları ve tırnakları netleşen bebeğinizin hem el hem de ayak parmaklarını size çok daha yakından gösterebilir.
32 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
32 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler karnın ve göğüslerin giderek büyümesi ile kendini belli eder. Bu haftadan sonra yürüyüşte zorlanma veya kambur yürüme görülebilir. Bebeğin giderek ağırlaşması nedeniyle büyüyen rahim, vücudunuzdaki diğer organlara baskı yapabilir. Pubik simfizden rahmin tepe noktasına kadar ölçülen karın ölçüsü ortalama 32 cm kadardır. Bu durum özellikle kaburgalarınızı esnettiği için nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Yine büyüyen rahim mideye de baskı yaptığından, 32 haftalık gebelikte mide bulantısı veya reflü gibi durumlarla karşılaşmak olağandır.
32 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşayan pek çok anne adayı mevcuttur. Rahim doğum öncesi kasılma egzersizleri yaptığından, özellikle "Braxton Hicks" kasılmaları yaşayabilirsiniz. Ancak 32 haftalık gebelikte kasılmalar normal doğum kasılmaları gibi düzenli ve sık değildir. Saatte bir gelen ağrısız gerilmeler halinde olan kasılmalar bel, sırt ve karın bölgesinde rahatsızlık yaratabilir.
32 haftalık gebelikte kahverengi akıntı da en sık görülen durumlardan biridir. Genellikle büyüyen bebeğin yaptığı baskı ile damarlarda çatlama ve plasenta yerleşimi nedeniyle oluşan akıntı normal bir durum olsa da miktarında ve renginde artış durumunda mutlaka doktora görünmeyi gerektirir.
Hamilelikte İshal
Hamilelikte ishal sık karşılaşılan durumlardan biridir. Hatta ishal ile birlikte karın ağrısının da eşlik ettiği görülür. Hamilelikte karın ağrısı ve ishal genellikle değişen gebelik hormonları nedeniyle oluşur. Sindirim sürecini yavaşlatan hormonlar, bağırsak hareketlerini de etkilediğinden ishale ve bazı durumlarda da kabızlığa neden olabilir.
Hamilelikte ishal olmak, özellikle son haftalarda yaygın şekilde görülen bir durumdur. Vücudun kendisini doğum için hazırladığı bu haftalarda doğum öncesi alınan vitaminlerin de etkisi olduğu söylenebilir. Pek çok anne adayı, "Hamilelikte ishal tehlikeli mi?" sorusunu sorabilir. Genellikle kısa süreli olan ve kendiliğinden geçen ishalin varlığı olağan karşılanmalıdır. Ancak vücudu susuz bırakacağı için ishalin iki günden fazla sürmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerekir.
"Hamilelikte ishal nasıl geçer?" sorusuna verilebilecek en güzel yanıt ise lif oranı düşük gıdaları tüketmektir. Böylece ishal başladığı anda; elma, pirinç, muz ya da kızarmış ekmek tüketilebilir. Özellikle susuz kalma ihtimaliniz olduğu için bolca su tüketmeli ve öte yandan da meyve suyu, et suyu, kafeinsiz içecekler ile su alımını desteklemeniz gerekir.
"Hamilelikte ishal bebeğe zarar verir mi?" diye endişeleniyorsanız, aslında korkmanıza pek gerek yok. Çünkü gebelik dönemindeki ishal varlığı annenin sindirim sistemi nedeniyle ortaya çıktığından birincil olarak bebeği etkilemez. Ancak uzun süreli ishal varlığında anne ciddi sıvı kaybı (dehidrasyon) riski ile karşı karşıya kalırsa, bebek de bu durumdan etkilenebilir. Bu nedenle kısa sürede geçmeyen ishal durumlarında kaybedilen elektrolit ve sıvının yerine konması gerekir.