• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Hafta Hafta Gebelik
    • #Hamilelik

    24 Haftalık Gebelik

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    24_1cb54c89-6db7-4597-82eb-1d73e47ab5be - Mustela Türkiye - 1

    Hamileliğin 24. Haftası

    Hamileliğin 2. trimester döneminin son ayıdır. Annenin rahminde hayat bulan minik beden, 24 haftalık gebelikte küçük bir kavun büyüklüğüne ulaşır. Anne adayının karnı büyüdükçe vücudunda dengesizlik başlar. İçinde taşıdığı o minik bebeğin varlığıyla mutlu olan annenin, onu taşımanın verdiği yorgunlukla uyku isteği artabilir.

    Gebeliğin son 3. ayına yaklaşılan 24. hafta gebelik döneminde annenin karnı çok belirgin haldedir. "24 haftalık gebelik kaç aylıktır?" diye merak edenler hamileliğin 6. ayının geride kaldığını görebilir. Dışarıdan bakıldığında gebe olduğu anlaşılan kişinin ayakta kaldığında çabuk yorulduğu görülür. Gebe, el ve ayak parmaklarında uyuşmalar hissedebilir. Karpal tünel atakları denilen bu durum hamile kadınlarda sıkça görülen geçici bir durumdur. Uzanarak dinlenildiğinde el ve parmak uyuşmaları geçer. Hormonal değişimlerin de etkisiyle ayaklarda şişme meydana gelebilir. Her kadında aynı şekilde seyretmeyen ayak şişmeleri neticesinde ayaklarının bir numara kadar büyüdüğünü söyleyen gebeler vardır. Anormal seyreden durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.

    24 hafta gebelik döneminde, bebek alışverişleri yapılabilir. Bebeğin yatacağı yatak, giyeceği kıyafetler ve bebek bakımında kullanılacak araç gereçler temin edilerek steril olarak bekleyebilir. Gebelikte 24. haftadan sonra, erken doğum riskine karşı daima hazırlıklı olunmalıdır. 6. aydan itibaren hastanede kalınan sürede ihtiyaç duyulabilecek eşyalardan oluşan doğum çantası hazırlığı unutulmamalıdır. Gebeliğin 24. haftasından itibaren erken dünyaya gelen bebeklerin hayatta kalma olasılıkları ortalama %85’tir. Organlarının işleyişleri düzene girmeye başlayan bebek, dış dünyada bazı desteklerle nefes alıp verebilir. Bununla birlikte hayatta kalan bebeklerin yaklaşık yarısında kalıcı zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

    24 Haftalık Bebek

    Anne karnındaki bebek hamileliğin son aylarında hızlı bir şekilde kilo almaya başlar. Her gebenin beslenme ve genetik durumunun farklı olmasından dolayı anne adayları birbiriyle kıyaslanmamalıdır. 24 haftalık gebelik bebek gelişimi açısından önemli bir dönemdir. "24 haftalık bebek kaç gramdır, 24 haftalık bebeğin kilosu" gibi sorular en çok merak edilen sorular arasında bulunur. Yaklaşık 600 gram olan bebeğin ciğer gelişimi dış dünyada yaşayabilecek seviyeye gelmeye başlar. Bu haftalarda yediklerine dikkat etmeyen anne adayı, gebeliğin ilerleyen haftalarında sıkıntı yaşayabilir. Bebek de sizinle birlikte beslenmesine rağmen normal seyirden fazla yemek yemeye gerek yoktur.

    24 haftalık bebeğin boyu ultrason ölçümlerinde kalça ve baş arası ölçülerek hesaplanır. Gebeler üzerinde yapılan araştırmalara göre gebeliğin 24. haftasında bebeğin boyu ortalama olarak 30-31 cm'dir. Bebeğin hızlı gelişimi 24 haftalık gebelik hareketlerini zamanla kısıtlamaya başlar. Hamilelikte 24. hafta bebek gelişiminde ağırlık; kaslarda, kemiklerde ve iç organlarda toplanır. Neredeyse tüm organları normal şekilde çalışmaya başlayan bebek, oksijeni plasenta aracılığı ile almaya devam eder.

    24 haftalık bebek hareketleri, anne için ayırt edici bir hale gelir. Günün bazı saatlerinde hareketli olan bebeğin hareketleri takip edilebilir durumdadır. Bebek, dış dünyadan gelen sesleri duyabilir ve hareketlere tepki verebilir. Aynı zamanda, duyduğu yüksek seslerden rahatsız olabilir. Tat duygusu gelişmeye başlayan bebek, annenin aldığı gıdaların tatlarını ayırmaya başlar. Tatlı yiyeceklerden sonra genellikle bebeğin hareketlendiği görülür. 24 haftalık gebelik sürecinde, bebek gelişiminde onu olumsuz etkileyecek durumlarla karşılaşmamak için ultrasonla takibe devam edilir.

    24 Haftalık Gebelik Görüntüsü

    Gebelikte 24. haftadan itibaren anne adayları için şeker yükleme testi yapılması tavsiye edilir. Anne adayına, tercihen aç karnına verilen 50 gram glukozun takibi ile yapılan ölçümlerle, doğum sırasında ve sonrasında oluşabilecek problemlere karşı önceden önlem alınması amaçlanır. Anne adayı şeker hastası olmasa bile gebelik sırasında yükselen şeker bebeğin kilolu doğmasına ve doğumun zor geçmesine sebep olabilir. Şeker yükleme testinde yüksek çıkan değerlerin düzenlenmesi için bazen insülin kullanmak gerekse de diyetle çözüm de mümkündür.

    24 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebek, yapısal fonksiyonlarını gerçekleştirebilecek durumdadır. Gidilen doktor kontrollerinde, 24 haftalık bebek görüntüsü keyifle seyredilebilir. Bebeğin cildi hala yarı saydam şekilde olsa da geçen haftalarla birlikte gelişim tamamlanacaktır.

    24 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

    Annenin karnı büyüdükçe değişen denge merkezi neticesinde baş dönmeleri yaşanabilir. Bu yüzden ayağa kalkarken ani hareketlerden kaçınmak gerekir. 24 haftalık gebelikte kasık ağrısı, sıkça karşılaşılan problemlerdendir. Doktor kontrollerinde bir anormallik tespit edilmeyen durumlarda vitamin ve magnezyum takviyesi almak gerekebilir. 24 haftalık gebelikte karın ağrısının yoğun olması erken doğuma işaret edebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

    24 haftalık gebelikte mide bulantısı çok sık görülmese de doğuma kadar bulantılarının devam ettiğini söyleyen kadınlar vardır. 24 haftalık gebelikte en sık dile getirilen şikayetlerin başında ise bel ağrısı ve vajinal akıntı gelir. Bu haftalarda kokusuz, sarımsı beyaz renkli akıntıda artış görülebilir. Bel ve kemik ağrıları vücuttaki magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorla görüşmekte fayda vardır.

    Erken Doğum Belirtileri

    Hamileliğin son dönemlerinde kişinin kendisinde ortaya çıkan anormal durumları takip etmesi gereklidir. Gelişen tıbbi şartlarla birlikte erken doğan bebeklerin yaşama şansının gittikçe arttığı görülür. Erken doğum sebepleri kesin olarak bilinmese de erken doğumu tetikleyen bazı durumlar vardır.

    Erken doğum nedir?

    Normal şartlarda 40 haftalık olan gebelik süresi bazı gebeler için daha kısa sürebilir. Gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. "Erken doğum neden olur?" sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmasa da doğumun bazı belirtileri vardır.

    Gebelikte erken doğum belirtileri nelerdir?

    Hissedilen şiddetli kasılmalar, adet veya gaz sancısına benzeyen kramplar, kanlı veya sulu akıntılar, idrara çıkma isteğinde artma, vajina bölgesinde basınç hissetme doğumun yaklaştığını gösteren belirtilerdendir.

    Erken doğum olmaması için neler yapılmalı? Erken doğum riski olanlar nelere dikkat etmeli?

    İdrar yolu ve vajinal enfeksiyonların yaşanması erken doğumu tetikleyeceği için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek riski azaltma noktasında önemlidir. Fiziksel güç gerektiren işleri yapmamak, sağlıklı beslenmek ve su tüketimini artırmak da erken doğumu önleyici durumlardır.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları