• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Büyüme ve Gelişim

    24 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

    Güncellendi Kasım 15, 2024
    24_AY_COVER_1048X964_0b54bd50-e322-4fc9-8f4e-027577c70282 - Mustela Türkiye - 1

    24 Aylık Bebeğin Gelişimi

    2 yaş, bebekler için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu dönem yavaş yavaş çocukluk evresine geçiş yaptıkları dönemdir. Bebeklerin çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye ve bağımsızlıklarının farkına varmaya başladıkları bu döneme yönelik ebeveynlerin bilmesi gereken birçok konu bulunmaktadır. Bu yazı aracılığıyla 24 aylık bebeğin gelişimi hakkında merak ettiğiniz tüm konulara yönelik kapsamlı cevaplar bulabilirsiniz.

    24 Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu

    24 aylık kız ve erkek bebeklerin ortalama gelişim değerleri aşağıdaki gibidir.

    Kız (Ortalama)

    Erkek (Ortalama)

    2 Yaş Bebek Kilosu

    11,9 kg

    12,5 kg

    2 Yaş Bebek Boyu

    86,8 cm

    88 cm

    2 Yaş Bebek Baş Çevresi

    47,2 cm

    48,3 cm

    24 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

    24 aylık bir bebek; rahatça koşabilir, merdivenlerden aşağı ya da yukarı doğru yardım almadan hareket edebilir. Ayrıca olduğu yerde ufak sıçrayışlar yaptığını ve hatta önündeki topa kolayca vurabildiğini gözlemleyebilirsiniz. 24 aylık bebeklerin büyük bölümü, kıyafetlerini ve ayakkabılarını kendi başlarına çıkarabilme becerisine sahiptir. 10 ila 50 kelimelik dağarcığa sahip olmalarının yanı sıra konuşulanı anlama kapasiteleri çok daha yüksektir.

     

    2 Yaşında Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalıdır?

    2 yaşındaki bebeğin kilosu ve boyu, cinsiyetine göre farklılık gösterir. 24 aylık erkek bebeklerin kilosu ortalama 12,5 kilogram, boyu ise ortalama 88 santimetredir. Aynı yaştaki kız bebeklerde ise kilo ortalama 11,9 kilogram ve boyu ise 86,8 santimetredir.

     

    24 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

    24 aylık bebeklerin günlük beslenme rutinlerinde üç veya dört porsiyon tam tahıllı ekmek (yarım ya da bir dilim), pişmiş/kuru tahıl (çeyrek ya da yarım fincan), pirinç (yarım fincan) bulunmalıdır. Pirinç yerine belirli aralıklarla aynı miktarda makarna da menüye dâhil edilebilir. 2 yaşındaki bebeklerin beslenmesinde, meyve ve sebzeler de önemli yer tutar. Her gün 4-5 porsiyon meyveyi rahatça tüketebileceği parçalar halinde çocuğunuza verebilirsiniz. Boğulma riskini ortadan kaldırmak için sert meyveleri yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.

    24 aylık bebek beslenmesinde; günde 2-3 porsiyon süt ürünü, 0,43-0,70 litre tam yağlı süt ideal ölçü olarak nitelendirilir. Bu miktar, 2 yaşındaki bebeklerin gelişimi için gerekli günde 800 miligram kalsiyumun teminini sağlar. Sütü biberon yerine küçük ve kırılmayan bardakta vermek, motor becerilerini geliştirmesine katkıda bulunur. Tıpkı süt ve süt ürünleri gibi günlük ideal protein tüketimi de 2-3 porsiyon olmalıdır. Çocuğunuzun ete düşkünlüğü yoksa doktor görüşü alarak yumurta, fasulye, fıstık ezmesi gibi alternatiflere yönelebilirsiniz.

     

    24 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemelidir?

    24 aylık bebeğin gelişimini sağlıklı biçimde sürdürebilmesi için günde 3 öğün beslenmesi gerekir. Öğünlerin, yalnızca besleyici gıdalardan oluşmasına özen gösterilmelidir. Çünkü bu yaşta edineceği beslenme alışkanlıkları, ilerisi için önemli bir adım niteliği taşır. 2 yaşındaki bebeklerde, iştah değişikliği ve tek tür gıdayı isteme gibi durumlar yaygındır. Çocuğunuzun yeterli miktarda besin tükettiğinden emin olmak için büyüme eğrisine odaklanabilirsiniz.

     

    24 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

    24 aylık bebek, çevresindeki bireylerin üzgün ya da incinmiş olduğunu kolayca fark edebilir. Hatta karşısındaki kişinin duygu-durum halini anlamak için yüzündeki ifade değişimlerine odaklanabilir. 2 yaşındaki bebekler, tüm bunlara ek olarak yetişkinlerin ve daha büyük yaştaki çocukların davranışlarını kopyalama eğilimindedir. Bu nedenle yetişkinler, iyi birer rol model olduğu bilinciyle 24 aylık bebekler yanlarındayken davranışlarına dikkat etmelidir. Taklit eğilimi nedeniyle ayrıca çocuğunuzun oyuncakları ile tıpkı sizin onlarla konuştuğunuz gibi iletişim kurmaya çalıştığını fark edebilirsiniz.

    24 aylık bebeklerde, paylaşma gibi kavramlar henüz tam olarak gelişmez. Dolayısıyla çevresindeki bireylerle etkileşime girmedikleri sürece onları görmezden gelebilirler. Hatta bağımsızlıklarını dışa vurmak ve meydan okumak konusunda eskiye nazaran çok daha istekli olurlar. Eğer çocuğunuzun çevreye karşı fazla agresifleştiğini gözlemlerseniz, aşırı reaksiyon vermeden onu uyararak hatalarının farkına varmasını sağlayabilirsiniz.

     

    24 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

    Bebekler, 24 aylıkken iki parçalı komutları rahatlıkla anlayabilir. Yani “Sütünü iç ve bardağı bana ver.” gibi komutlar verdiğinizde, yapılması gerekenin ne olduğunu bilirler. Bu yaştaki bireyler, dili kavrama konusunda da epey mesafe kat etmiş durumdadır. Zaman kavramları eskiye nazaran çok daha gelişmiş haldedir. 24 aylık olduğunda, çocuğunuza sayı saymayı öğretmeye başlayabilirsiniz. Onunla daha karmaşık oyunlar oynayabilir, şekilleri ve renkleri sıralamaya başladığına şahit olabilirsiniz. Zihinsel gelişimi ile ilgili kaydettiği aşamayı anlamak için ayrıca ondan gizlenmiş nesneleri bulmasını isteyebilirsiniz. 24 aylık sağlıklı bir bebek, bu tarz problemleri kolayca çözebilir.

     

    24 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi>

    Bebekler 24 aylık olduklarında, dil becerileri de epey gelişir. Her hafta 1 ila 7 arasında yeni kelimeyi öğrenebilirler. 2 yaşındaki çocuklar, bu şekilde 50 kelimelik dağarcığa sahip olabilir. İhtiyaçlarını karşılamak için iki ya da daha fazla kelimeden oluşan cümleler kurabilirler. Üstelik resimli kitaplarda tanıdıkları şeyleri işaret etmeye başlarlar. 24 aylık bebeklerin, tıpkı kelime dağarcıkları gibi öğrenme istekleri de artabilir. Özellikle kendilerinden istenilen herhangi bir şeye yönelik nedenleri öğrenmek konusunda da ısrarcı olabilirler.

     

    24 Aylık Bebeğiniz Konuşmuyorsa Neler Yapabilirsiniz?

    24 aylık bebek gelişimi esnasında bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Örneğin; bebeğiniz konuşmak yerine işaretlerle iletişim kurmayı tercih edebilir. 2 yaşındaki bebekler, yalnızca belirli sesleri ve kelimeleri tekrar tekrar söyleyebilir. Hatta yaş dönemine göre anlaşılması güç ses tonuna da sahip olabilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında, asla panik yapılmamalı ve kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir. Konuşma güçlüğü ve benzeri durumlarda doktor tavsiyesine başvurmak, en ideal çözüm yolu niteliği taşır.

     

    24 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

    Bebeğiniz 24 aylık olduğunda, şu aktiviteleri kendi başına rahatlıkla yapabilir:

    • Yürümek ve koşmak
    • Merdiven inip çıkmak
    • Gördüğü ve duyduğu şeyleri taklit etmek
    • Birkaç katman altına gizlenmiş eşyaları bulmak
    • Topa vurmak
    • Elbiselerini ve ayakkabılarını çıkarmak
    • Kaşık kullanmak


    24 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

    Bebeklerde uyku düzeni, yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir. 24 aylık bebekler için 12-13 saat uyku süresi ideal kabul edilir. Bu yaş grubundaki bebekler, gelişimlerine bağlı olarak bazı geceler uykudan uyanabilir. Uyku güçlüğü de 2 yaşındaki bebeklerde sıkça rastlanılan bir durumdur. Eğer gece uykudan uyanma ya da uyku güçlüğü gibi sorunlarla karşılaşma sıklığınız artış eğilimindeyse, profesyonel destek almakta fayda vardır.

     

    24 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

    2,5 yaşına kadar, çoğu bebeğin 20 süt dişinin tamamı işlevsel biçimde yerindedir. 24 aylık bebeklerde ayrıca ikinci azı dişi de çıkmaya başlar. Süt dişleri, bebeğin besinleri çiğnemesi, konuşması ve gülümsemesi için önemlidir. Bu dişler, aynı zamanda çene gelişimini destekler. Ayrıca süt dişleri kalıcı dişler için yer açmak gibi önemli bir göreve sahiptirler. Süt dişlerinin sağlıklı kalmaları için çocuklara 24 aydan itibaren düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmaya odaklanılabilir. Bu alıştırmaya ek olarak şekerli ve yapışkan gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

     

    24 Aylık Bebek Ne Oynar? Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    24 aylık bebekler, gördüklerini kopyalama içgüdülerinden dolayı rol ve taklit odaklı basit oyunlara yatkın olur. 2 yaşına giren çocuğunuzla dilerseniz basit bilmeceler çözmeye de odaklanabilirsiniz. Bu yaş grubundaki çocuklar için özellikle resimdeki nesneyi ya da hayvanı bulmak gibi aktiviteler epey eğlencelidir. Alternatif olarak saklambaç gibi oyunlara da yönelebilirsiniz. Tabii diğer tüm 12-24 aylık bebekler için etkinlik fikirleri gibi saklambaç oynarken de güvenliğe ve oyunu basitleştirmeye ekstra önem vermeniz gerekir.

    Oyuncak seçiminde ise çeşitli becerileri bir arada kullanabilmesine olanak tanıyan seçeneklere ağırlık verebilirsiniz. Fiziksel dünyayı anlamasını, yetişkinlerin yaptıkları işleri taklit etmesini sağlayacak ve hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirecek oyuncaklar da 24 aylık bebekler için uygundur.

     

    24 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?

    24 aylık bir bebek, tuvalet eğitimi için hazır durumdadır. Ancak bu konuya yönelik denemelerin yavaş yavaş yapılmasında fayda vardır. Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlamak için şu işaretleri gözlemlemeye odaklanabilirsiniz:

    • Çocuğunuzun gün içerisinde en az bir saat kuru kalması ya da uykudan kuru uyanması>
    • Bağırsak hareketlerinin düzenli ve öngörülebilir hale gelmesi
    • Yüz ifadeleri, duruş şekli ve konuşması ile bağırsak hareketinin gerçekleşmek ya da idrara çıkmak üzere olduğunu belli etmesi
    • Tuvalet kullanımına yönelik basit talimatları takip edebilmesi
    • Çocuğunuzun kirli bezden rahatsız görünmesi ve değiştirilmesini istemesi
    • Tuvaleti veya lazımlığı kullanmaya istekli olması
    • Bez olmadan yalnızca iç çamaşırı giymek istemesi

    24 aylık çocuklar için tuvalet eğitimi 3 buçuk yaşına kadar devam edebilen bir süreçtir. Bu konuya yönelik herhangi bir endişe duyulması halinde, doktor desteği alınabilir.

     

    2 Yaş Sendromu Nedir?

    2 yaş sendromu, bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde sık karşılaşılan bir durumdur. Sendrom, genellikle 18 aydan itibaren başlar ve 3-3,5 yaşa kadar devam eder. Bu dönemde, 24 aylık bebekler bir şeyleri kendileri yapmak için ısrarcı olabilir. İştah problemleri, uyku düzeninde bozukluklar, öfke nöbetleri, tuvalet ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Çocuğunuzla ilişkinizde bazı noktalara dikkat ederek 2 yaş sendromu ile kolayca başa çıkabilirsiniz. Örneğin;

    • Çocuğunuza başa çıkabileceği sorumluluklar verebilirsiniz.
    • Enerjisini boşaltması için günün belirli saatlerinde dışarı çıkartabilirsiniz.
    • Öfke patlamaları yaşadığında, göz teması kurmadan yanında durup farkındalığınızı hissettirebilirsiniz.
    • Çocuğunuz için kendi başına hareket edebileceği güvenli alanlar oluşturabilirsiniz.
    • Hatalı davranışı sonrasında kızmaktan ya da cezalandırmaktan kaçınarak sağlıklı iletişim yollarını tercih edebilirsiniz.
    • Eğer kendisine ya da çevresine zarar veren hareketleri oyun olarak algılama eğilimindeyse, davranışlarını onaylamadığınızı aşırıya kaçmadan jest ve mimiklerinizle belli edebilirsiniz.

    24 Aylık Bebeklerde Aşı Takvimi

    T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan aşı takvimine göre 24 aylık bebeklere yalnızca bir sene önce almış olduğu Hepatit A aşısının ikinci dozu uygulanır.

    Kaynak: https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2

    24 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

    24 aylık bebeklerin çevreye karşı farkındalıkları iyiden iyiye artar. Ancak hala daha bireysel hareket etme eğilimindedirler. Çevrelerindekilerle oyuncaklarını ve diğer nesnelerini nasıl paylaşacaklarını bilemezler. Dolayısıyla paylaşamama temelli agresifliğe karşı dikkatli olmakta fayda vardır.

    2 yaşına giren bebekler, çoğu kelimeyi net biçimde söyleyemez. Bu yüzden çıkardığı seslerden ve işaret dilinden yola çıkarak ona kelimelerin telaffuzu konusunda yardımcı olabilirsiniz. Böylece konuşma yeteneğinin erkenden artmasını sağlayabilirsiniz.

    Hatalı davranışları karşısında ani ve sert davranışlar vermekten kaçınmanın yanı sıra doğru hareketlerini ödüllendirme yöntemini benimseyebilirsiniz. İyi davranışlarına vereceğiniz olumlu tepkiler, yaramazlığa odaklanmasını engelleyebilir.

    24 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

    24 aylık bebeklerin günlük rutinlerinde, fiziksel aktiviteler önemli yer tutar. Gün içerisindeki hareketliliğe bağlı olarak bebeklerde terleme gibi nedenlerden dolayı isilik gibi ufak cilt sorunları görülebilir. Bu tarz sorunların üstesinden gelmek için Cicastela Onarıcı Bakım Kremini kullanabilirsiniz.

    Kız bebeklerin ise özel bölgesinde meydana gelen cilt sorunlarını gidermek içinse Aloe Vera Özlü İntim Temizleme Jeli‘ni tercih edebilirsiniz. Özellikle güneşli günlerde, dışarıda zaman geçirirken bebeklerin hassas ciltlerini mutlaka koruma altına almak gerekir. Eğer siz de böyle günlerde bebeğinizin cildini güneşin zararlı etkilerinden koruyacak bir çözüm arayışındaysanız, SPF50+ Çok Yüksek Koruma Faktörlü Güneş Stick’i deneyebilirsiniz.

    Kaynakça:

    1. https://www.webmd.com/parenting/guide/child-at-2-milestones
    2. https://kidshealth.org/en/parents/development-24mos.html
    3. https://www.rileychildrens.org/health-info/growth-development-24-months
    4. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/development-milestones-18-to-24-months
    5. https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2yr.html
    6. https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi2

     

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları