Hamileliğin 23. Haftası
Hamileliğin 23. haftasına ulaştıysanız bu zorlu sürecin en önemli noktalarından birisine gelmişsiniz demektir. Artık büyük ölçüde ağrılarınızın hafiflediğini hissedersiniz. Bu süreçten sonra çok daha dikkatli olmanız gereken bir dönemle karşı karşıyasınız! Gebeliğin her döneminde dikkatli olmak gerektiği gibi 23 haftalık gebelik döneminde de ayrıca hassasiyet gösterilmesi gereken noktalar vardır. Karnınızda taşıdığınız mucizeyi sağlıkla kucağınıza alabilmeniz için ona iyi bakmanız, doğal olarak kendinize iyi bakmanız gerekir.
23 Haftalık Bebek
Yukarıda da kısmen ifade edildiği gibi gebelik döneminin her anı, son derece dikkatli geçirilmesi gereken bir süreçtir. Hamileliğin 23. haftasında da anne adayını önemli gelişmelerin beklediğini ifade etmeliyiz. 23 haftalık bebek anne karnında avuç içine sığacak büyüklüktedir. Ortalama 500 gram olan 23 haftalık bebek, yaklaşık olarak yetişkin bir şeftali ya da mango büyüklüğündedir. Bu dönemde bebeğin boyu ise 29 cm dolaylarındadır. Yani 23 haftalık bebek, artık fazlasıyla insani bir görünüme sahiptir.
Organlarındaki büyük gelişimlerden biri ise akciğerlerde gözlemlenir. Bebeğin akciğerinde bulunan damar yapıları fonksiyonel işlevini yerine getirebilmek için olgunlaşmaya devam eder. Akciğerlerde oksijen ve karbondioksit geçişi kolaylaşır. Kan akışı da hızlandığı için cilt görünümü daha kırmızı renktedir.
Gebelikte 23. hafta bebek gelişimi incelendiğinde bebeğin tat alma, koku, dokunma gibi hislerinin hızla gelişmeye devam ettiği görülür. Bebeğin duyu organlarındaki hızlı gelişim hareketlerine de yansır. 23 haftalık bebek anne karnında yeni tatla tanışmak için elini ağzına sokar. Ses duyabilmek için kulak kabartır ve sık sık hareket eder. Anne adayı olarak bu hareketlerin büyük bir kısmını hissedemediğiniz için bu gelişmeler size biraz garip geliyor olabilir.
23 Haftalık Gebelik Görüntüsü
23 haftalık bebek, anne karnında her geçen gün biraz daha büyür ve annesine kavuşacağı o büyülü anı bekler. Hamileliğin 23. haftasında bebek hareketlerinde istikrar sağlanamayabilir. Bu istikrasızlık sebebiyle telaşa kapılmanıza hiç gerek yoktur. Yaşanan bu durum son derece normaldir. Bazı günler yoğun şekilde hareket ve tekmelere şahit olurken bazen de hiç hareket hissetmeyebilirsiniz. Bebeğin istikrarlı hareketleri 28. haftadan itibaren daha belirgindir.
23 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğin insani duruşunu çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Ultrasonda bebeğinizi kimi zaman uyur, kimi zaman da hareketli şekilde bulabilirsiniz. Bebek bu dönemde mimiklerini gösterir. Ultrasonda size gülümseyebilir, yüzünü ekşitebilir ya da kızgın bir duruş sergileyebilir. Elini çenesine koymuş şekilde bir görüntü de yakalayabilirsiniz. Hatta bebeğin esnediğini ya da dilini çıkardığını da görebilirsiniz. Amniyon sıvısını yutma amacıyla yaptığı ağzını açma kapama hareketleri aynı zamanda çene kaslarının güçlenmesini de sağlar. Bu sayede çene kasları doğumdan sonra anneyi emme içgüdüsü için hazır hale gelir. Muayene esnasında bebeğinizin sizinkinden yaklaşık 2 kat daha hızlı atan kalp atışını duyabilirsiniz.
23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Bu dönemde anne adayı hamileliğe daha çok alışmış, kendisinde olan gelişmeleri ve farklılaşmaları kanıksamıştır. 23 haftalık gebelikte kasık ağrısı şikâyeti yaygın olarak görülse de mide bulantılarının azaldığına şahit olabilirsiniz. Bunun yanında vücuttaki hızlı fiziksel değişimlere hazırlıklı olmalısınız. 23 haftalık gebelikte annedeki değişikler belirgin şekilde kilo alma problemi ile başlar. Bu süreçte karnınız yeterince büyümüştür, hamileliğiniz gizlenecek durumda değildir. Karnınızdaki büyüme psikolojik bir çöküntü yaratmamalıdır. Sonraki süreçte karnınızın çok daha fazla büyüdüğüne şahit olursunuz. Bu dönemde rahatlıkla eğilip doğrulabilirsiniz ya da iş yapabilirsiniz; fakat yine de dikkatli olmanızda fayda vardır. Hamilelik hassas bir süreç olduğu için gelişigüzel hareket etmemek daha doğru olur.
Hamileliğin bu dönemine sağlıklı şekilde ulaştığınıza göre artık düşük yapma riski ortadan kalkmış demektir. Bu riskin ortadan kalkması bundan sonrasının risksiz bir süreç olduğu anlamına gelmez. Her dönemin kendine has sıkıntıları elbette olabilir ve anne adayı olarak bu sıkıntılara hazırlıklı olmanız gerekir. Peki, bu dönemde hangi problemlerle karşılaşırsınız? Bu sorunun cevabına daha yakından bakmaya çalışalım.
- Hamileliğin bu döneminde yaşanan sorunların başında kansızlık gelir. Normal karşılanan anemi problemi zaman zaman baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu tür şikâyetlerde doktorunuza başvurmanız gerekir.
- 23. haftada karşılaşılan problemlerden biri de Braxton-Hicks adı verilen rahim kasılmalarıdır. Bu haftadan itibaren bebek dünyaya gelme hazırlıklarına başlar. Doğal olarak bu durum da rahimde kasılmalara sebep olur. Rahim kasılmaları çok şiddetli olmamakla birlikte rahatsızlık yaratabilir.
- Beslenme ve mevsimle de alakalı olabilecek grip ve ishal problemi ile de karşılaşılabilir. Bu dönemde bol su içilmesi ya da et suyu, meyve suyu gibi gıdalar alınmasında fayda vardır.
Gebelikte annedeki meydana gelen değişikliklerin en büyük sebebi hormonal değişikliklerdir. Bu döneme kadar vücuttaki progesteron hormonu östrojen hormonundan daha yüksektir. Hamileliğin 23. haftasından itibaren östrojen hormonu artmaya başlar ve ilerleyen dönemde progesteron seviyesine ulaşır. Bu nedenle ince damarlar da daha belirgin hale gelebilir.
Hamilelikte Kalsiyum
Kadınlar için kalsiyum tüketimi her dönemde büyük önem taşır. Hamilelik sürecinde hem bebeğin kemik gelişiminin hızlı şekilde gerçekleşmesi hem de anne adayının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmesi için yeterli miktarda kalsiyum alması gerekir. Bu dönemde doktorunuzun tavsiyeleri ile kalsiyum içeren besinler almanız süreci kolay atlatmanızı sağlar. Aksi durumda kalsiyum eksikliği sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Peki, hamilelik döneminde kalsiyum tüketilmesi neden önemlidir?
- Bu süreçte bebek kalsiyum ihtiyacını anneden karşıladığı için yeterli kalsiyum alınmazsa ilerleyen dönemlerde kalsiyum eksikliği ya da kemik erimesi problemleri ile karşılaşılabilir.
- Anne adayının her gün ortalama 1 gr kalsiyum alması gerekir.
- Günde ortalama 3 bardak süt ya da yoğurt tüketilirse günlük kalsiyum ihtiyacı büyük oranda karşılanır. Geri kalan kalsiyum ihtiyacı ise meyve ve sebzelerden karşılanmalıdır.
- Yeterli miktarda kalsiyum almayan anne adayına doktor tavsiyesi ile kalsiyum takviyesi yapılabilir.