23 Aylık Bebeğin Gelişimi
Doğduğu gün daha dünmüş gibi öyle değil mi? Bebeğinizin 2 yaşına girmesine sadece 1 ay kaldı. Buna rağmen bazı şeylerin değişmekte olduğunu çoğu ebeveyn gibi siz de fark etmişsinizdir. Bu dönemde bebekler, özellikle hareketlilikleri ve dik başlılıkları ile dikkat çeker. Ancak 23 aylık bebek gelişimi ile ilgili tek dikkat çekici nokta fiziksel ve ruhsal değişimden ibaret değildir. Uyku düzenlerinden oyun ihtiyaçlarına, beslenmelerinden konuşma becerilerine kadar daha birçok açıdan farklı yaklaşılması gereken birer bireye dönüşürler.
23 Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu
23 aylık bir bebek için ideal boy, kilo ve baş çevresi değerlerini aşağıdaki tablo aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Kız (Ortalama) |
Erkek (Ortalama) |
|
23 Aylık Bebek Kilosu |
11,3 kg |
12 kg |
23 Aylık Bebek Boyu |
85,5 cm |
86,9 cm |
23 Aylık Bebek Baş Çevresi |
47 cm |
48,1 cm |
|
|
|
23 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebekler, 23 aylık olduklarında daha önce denedikleri çoğu motor becerileri bir arada kullanmaya başlarlar. Yani tek başlarına koşabilir, zıplayabilir ve kendi çevrelerinde dönebilirler. 23 aylık bebekler, fiziksel kapasitelerindeki yükselmeye bağlı olarak günün uyanık geçirdikleri kısımlarında nadiren hareketsiz kalırlar. Bu durumdan faydalanarak bebeğiniz için dış mekân aktivitelerini günlük rutine dâhil edebilirsiniz.
Bebeğiniz, dış mekân aktiviteleri sayesinde fazla enerjisini dışarı atma fırsatı yakalar. Enerjisini keyifli aktivitelerle tüketmesi, uyku düzenini korumasına yardımcı olur. Oyun oynayarak neşelenen bebekler, günün geri kalanında nadiren agresif ruh haline bürünür. Parkta ya da güvenli bir oyun alanında zaman geçirmesini sağladığınızda, fiziksel becerilerini geliştirmek dışında sosyalleştiğini de gözlemleyebilirsiniz.
23 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalıdır?
23 aylık bebeğin kilosu ve boyu, cinsiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin; bu yaştaki erkek bebeklerin boyları, 81 ila 93 santimetre arasında değişebilir. İdeal ağırlıkları ise 10,5 ila 15,5 kilogram arasında olabilir. 23 aylık kız bebeklerin boyları, 79 ila 91 santimetre arasında değişkenlik gösterebilir. Bu dönemde kız bebekler için ideal ağırlıksa 9,5-14,5 kilogram olarak belirtilir.
23 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?
Bebeğinize 23. ayında; et, süt ve süt ürünleri gibi protein içeriği yüksek gıdalar verebilirsiniz. Tabii bazı bebekler, eti sevmeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, yumurta gibi alternatif protein kaynaklarından faydalanabilirsiniz. Bebeğinizin günlük beslenme programında, hayvansal ürünlere ek olarak taze meyve ve sebzelere de yer verebilirsiniz. Sert meyveleri haşlayıp yumuşattığınız takdirde bebeğinize çok daha rahat tüketim olanağı sunarsınız. Sebzeleri ise kızartmak yerine haşlamayı veya fırınlamayı tercih edebilirsiniz. Vitamin ve mineral takviyesi için ayrıca belirli öğünlerde tahıl çeşitlerine, pirinç içerikli tariflere, makarnaya ya da patates gibi kök sebzelere yönelebilirsiniz.
23 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemelidir?
23 aylık bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlıklı biçimde sürdürebilmesi için dengeli beslenmesi şarttır. Bu koşulu sağlamanın tek yolu, günde 3 öğün beslenmelerinden geçer. Öğünlerin zamanında tüketilmesine ve yalnızca sağlıklı gıdalardan oluşmasına dikkat edilmelidir. Hastalıklara zemin hazırladıkları için fast food tarzı besinlerden, şekerli gıdalardan, çiğ sebze ve meyveden uzak durulmasında fayda vardır.
23 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
23 aylık bebekler, kendi başlarına hareket edebilmelerinin de etkisiyle çevrelerindeki dünya ile daha fazla etkileşim halinde olabilirler. Haliyle karşılaştıkları durum, nesne ya da kişilere farklı tepkiler verebilirler. Özellikle korkmak, bu dönemde bebeklerde görülen en belirgin davranıştır. Bebeğiniz herhangi bir şeye devamlı korkuyla yaklaşıyorsa, onunla iletişime geçmeye odaklanabilirsiniz. Böylece kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kendisinden daha büyük bireylerin hareketlerini taklit etmeye çalışmak, 23 aylık bebeğin en sık sergilediği davranışlardan bir diğeridir. Bebekler, kendilerinden büyük çocuklarla birlikte oynamak isteyebilir. Bu isteklerini reddetmek yerine onlara güvenli oyun alanları oluşturup eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Hatta sosyal zekâsını geliştirmek için oyun oynamanın dışında onun duygularını ifade edebileceği aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
23 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bebeğiniz 23 aylık olduğunda, zihinsel açıdan da geliştiğini net biçimde görebilirsiniz. Bu dönemde bebekler, sosyalleşirken başvurdukları taklit etme güdüsüne ilaveten kendilerinden istenilen şeylerin nedenlerini öğrenmeye de meraklı olur. İki yaşından sonra da bir süre devam eden bu merak duygusunu tatmin ederken, öğretici yöntemler kullanabilirsiniz. Böylece bebeğinizin zihinsel gelişimini hızlandırabilirsiniz.
23 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
23 aylık bebekler, ortalama 20 kelimeyi net biçimde söyleyebilir. Çok daha fazlasını ise henüz anlaşılması güç ses öbekleri şeklinde telaffuz edebilirler. Bebeğinizin kelime dağarcığını geliştirmek ve onu doğru telaffuza yönlendirmek için ses alıştırmaları yapabilirsiniz. Bu durumdan bağımsız olarak bebekler 23. aylarında iki adımlı basit komutları anlayıp uygulayabilirler. Cümleleri, genelde iki ila dört kelimeden oluşur.
23 aylık bir bebek; insanların, nesnelerin ve vücut bölümlerinin isimlerini hafızasında tutabilir. “Büyük” ve “Küçük” gibi zıt kavramları anlayabilir. Bebeğinizin dil gelişimini hızlandırmak için günün belirli saatlerini kitap okumaya ayırabilirsiniz. Bu alıştırmayı görsel açıdan zengin materyallerle yaparak onun farklı yeteneklerini geliştirmesine imkân tanıyabilirsiniz.
23 Aylık Bebeğiniz Konuşmuyorsa Neler Yapabilirsiniz?
23 aylık bazı bebeklerde, konuşma becerisinin gelişmesi yaşıtlarına göre yavaş olabilir. Eğer bebeğinizin konuşmadığını fark ederseniz, profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz. Bu desteğin yanı sıra onunla kelime dağarcığını geliştirecek oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin; sesli kitaplar ve eğitim videoları aracılığıyla basit komutların nasıl telaffuz edileceğini öğrenmesine fırsat tanıyabilirsiniz. Oyun saatlerinizin bir kısmını, konuşma pratiği yapmaya ayırabilirsiniz. Böylece dinleyerek öğrendiği kelimelerle ilgili bebeğinize uygulama yapma olanağı sunabilirsiniz. Tabii tüm bunları yaparken sert bir üslup yerine sakinleştirici ve güven veren tavır benimsemenizin faydalı olacağını asla unutmamanız gerekir.
23 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)
Bebekler 23 aylık olduklarında, yürüme ve koşma becerileri daha önceki dönemlere göre çok daha gelişmiş haldedir. Bu dönemde, çevrelerindeki hareket eden nesnelere karşı ilgilerinde artış gözlemlenebilir. Hatta bebeğinizin, özellikle hayvanları takip etmeye odaklandığını fark edebilirsiniz. Ayaktayken dengelerini daha rahat sağlayabildikleri için bu aydan itibaren tek ayakla merdiven çıkma denemelerine başlanabilir. Denemeler esnasında ona hareket rahatlığı sağlamak amacıyla ayakkabı seçiminde ortopedik modellere yönelebilirsiniz.
23 aylık bebek, tüm bunlara ek olarak küçük bir topa rahatlıkla vurabilir. Ayrıca sahiplenme, sınıflandırma ve stoklama gibi davranışlara ağırlık verebilir. Örneğin, bulduğu eşyaları bir yerde toplayabilir. Siz de bu davranışından faydalanarak oyuncaklarını bir çantaya toplaması konusunda onu yönlendirebilirsiniz. Bebeğinizin motor gelişimini hızlandırmak için ayrıca Montessori Eğitimi gibi yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
23 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
23 aylık bebeklerde uyku düzeni, bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. 2 yaşına girmenin arifesindeki bebekler, günün ortalama 12-14 saatini uyuyarak geçirir. Bebeğin gündüz uykusuna yatıp yatmamasına bağlı olarak gece uyku süresi değişebilir. Eğer gündüz uyuma alışkanlığı devam ediyorsa, gece uykusu 11-12 saat sürebilir. Gündüz uyumuyorsa, gece uykusu 12-13 saat civarı olabilir.
23 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi
23 aylık bir bebeğin ağzında süt dişlerinin tamamı bulunur. Süt dişleri, çene yapısının sağlıklı gelişimi için önemlidir. Üstelik kalıcı dişler için yer tutucu niteliği taşırlar. Dolayısıyla bu dişlerin zarar görmemesi için bebeklere şeker oranı yüksek gıdalar vermekten kaçınılmalıdır. Hatta ağız ve diş sağlığı alışkanlığı kazandırmak amacıyla 23 aylık bebekler, oyuncaklar yardımıyla fırça kullanımına yönlendirilebilir.
23. aydan itibaren ayrıca bebeklerin ikinci azı dişleri çıkmaya başlar. 33. aya kadar devam eden bu süreç, bazı bebeklerde son derece rahatsız edici olabilir. Üstelik sınırlı kelime dağarcığı ve yaşı gereği hissettiği duyguyu net biçimde size yansıtamayabilirler. Böyle bir durumdan şüphelenirseniz, şu işaretlere odaklanabilirsiniz:
- Bebeğin ağzından normalden fazla salya akması
- Alışılmadık derecede sinirli olması
- Parmaklarını, kıyafetlerini ve oyuncaklarını çiğnemesi
- Ateşinin normalden yüksek olması
- Diş etlerinde kırmızılık
- Uyku düzeninin bozulması
23 Aylık Bebek Ne Oynar? Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Bebeğiniz 23 aylık olduğunda, onunla motor becerilerini ve zihinsel kapasitesini artırabileceği oyunlar oynayabilirsiniz. Bu amaçla üst üste koyma oyuncakları, iri parçalı puzzle setleri gibi seçeneklere yönelebilirsiniz. Motor becerilerini geliştirmek konusunda ona yardımcı olması için oyuncak sepetinde farklı büyüklükte toplara, itip çekebileceği modellere yer ayırabilirsiniz. Her hafta farklı 12 - 24 aylık bebekler için etkinlik fikirlerini rutinine dâhil ederek 23 ay boyunca yavaş yavaş farkına vardığı ve artık kullanmaya başladığı becerilerini daha hızlı biçimde geliştirebilmesini mümkün kılabilirsiniz.
Oyuncaklar vasıtasıyla ayrıca 23 aylık bebeklerin gerçek dünyaya uyum sağlama sürecini hızlandırabilirsiniz. Oyuncak arabalar, mutfak setleri, hijyenik materyalden üretilmiş el aletleri ile oynamak, çocukların gerçek dünyayı taklit etmesine olanak tanır. Standart tipteki oyuncaklarla oynamak dışında gündelik işlerinizde ona da küçük görevler verebilirsiniz. Yemek yapmanıza yardımcı olması gibi basit görevler sayesinde bebeğinizin sizinle kaliteli zaman geçirmesini ve sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayabilirsiniz.
23 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?
2-2,5 yaş, bebeklerde tuvalet eğitimi için ideal dönem olarak nitelendirilir. Dolayısıyla 23 ay, bu eğitime başlamak için erken bir dönem olabilir. Ancak belirli işaretlere odaklanarak çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Örneğin;
- Bebeğin uykudan altı kuru uyanması veya gün içerisinde en az bir saat kuru kalabilmesi
- Bağırsak hareketlerinin düzenli ve öngörülebilir olması
- Yüz ve vücut hareketleri ile bağırsak hareketlerinin gerçekleşmek üzere olduğunu ifade etmesi
- Tuvalet kullanımına yönelik verdiğiniz talimatları yerine getirmeye istekli olması
- Kirli bezden rahatsız görünmesi ve değiştirilmesini istemesi
- Kendiliğinden tuvalet ya da lazımlık kullanmak istemesi
23 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
23. aydan itibaren bebeklerin uyku düzenlerinde bozulmalar meydana gelebilir. Uyku bozukluğu kimi zaman diş çıkarma gibi fiziksel değişimlerden kaynaklanabilir. Bazen de kâbus görebilir. Hatta halen daha uyuyor olmasına rağmen çığlık attığını fark edebilirsiniz. Sorunun kaynağı ne olursa olsun ona varlığınızı hissettirmek ve duygularını ifade etmesini sağlamak büyük oranda rahatlamasını mümkün kılar.
23 aylık bebeklerle birlikte oyun oynamak, duygusal gelişimleri için önemlidir. Ancak oyun saatinin belirli bölümlerinde yalnız kalmalarına da önem vermek gerekir. Böylece bebeğiniz yaratıcılığını geliştirme ve çevresindeki nesnelerle nasıl daha farklı etkileşimlere girebileceğini bulma fırsatı yakalar.
23 aylık bir bebek bazı konularda inanılmaz derecede inatçı olabilir. Örneğin; kıyafetlerini giydirip çıkartmak, dişlerini fırçalamak gibi sıradan işlerde söylenenin tam tersi yönde hareket edebilir. Bu tarz bir durumla karşılaştığınızda sakin biçimde ve “Ben” dilini kullanarak onunla iletişime geçebilirsiniz.
23 aylık bebekler, ebeveyn sevgisini fiziksel yollarla hissetmekten mutluluk duyar. Fazla aşırıya kaçmadan günde birkaç defa ona sarılmak ve öpmek, kendisini hem güvende hem de mutlu hissetmesini sağlar.
23 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler
Dış dünya ile etkileşime girmek ve sosyalleşmek, 23 aylık bebeklerin sağlıklı gelişimi için olmazsa olmazlardandır. Ancak evin dışında gerçekleştirilecek aktivitelere yoğunlaşmadan önce bebeğinizin hassas cildini korumaya yönelik önlemleri asla unutmamanız gerekir. Bebeğinizi güneşin zararlı ışınlarından gün boyunca korumak için çantanızda SPF 50+ Çok Yüksek Koruma Faktörlü Güneş Losyonu bulundurabilirsiniz. Dışarı çıkmadan önce saçlarına rahatça şekil vermenizi sağlayacak bir ürünün arayışına girdiğinizde, Saç Şekillendirici & Ferahlatıcı Vücut Spreyi’ni tercih edebilirsiniz. Cold Cream ve Organik Balmumu İçeren Bebek Sabunu aracılığıyla ise gün boyunca hareketli bebeğinizin kirlenen cildini derinlemesine temizleyebilirsiniz.
Kaynakça:
- https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Emotional-Development-2-Year-Olds.aspx
- https://www.whattoexpect.com/toddler/23-month-old.aspx#section-tips
- https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old/23-month-old_40007648#language-and-cognitive-development
- https://www.whattoexpect.com/toddler/23-month-old.aspx
- https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Social-Development-2-Year-Olds.aspx
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’