Hamileliğin 22. Haftası
Gebeliğin 22. haftası hamilelik sürecinin önemli dönemeçlerinden biridir. Anne bedeninde pek çok değişim yaşanır. Bu nedenle doktorunuz sizin ve bebeğinizin sağlığı için yeni testler isteyebilir. Hamileliğin uzun bir dönemini geride bırakan anne adayları, vücutlarında yaşanan değişimlere tamamen alışmış durumdadır. Hamilelik bulantıları geçmiş, erken doğum ve düşük gibi riskler önemli ölçüde ortadan kalkmıştır. Bu nedenle anneler gebeliğin 22. haftasından sonra daha rahat bir hamilelik süreci geçirmeye başlar. Kısacası 22. haftadan sonra hamilelik artık çok daha keyiflidir. Bu süreçte bebeğinizde ve sizde yaşanan değişimleri öğrenmek, ilerleyen dönemleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Gelin hamileliğin 22. haftasında neler yaşandığını birlikte inceleyelim.
22 Haftalık Bebek
22 haftalık bebek kilosu ortalama 430-450 grama, boy uzunluğu ise 28 santime ulaşır. Bebeğin vücudu her gün biraz daha yenidoğan görünümü kazanır. Bu dönemde bebek artık annesini çok rahat bir şekilde duyabilir. Bebeğiyle iletişim kurmak isteyen anneler, ona müzik dinletebilir ya da hikaye okuyabilir. Bebeğiniz bu sesleri duymakla kalmaz mutluluğunu tepki vererek size gösterebilir.
Duyma yetisinin yanında koku, tat alma ve dokunma gibi hisleri de oldukça güçlenmeye başlar. Annenin yediği her besin plasentadan geçtiği için bebeğiniz yediklerinizden etkilenip tepki verebilir. 22 haftalık bebeğin organlarında önemli gelişmeler yaşanır. Kız bebeklerin rahmi ve yumurtaları tam yerini alır. Erkek bebeklerin ise testisleri karın boşluğundan testis torbasına doğru iner. Bebeğiniz daha önceki haftalarda uygun pozisyonda olmadığı için cinsiyetini göstermediyse, bu haftadan sonra cinsiyetini artık kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
22 Haftalık Bebek Görüntüsü
22 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebek çok daha net görülür. Saç, kaş, kirpik ve tırnakların uzamaya devam ettiği bu dönemde yüz hatları da yenidoğan görünümüne yaklaşmaya başlar. Fakat bu tüyler hiçbir renk pigmenti içermediğinden henüz beyazdır. Bebeğinizin göz kapakları henüz sımsıkı kapalı olsa da iris oluşmuştur. Bununla birlikte pigmentasyon tamamlanmadığı için göz rengi belli değildir. Bu hafta aynı zamanda çene bölgesinde dişler de oluşmaya başlar.
22. haftada bir önceki haftaya göre mimikler de daha belirgindir. Bebeğiniz ultrason görüntüsünde size gülümseyebilir. Başparmağını ağzına götürmüş şekilde ya da elini çenesinin altına koyarak sizi karşılayabilir. 22 haftalık bebeğin çene kasları yeterli olgunluğa ulaştığından bebeğinizin esnediğine ya da dil çıkardığına şahit olabilirsiniz. Aynı zamanda ultrason muayenesi sırasında kalp atışlarını çok güçlü bir şekilde duymaya başlayabilirsiniz.
22 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
Hamilelikte 22. haftada olan anneler, hormonların etkisiyle fiziksel rahatsızlıklar hissedebilir. Bu rahatsızlıklardan el ve ayaklarda ortaya çıkan şişlikler oldukça yaygın olarak görülür. Hafif olması gereken şişlikler nadir de olsa aniden ve şiddetli belirti verebilir. Normalden fazla şişlikler gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabileceği için bir sağlık kurumuna başvurmanız faydalı olur.
22 haftalık gebe olan bir annenin bu döneme kadar 5-6 kilo kadar alması normal karşılanır. Kilo alımına bağlı olarak sırt ve bel ağrılarında artış yaşanabilir. Bu hafta gündelik işlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz. Fakat vücudunuzu dengede tutma konusunda bazı sorunlar başlayabilirsiniz. Karın büyümesine bağlı olarak bel kavisinin içeri doğru genişlemesi denge sorunlarına yol açabilir. Bu yeni duruma alışana kadar dikkatli olmanızda fayda vardır. 22 haftalık gebelik döneminde bir diğer değişim karın bölgenizde yaşanan gerilme hissidir. Gebelik süreci ilerledikçe karnınızdaki gerilme hissinin arttığını hissedebilirsiniz. Karın bölgenizi Mustela'nın anne adayları ve yeni anneler için hazırladığı özel formüllü çatlak kremi ile nemlendirirseniz hem gebeliğe bağlı oluşabilecek çatlakları önleyebilir hem de kuruluk hissini azaltabilirsiniz.
Gebelik döneminin 22. haftasından itibaren vücudunuz doğum için birtakım hazırlıklara başlar. Bu nedenle 22 haftalık gebelikte rahim ağrısı şikayetleri olabilir. Ortaya çıkması beklenen rahim kasılması çok şiddetli olmasa da rahatsızlık hissi duyabilirsiniz. Çok sık duyduğunuzu biliyoruz fakat hamileliğinizin ilerleyen süreçlerinde daha fazla su içmelisiniz. Su tüketimi; vücudunuzdaki besinlerin işlenmesine, kan hacminin korunmasına, vücut ısınızın dengede ve cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda baş ağrılarınız ve rahim kasılmalarınız da su tüketiminin artışına bağlı olarak azalır. Günde ortalama 8 bardak su tüketerek kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.
Hamilelik Psikolojisi
Planlı ve arzu edilen bir hamilelik, hayatın en anlamlı olaylarından biridir. Fakat tıpkı ölüm, boşanma ve evlilik gibi olgularda görüldüğü gibi gebelik süreci de bilimsel açıdan stres etkenlerinden biri olarak kabul edilir. Hamilelik süreci sadece fiziksel değişimlerden ibaret değildir. Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz an sosyal hayatınızda yaşanacak değişimlere de ayak uydurmak durumunda kalırsınız. Bu nedenle anne adayları gebelik dönemi boyunca farklı psikolojik süreçlerden geçer. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk an mutluluk duygusunun yanı sıra kaygılı hissetmeniz çok normaldir. Aşırı kilo alır mıyım? İyi bir ebeveyn olabilir miyim? Eşimle ilişkimiz bebeğimin gelişimini nasıl etkiler? gibi endişe içeren pek çok soru aklınızı meşgul edebilir. Hamileliğin ilk dönemleri hormon üretimindeki ani değişimler de duygu durumunuzu etkileyebilir. Fakat gebeliğin 2. trimester döneminden itibaren hormon üretiminde bir dengelenme söz konusu olur.
Hormon üretiminin istikrar kazanması ani ruh hali değişimlerini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Aynı zamanda anneler gebeliğin bu döneminde vücudundaki değişimlere alışmıştır. Her şeye rağmen annelerin stresli hissetmesi ise çok normaldir. Uykusuz ve yorgun geçirdiğiniz her gün stres seviyeniz biraz daha artar. Bu nedenle düzenli uyumaya ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Gün içinde yapacağınız kısa yürüyüşler, nefes egzersizleri ve kitap okuma aktiviteleri dinlenmenize ve stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Hamileliğin 3. ve son döneminde doğum süreciyle ilgili endişeleriniz olabilir. Bebekli bir ailenin sorumluluklarını düşünmek sizi biraz kaygılandırabilir.
Anneler doğuma yaklaşırken tüm endişelerini sevdikleriyle paylaşmalıdır. Korku ve kaygıların paylaşılması stresin azalmasıyla sonuçlanır. Klinik çalışmaların referans alındığı bu bilgiler sizin için teorik bir model oluşturabilir. Fakat her hamilelik sürecinin kendine özgü ve benzersiz olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel ve ruhsal pek çok değişimin yaşandığı bu dönemde gebelik psikolojisi ihmal edilmemelidir. Ruh sağlığınızda kayda değer bir değişim yaşıyorsanız ya da gebelik depresyonu gibi bir durumla karşı karşıyaysanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Gebelikte depresyon tedavisi, hamilelik sürecini daha rahat geçirmeniz için oldukça önemlidir.