Hamileliğin 21. Haftası
Hamileliğin her haftası gibi 21. haftası da oldukça önemlidir. Bebeğin artık hareketlenmeye başladığı bu dönemde hissedilebilir ufak tekmeler siz anneler açısından anlam kazanmaya başlar. 21 haftalık gebelik döneminde karnınızın büyüklük derecesi ve bebeğinizin tekmeleri nedeniyle sıklıkla bebeğinizle iletişim kuruyor gibi hissedebilirsiniz. Sizi tam olarak duymaları mümkün olmasa da doğdukları zaman sesinizi tanıyabilmeleri açısından etkili olan bu dönemde bebeğinizle ilgilenmek size de ona da iyi gelir. Bundan kaynaklı olarak da çoğu anne gebeliğin 21. haftasından itibaren bebeklerine hikaye okumak, şarkı söylemek, müzik dinletmek gibi eylemlere yönelebilir. Böylece bebeklerin mega aktif olmasına yönelik destek de sağlanmış olur. Bazen annelerle birlikte babalar da bu dönem içinde bebekleriyle konuşarak iletişim kurmaya yönelik hamlelerde bulunur.
21. hafta gebelik döneminde hemen her haftada olduğu gibi dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunur. Hem siz anneler hem de babalar tarafından dikkatlice atlatılan bu sürecin sonunda bebeğinizi kucağınıza almaya bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Kendinizde ve bebeğinizde hissettiğiniz değişikliklerin devamını belirleyen bu haftalar sizi bebeğinize biraz daha yakınlaştırır.
21 Haftalık Bebek
Gebelikte 21 hafta bebek gelişimi açısından hız kazanmış olan bir dönemdir. Cenin gelişiminin hızlandığı bu dönemde bebeğiniz ortalama olarak 27 cm uzunluğuna ulaşır. Ağırlığı ise 400 gram civarında seyreder. 21 haftalık bebek kilosu ortalama olarak bu civarda seyrettiği takdirde bebeğinizin kilo açısından herhangi bir sorunu olmadığı çıkarımında bulunmak yanlış olmaz. Bebekten bebeğe farklılaşsa da bebeğiniz kilo almaya başladığı için bu dönemde pozisyonları yatar halde olabilir. Yaklaşık havuç kadar olan boyutları ile karnınızda uzanan bebeğiniz gün geçtikçe biraz daha büyür. Kaş, saçlar ve göz kapaklarının iyice belirginleşmeye başladığı 21 haftalık gebelikte bebek hareketlerine yüz ifadeleri de eklenir. Ağız hareketlerinin görüldüğü bu dönemde ilginç olan durumlardan biri de bebek ve plasenta ağırlığıdır. Gebeliğin başlangıcından itibaren bebeğin kilosu plasentadan daha azken ilk kez 21. haftada bebeğin ağırlığı plasentadan fazla olur.
21 haftalık gebelik gelişimi aşamasında bebeklerin ciltlerinde farklılıklar da oluşur. Transparan görünüm devam etse de giderek daha az belirgin hale gelmeye başlar. Deriyi kaplayan Vernic Caseosa adındaki yağlı madde ise bebeklerin pamuk gibi beyaz bir renge sahip olmalarını sağlar. Bu durum bebeklerin amniyotik sıvı içerisinde uzun süre dayanıklı ve korunaklı bir şekilde yaşayabilmesine yardımcı olur. 21. haftada bu tabaka biraz daha kalınlaşır. Yeni doğmuş bir bebeğin vücudunda da bu yapıyı gözlemlemek mümkündür.
21 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
21 haftalık gebelik ultrason görüntüleri bir önceki haftalara oranla daha net sonuçlar verir. Bebeğin kaş ve göz kapakları gelişim gösterdiği için göz küresi hareketleri daha belirgin bir hal alır. Göz kapakları kapalı olsa da ultrasonda hareketi görmek mümkündür. Gelişimi devam etmekte olan bebeğinizin hareketlenmeye başladığı bu dönemde kramp şikayetleri gibi durumlar yaşamanız da söz konusu olabilir. Rahim duvarınızın kısalması başlayana dek gece uyurken karın bölgesinde kasılma hissetmeniz son derece olası bir durumdur. Bazen bebeğinizin takla atması sonucunda da bir takım hareketlenmeler yaşanabilir. 21 haftalık gebelik görüntüleri içerisinde gözlemlenebilen bu hareketliliğe kısa süre içinde alışabilirsiniz. Bu hareketlerin yanı sıra hıçkırma ve esneme gibi mimik hareketleri de ultrasonda görülür.
Bu dönemde 21 hafta içerisinde olan bebeğiniz, gelişimi hız kazandığı için neredeyse yeni doğan bebekler kadar uykuya zaman ayırır. 21. hafta gebelik ultrason görüntüleri, geride bıraktığınız haftalarda belirsizliğini koruyan pek çok şeye açıklık getirdiği için bu süreci daha kolay atlatabilmenize ve tamamlayabilmenize yardımcı olur.
21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Hamileliğinizin 21. haftasına girdiğinizde kendinizi bir önceki haftalara oranla daha rahat ve iyi hissetmeniz mümkündür. Karnınızın çok büyük olmaması ve erken süreçlerde yaşanan diğer semptomlar bu süreçte artık görülmez. Ancak 21. haftada birtakım rahatsızlıklar yaşanmayacağı da kesin bir şekilde söylenemez. Beslenmenin haricinde yüksek oranda yağ üreten vücudunuzdan kaynaklı olarak akne oluşumu normalin üzerine çıkabilir. 21 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında bulunan akne artışına karşı, oral akne ilacı alımı kesinlikle önerilmeyen bir durumdur. İlaç almak bebeğe zarar verebildiği için hiçbir ürün kullanılmaması daha sağlıklı bir hamle olur. Bununla birlikte demir desteğine başlanması gerekir.
Gebeliğin 21. haftasında görülebilecek bir diğer değişiklik ya da rahatsızlığın varis oluşumu olarak bilinir. Progesteron seviyesinin artmasıyla meydana gelen varisler, bu süreçte görülmesi olası bir durumdur. Buna ek olarak ince damarların ayak bilekleri, yüz bölgesi ve bacaklarda yoğun olarak belirginleşmesi de söz konusudur. Ancak ince varisler rahatsız edici bir etkiye sahip değildir. Genelde doğumdan sonra kendiliğinden düzeldikleri de bilinir.
Hamilelikte Omega 3
Omega 3 yağ asitleri, gebelik sürecinde doktor kontrolü dahilinde tüketildiğinde hem anne sağlığı hem de bebek gelişimi açısından olumlu etkilerde bulunan bir tür takviyedir. Omega 3 faydaları arasında sıralanan erken doğumu önleme, düşük riskini azaltma, gebelik zehirlenmesini önleme gibi durumlara ek olarak doğum sonrası depresyon riskini minimuma indirmesi de yer alır.
Hayvansal ve bitkisel olarak iki farklı kaynağa sahip olan takviyelerden bitkisel olanlar ceviz, fındık, susam, semizotu, yeşil yapraklı sebzeler ve soyadır. Hayvansal kaynaklar ise soğuk suda yaşayan balıklar, otlak alanlarda beslenen inek ya da koyun gibi hayvanların et ve süt ürünleri ile yumurta gibi besinlerdir. Omega 3 içeren besinler olarak sıralanan bu gıdalar arasında hayvansal olanlar gebelik döneminde sıklıkla tüketilmesi önerilen ürünlerdir. Doktor kontrolünde tüketimi yeterli miktarda yapıldığı takdirde sinir sistemi, beyin ve göz sağlığının yanı sıra kalp, damar ve ruhsal sağlık da anne üzerinde olumlu yönde seyretmeye başlar. Omega 3 takviyesi alan anne adaylarının bebeklerinde alerjik hastalıklara sahip olma olasılığı da oldukça düşüktür. Bu gıda takviyeleri sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemlerinden uyku düzenlerine kadar her açıdan olumlu etkilendikleri de bilinmektedir.