• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Bebek Bakımı ve Gelişimi
    • #Büyüme ve Gelişim

    21 Aylık Bebek Gelişimi - Ay Ay Bebek Gelişimi

    Güncellendi Kasım 14, 2024
    21_AY_COVER-1048X964_dd5e7ea6-4dd1-4a4b-83a4-c9ed3756cd05 - Mustela Türkiye - 1

    21 Aylık Bebeğin Gelişimi

    Bebeklerin büyümeye başlamasıyla birlikte ebeveynler heyecanın yanında tedirginlik de yaşayabilir. Özellikle adım atma, tek başına hareket imkanının ilerlemesi, konuşma gibi fonksiyonların gelişmeye başladığı 18 -24 ay aralığındaki dönemlerde bebeklerin gelişim sürecini yakından incelemek önemlidir. Hele ki ilk defa anne – baba olma fırsatını yakalayan çiftler için fazlasıyla kıymetli olan bu dönemler bazı ipuçları edinildiğinde çok daha kolay atlatılabilir. Buna göre 21 aylık bebek gelişimi nasıl ilerler, 21 aylık bebeklerin gelişim özellikleri nelerdir? Hadi birlikte inceleyelim.

    Bebeğin başta dil becerileri olmak üzere motor ve bedensel gelişimlerinin de hız kazanmaya başladığı 21 aylık süreç ebeveynlerin en çok keyif aldığı dönemlerden biridir. Lakin bu süreci en başından itibaren konunun uzmanlarından öğrenerek ilerlemek işleri daha da kolaylaştırır. Özellikle ağlama ve huzursuzluk durumlarında artışlar gözlenen bu süreçte 21 aylık bebek gelişimi hakkında uzman doktorlardan en doğru bilgileri edinmek aileleri yatıştıracaktır. Genel olarak yürüme, koşma, konuşma, oyun ve oyuncak seçiminde tercihlerin oluşmaya başladığı süreci bebeğinizi daha yakından tanıyarak ilerletebilirsiniz.

    21 Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu

    Bebeğin cinsiyeti başta olmak üzere gelişim hızı, genetik faktörler ve daha birçok etkene göre 21 aylık bebeklerin gelişim tablosu birbirinden farklı değerler içerebilir. Genel olarak 21 aylık bebek gelişiminde belirtilen ortalama ölçüler şu şekildedir:

    Kız Bebekler (Ortalama)

    Erkek Bebekler (Ortalama)

    21 aylık bebek kilosu

    10,9 kg

    11,5 kg

    21 aylık bebek boyu

    83,7 cm>

    85,1 cm

    21 aylık bebek baş çevresi>

    46,7 cm

    47,8 cm

    21 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

    21 aylık bebek gelişimi fiziksel olarak ele alındığında ilk dikkat çeken detaylardan biri bebeklerin tek başına hareket edebilmesidir. Koşma, merdivene tırmanma ya da yüksek zeminlere inip çıkmalarda otomatikleşen hareketler gözlemlenir. Özellikle enerjik yapısıyla dikkat çeken bebekler bu dönemde korkusuzca hareket ettiği için ebeveynler için tedirginlik durumları başlayabilir. Kendi dengesini kurmak için tek başına hareket etmeyi öğrenen bebekler için bu süreçte düşme ve yaralanma durumlarına sık rastlanır. Ailelerin bu süreçte morluk ve şişmeler için tercih ettiği ürünlerin başını Arnica Jel çeker. Sosyal gelişimleri, oyun ve arkadaş ilişkileri de hız kazanan 21 aylık bebekler için açık alanlarda yaptırılacak faaliyetler bedensel gelişimine büyük etki sağlayacaktır. Bu dönemdeki birçok bebek tek başına yemek yeme, kıyafet giyip çıkarma hatta ve hatta tuvalet eğitimine hazırlık süreçlerine erişebilir.

     

    21 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

    Anne sütünün hala çok önemli olduğu 21 aylık bebekler her ne kadar ortalama boy ve kilo ölçüleriyle dikkat çekse de farklı etkenler nedeniyle bu ortalama değerler değişebilir. Düzenli olarak kontrolleri yapılan, beslenme ve uyuma düzenine dikkat edilen bebekler standart belirtilen ölçülerde gelişim gösterir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün standartlarına göre 21 aylık erkek bebeklerde boy aralığı 79,7 – 90,5 cm iken kız bebekler 77,9 – 89,4 cm aralığındadır. Kilo bazında bu standart veriler kız bebeklerde 8,7 – 13, 8 kg iken erkeklerde 9,3 – 14,3 kg aralığındadır.

    21 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

    21 aylık bebekler için beslenme son derece önemlidir. Mümkün mertebe anne sütüne devam etmesi gereken 21 aylık bebekler genellikle bu süreçte yeme alışkanlıklarını değiştirebilir. Fazlasıyla hareketlenen ve çevresindeki olaylar için aceleci olunan bu süreçte bebekleriniz daha az yemek yiyebilir. Hatta daha önce tüketmekten keyif aldığı gıdaları yemek istemeyebilir. Yeme alışkanlıklarının değişkenlik göstermesi, gıdalar için huysuzlukların başlaması bu dönem için oldukça normaldir. 21 aylık bebeklerin özellikle yeme içme konusunda daha sert tepkiler verebildiği bu dönemlerde onları zorlamadan eğlenceli aktiviteler düzenlemek hem yeme işini hem de aile bağlarını güçlendirebilir.

     

    21 Aylık Bebek Günde Kaç Öğün Yemeli?

    Yeme alışkanlıkları değişen ya da öğünlerden kaçmaya meyilli olan 21 aylık bebek gelişimi için demir ihtiyacının ortaya çıkmaya başladığı dönemlerdir. 21. ay sürecinde bebeklerin ortalama olarak 7 mg demir alması önem arz ederken, bu dönemde demir bakımından zengin olan yeşil sebzelere yönelmek doğru bir seçenek olabilir. Fakat sebzeden uzak duran 21 aylık bebekler için gıdaların içerisine saklayarak ya da diğer demir kaynaklarına yönelerek beslenme düzeni oluşturulabilir. Yumurta, somon, tavuk ve sığır etinin de beslenme düzenine eklenmesi gereken 21 aylık bebekler bir günde ortalama 1000 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu durumda beslenme düzenlerinin genel olarak 3 ana ve 3 ara öğün olarak 6 tekrardan oluşması sağlanabilir.

     

    21 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

    Gözlem yeteneklerinin hat safhada olduğu 21 aylık bebeklerde sosyal gelişim hız kazanmaya başlar. Arkadaş edinme, oyuncak seçimleri, kendi kararını verme isteği gibi durumlarda daha aktiftirler. Özellikle iletişim konusunda daha dikkatli olmaya başlanması gereken 21 aylık bebekler için eğitici oyunlara yönelmek çok daha faydalı olacaktır. Bu süreçte sosyal ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesi için en az 1 öğün ailecek yenilmeli, yeni arkadaşlarla paylaşımcı olma gibi durumlar öğretilmelidir. Huzursuzluk ve öfke nöbetlerinin sıkça gözlendiği bir süreç olduğu için tehdit, kızma, yasak gibi durumlar yerine sakin ve açıklayıcı davranmak gerekir.

    21 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

    Motor, dil ve öz bakım gibi becerileri gelişmeye başlayan 21 aylık bebeklerde zihinsel gelişim çok daha fazla ön plana çıkar. Bu süreçte ebeveynleri bebeğinin gözlem yeteneğinin oldukça yüksek olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Etrafı sürekli izleyen, gördüklerini ve duyduklarını tekrar etmeye başlayan 21 aylık bebekler için eğitici aktivitelere yönelmek fazlasıyla önemlidir. Kelime dağarcığının genişlemesi ve sosyal ilişkilerdeki tavırlarının doğru öğretilebilmesi için seçenekler sunmak, ödüllendirmeler yapmak bu sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.

     

    21 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

    Her bebekte farklı olmasına rağmen ilk 18 ila 24 aylık süreç bebeklerin dil gelişimi açısından en kıymetli dönemleridir. Konuşmada hız kazanan, sorular sormaya çalışan ve oldukça çabuk öğrenen bebekler için 21 aylık dönemde onlara yöneltilecek söylemler ve üslup önemlidir. Kelimeleri doğru telaffuz edebilmesi, yeni kelimeler öğrenebilmesi ebeveynlerin göstereceği çabaya bağlı olarak değişecektir. Sık sık bebeğinizle konuşmalı, farklı dillerdeki kelimeleri öğretmeye çalışmak ve nesnelerin doğru isimlerini öğretmek bu dönem için önemlidir. Ayrıca etrafındaki kişilerin birbirlerine karşı tavırları ve bebeğe karşı yaklaşımı da dil gelişimini yakından etkileyecektir.

     

    21 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)

    21 aylık bebeklerin motor gelişimleri genel olarak hareket kabiliyetinin artmasıyla hız kazanır. Koşma, atlama, zıplama, topa tekme atma gibi aktiviteler en sık rastlanan belirtilerdir. Kıyafet giyme ve çıkarma, yemeğini tek başına yemek isteme gibi durumlar artar. Hatta yardımcı olursanız kendi dişlerini fırçalama ya da duşta yıkanmaya yardımcı olma gibi faaliyetlere de katılabilirler. Zekâ gelişimi için kullanılan eğitici oyunlar, küp, puzzle gibi nesneler yavaş yavaş basitleşmeye başlar. Taklit etme yeteneği gelişen çocukların başta motor gelişimleri olmak üzere dil ve iletişim becerileri de yine bu süreçte etrafına göre şekillenir.

    21 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

    Öfke nöbetlerinin sık gözlendiği 21 aylık bebekler için uyku düzeni son derece önemlidir. Gün boyu fazla hareket ettikleri ve yeme düzenleri sekteye uğradığı için 21 aylık bebeklerin 12 – 13 saat uyumaları son derece normaldir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi uykuyla tamamlayabildiğiniz anda daha sakin ve mutlu olacak olan 21 aylık bebekler uykuya dalmakta sorun yaşıyorsa, uzman bir doktordan destek almak fayda sağlayabilir. Uyku sorunlarının başlaması, düzenin alt üst olması ya da uykunun gelip gelmediğinin anlaşılması konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat edebilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni bebeklerin gelişimleri için fazlasıyla önemli olduğundan ihmal edilmemesi gereken konuların başında gelir.

     

    21 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

    21 aylık bebeklerde genellikle köpek dişlerinin çıkmaya başladığı gözlemlenebilir. Diş bakımına çok da istekli olmayan bu grup için eğitici aktiviteler düzenlemek faydalı olur. Kendi dişini yardım alarak fırçalayabilecek düzeye ulaşan 21 aylık bebekler için anne ya da babayla birlikte bu aktiviteyi yapmak daha keyifli olacaktır. Ya da ayna gibi aletlerle diş gelişimini ona açıklamak, alışkanlık edinmesini sağlamak yine ebeveynlerin yaklaşımına göre değişkenlik gösterebilir. 21 aylık bebekler için günde en az 1 kez diş fırçalamak faydalı olacaktır.

     

    21 Aylık Bebek Ne Oynar, Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Bebekler için dikkat edilmesi gereken konulardan biri de oyuncak seçimlerinin gelişimine paralel olup olmadığıdır. Her ay daha farklı ihtiyaçları doğan ve doğru yanıtlandığında daha hızlı gelişen bebekler için oyuncak tercihleri ya da etkinlik türleri son derece önemlidir. Bu noktada 12 – 24 aylık bebekler için etkinlik fikirleri dikkate alınmalıdır. Koşma, tanıma ve gözlem yeteneklerinin hız kazandığı 21 aylık bebekler için birlikte aktiviteler yapmak büyük fayda sağlayacaktır. Oyuncak seçiminde daha çok zihinsel gelişime katkı sağlayacak oyuncaklar tercih edilirken fazla hareketli olduğu göz önüne alınarak ona zarar verebilecek oyuncaklardan mümkün mertebe uzak durulmalıdır.

    21 Aylık Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

    Bebeklerde tuvalet eğitimi genellikle değişkenlik gösterir. Genel olarak 18 aylıkken bu sürece geçiş yapan bebekler olduğu gibi 24 aylık olana kadar hazır olmayan bebeklerde görülebilir. Değişken bir durum olduğunu ve bebekten bebeğe değişiklik gösterebileceğini kabul etmek tuvalet eğitiminin daha sağlıklı olmasını sağlar. Çocuğunuzu zorlamak, baskı yapmak ya da sert tepkiler vermek 21 aylık bebekler için olumsuz etkiler ve travmalar yaratabilir. Bu ay içerisinde bulunan bebeklerin tuvalet eğitimine hazır olduğu, meraklı oluşları, tuvalet kullanmak istemeleri ya da tuvaletinin geldiğini bir şekilde anlatma meyillerinden anlaşılabilir.

     

    21 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

    18 – 24 aylık bebek gelişimi genel olarak ebeveynlerin daha sakin ve yapıcı bir ruh halinde olmalarını gerektiren koşulları içerir. Konuşmaya yeni yeni başlayan ve buna rağmen fazlasıyla hareketli olan 21 aylık bebekler ani hareketlere çok meyillidir. Atlama, zıplama, bir şeyler fırlatma hatta ve hatta ısırmaların sık yaşandığı bu süreci kontrollü bir şekilde atlatmak gerekir. Tepkisiz davranmadan, konuşarak ve daha çok ayrım yapabilmesine olanak tanıyarak sürdürmeniz gereken 21 aylık dönemde aktiviteleri keyifli hale getirmek önemlidir. Yemek yeme, tuvalet eğitimi, sosyal aktiviteler ve hijyen gibi konularda eğlenceli yollara başvurmak ebeveynlerin işini kolaylaştırır. Zekâ, dil ve iletişim yeteneklerinin hızlı gelişmesi için arkadaş edinmesi ya da tek başına aktiviteler yapmasına izin vermek gibi durumları değerlendirmek gerekir. Gözlem yeteneklerinin artmasına bağlı olarak yaratıcı yönlerinin ortaya çıkması için birlikte boyama gibi aktivitelerin yapılabileceği bir dönemdir. Doğayı ve canlıları tanıması adına mümkün olduğunca açık alanlarda zaman geçirilebilir.

    21 Aylık Bebek İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Ürünler

    Seçim yapma, tercihlerde değişme ve sosyalleşmede hız kazanan 21 aylık bebekler etrafı gözlemleme konusunda çok daha aceleci olabilirler. Yürüme, koşma ve diğer hareketler için hız kazanmaya başlayan bu ay grubu için ailelerin en çok ihtiyaç duyacağı ürünler arasında yara, bere kremleri yer alır. Düşme, atlama ya da yaramazlık seviyesine göre değişebilen yaralanmalar için anında müdahale etmeniz gerekebilir. Burada Cicastela onarıcı bebek bakım kremi’ne ihtiyaç duyabilirsiniz.

    Öte yandan özellikle bahar ve yaz aylarında doğada gezintilere çıkaracağınız bebekleriniz için mutlaka yüksek korumalı bir güneş kremi edinmeniz gerekir. Hassas ciltlerini korumaya almak için atlanmaması gereken bu tarz güneş koruyucu ürünlerde doğal içeriklere yönelmek önemlidir. Öte yandan cilt hassasiyetin sebep olduğu kızarıklık, kaşıntı ya da egzama gibi sorunlar için mutlaka rahatlatıcı kremler kullanmak gerekir. Bu tarz rahatlatıcı ürünler aynı zamanda çok kuruyan ciltler için de önerilir.

     

    Kaynakça:

    1. https://www.whattoexpect.com/toddler/21-month-old.aspx

    2. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/development-milestones-18-to-24-months
    3. https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old/21-month-old_40007634
    4. https://www.zerotothree.org/resources/106-18-24-months-your-child-s-development
    5. https://kidshealth.org/en/parents/move12yr.html

     

    ‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları