Hamileliğin 20. Haftası
40 hafta olarak hesaplanan hamilelik süresinin yarısı olan 20. haftada bebeğin gelişimi hızla devam eder. Anne rahminde hayat bulan minik bebek büyüdükçe, anne adayının karın bölgesinin de genişlediği görülür. Artan iştahla birlikte alınan kilolar, bir noktadan sonra zorlayıcı olmaya başlayabilir. Kilo alımına dikkat edilmezse, sonraki haftalarda hareketler kısıtlanabilir. 20 haftalık gebelikte gidilen doktor kontrollerinde bebeğin cinsiyeti büyük olasılıkla öğrenilebilir. Bu haftaya kadar olan ultrason görüntülerinde kendini gizleyen bebeğin kız mı erkek mi olduğu artık net bir şekilde ortaya çıkar. 20. hafta gebelik için duygusal bir dönemdir. Bu haftalarda bebekle konuşularak. annesinin sesini tanıması sağlanır. 20. haftada anne karnındaki hareketler, takip edilebilir bir durumdadır. Önceki haftalarda, net olarak algılanamayan bebeğin hareketlerinden emin olunur. "20 haftalık gebelik kaç aylıktır?" Sorusu, en çok sorulan sorulardan biridir. Gebeliğin 5. ayının içinde olunan dönemde, bebek dışarıdan gelen seslere tepki verebilir. Yüksek seslerden korkabilir. Onunla konuşan annesinin sesini dinleyebilir.
Hamilelikte 20. hafta bebeğin kendisini keşfettiği bir dönemdir. Anne karnındaki sıvı içinde yaşayan bebek, ellerini kollarını yönetebildiğini fark ederek kıpır kıpır bir döneme girer. Bebeğin bağırsaklarında biriken mekonyum adlı siyah madde, bu haftalarda ortaya çıkar. Doğumla birlikte atılan mekonyumu, bebeğin ilk bezinde görmek mümkündür. Hamileliğin 20. haftasından sonra her geçen gün, doğuma ve bebeğin dünyaya gelmesine bir adım daha yaklaşıldığı için heyecan giderek artar. Bedeni sıkmayan rahat kıyafetler giyilerek mutlu eden aktiviteler yapmak, stresi ortadan kaldırır.
20 Haftalık Bebek
20 haftalık gebelik döneminde, bebeğin boyu yaklaşık olarak 20 cm civarındadır. 20 haftalık bebek hareketlerini anne adayı net bir şekilde hisseder. Karın içindeki boşluk uygunsa, bebek takla atabilir veya bacaklarıyla annesini uyarabilir. "20 haftalık bebek kaç gram olur?" sorusu için için net bir cevap vermek bu anlamda doğru olmasa da yaklaşık olarak 300-400 gram arasında olduğu söylenebilir. Her bebeğin gelişimi ve normal değerleri birbirinden farklı olduğundan, diğer hamilelik örnekleriyle kıyas yapmak doğru olmayacaktır. 20 haftalık bebek görüntüsü yaklaşık bir muz kadardır. Hamilelik macerasının tam yarısında olunan 20 haftalık gebelik gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için, stresten uzak durmak gerekir. 20 haftalık bebek kilosu, ultrasondan bakılarak yapılan hesaplamalarla ölçülebilir.
20 haftalık bebek görüntüsü, kafası vücuduna göre büyük olan bir bebek görünümündedir. Kafası, elleri, ayakları, bacakları ve parmakları ile tam bir oluşum halinde olan bebeğin vücut hareketleri bu evrede izlenebilir. Bebeğin kalp atışları, önceki haftalara göre daha hızlıdır. Göz kırpma refleksleri de oluşan 20 haftalık anne karnındaki bebek için beyin gelişimi de başlar. Bebeğin cinsiyeti kız ise bu haftada rahminde, 7 milyondan fazla yumurta bulunur. Erkek bebeklerde ise var olan testisler, 20. haftadan itibaren, olması gereken yere doğru inmeye başlar.
20 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin en heyecanlı zamanları, ultrasonla izleme yapılabilen anlardır. Bebeğin kalp atışı dinlenerek anne karnındaki hareketleri takip edilir. Gebeliğin 20. haftasından sonra detaylı ultrasonla, bebeğin tüm sağlık taraması yapılır. Önceki haftalarda daha şeffaf görünen cilt tabakası kalınlaşmaya başlar. Bebeğin derisi lanugo adı verilen tüylerle kaplanır. Gebeliğin 36. haftasından sonra bu tüyler dökülür. Erken gerçekleşen doğumlardan sonra ise tüyler, zamanla dökülecektir. 20 hafta ultrason görüntülerinde, belirli aralıklarla uyuyan ve kendine özgü bir hayatı olan canlı seyredilebilir.
20 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
20 haftalık gebelikte annedeki değişikliklerden en belirgin olanı, büyüyen göbektir. Artık dışarıdan bakıldığında; kişinin, bebek bekleyen bir anne adayı olduğu anlaşılabilir. Genetik yapı ve fazla kilolara sahip olma gibi bazı durumlarda hamilelik göbeği çok belirgin olmayabilir. Büyüyen göbek, annede bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bebek bekleyen her kadın, aynı ağrıları hissetmeyebilir. Vücutta eksik olan vitaminlerin tamamlanması için vitamin hapları almak ve oluşabilecek krampları önlemek için magnezyum takviyesi almak gerekir.
Gebelikte 20. hafta annedeki değişikliklerden biri de deride çatlak oluşumlarının başlamasıdır. Göğüs, karın, bel ve basen bölgelerinin Mustela çatlak önleyici kremler ile nemlendirilerek masaj yapılması, çatlak oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı beslenen, düzenli olarak yürüyüş ve spor yapan anne adayı, hamileliğini daha rahat geçirir. İki canlı olunduğu düşünülerek aşırı yemek yemek, sağlıklı bir beslenme şekli değildir. Hamilelik döneminde alınan fazla kilolar, hem bebeğin sağlığını hem de annenin sağlığını etkiler. Gebelikte çokça yaşanan bağırsak problemlerini yaşamamak için lifli gıdalarla beslenmek yerinde olacaktır. Mevsimin meyve ve sebzelerini taze olarak tüketmek gerekir. Portakal suyu içmek yerine, portakalı tüm olarak tüketmek daha faydalıdır. Ayrıca bebeğin beyin gelişiminin başladığı, gebeliğin 20. haftasından sonra Omega 3 açısından zengin olan; balık, ceviz, ıspanak, lahana ve badem gibi besinlerden faydalanılabilir. Hazır paketli gıdalardan kaçınarak, abur cubur tüketmek yerine sağlıklı atıştırmalıkları hayatın merkezine alarak açlık krizlerini bastırabilirsiniz.
Hamilelikte Demir Eksikliği
Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için, demir ve çinko bakımından zengin gıdalarla beslenmesi gerekir. Yumurta, kümes hayvanları ve kırmızı etin düzenli olarak tüketilmesinin yanı sıra, günlük protein alımına dikkat edilmelidir. Gebelik döneminde, kırmızı kan hücrelerinin sayısı arttığı için, vücudun demire olan ihtiyacı da artar. Annenin vücuduna oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri, bebek için de oksijen taşımaya başlar. Hamilelikte demir ilacı kullanımı, doktorun tavsiye ettiği ölçüde ve şekilde olmalıdır. Hamilelikte demir hapı şeklinde veya sıvı ilaç olarak dışarıdan demir alınabilir. Gebelikte demir eksikliği, ilerde büyük sorunların yaşanmasına sebep olacağı için, günde 30-50 mg arasında demir takviyesi alınabilir.
"Hamilelikte demir eksikliği için ne yemeli?" diye merak edenler için taze ve doğal ürünlerden faydalanmak tavsiye edilir. Gebelik döneminin önemli ihtiyaçlarından olan demiri, kırmızı et tüketerek alabilirsiniz. Kırmızı et tüketiminden kaçınanlar veya vejetaryenler için; nohut, mercimek, bezelye, kuru fasulye, ıspanak, kuru erik ve üzüm gibi gıdalar tavsiye edilir.