Hamileliğin 2. Haftası
Hamileliğin doğal bir süreci olarak her hafta bedeninizde pek çok değişim yaşanır. Fakat hamileliğin 2. haftası hiç kuşkusuz en hızlı değişimin yaşandığı zaman dilimidir. Hamileliğin ikinci haftasında henüz kendinizi gebe olarak hissetmeseniz dahi vücudunuz hamilelik hormonları üretmeye başlar. Menstrüasyon döngünüzün sonlandığı bu dönemde hem fiziksel hem de hormonal pek çok değişiklik yaşanır. Bu süre zarfında annenin rahmi gebeliğe hazırlanır. Endometrium olarak da isimlendirilen rahim duvarı kalınlaşarak, embriyonun rahimde tutunması sağlanır. Bebeğin temel ihtiyaçlarının karşılanması için rahim bölgesinde kanlanma artar. Hamileliğin ikinci haftası kendinizi uzun bir gebelik dönemine hazırladığınız önemli bir zaman dilimidir. Vitamin takviyesine ihtiyacınız varsa ya da düzenli olarak kullandığınız ilaçları bırakmanız gerekiyorsa bu dönem doktorunuzla temasa geçmeniz için en uygun zamanlardan biridir. Plansız bir gebelikse ve daha önce başlanmadıysa hamileliğin ikinci haftasından itibaren folik asit takviyesi alınabilir. Bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimi açısından folik asit takviyesi son derece önemlidir. Takviyelerin yanı sıra besin değeri yüksek sebze ve meyvelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda gebelikte ikinci hafta, hamilelik yogası gibi fiziksel aktivitelere başlamanız için de ideal bir dönem. Fakat ağır egzersizlerden kaçınmalı ve doktorunuzun sizin için önerdiği fiziksel aktiviteleri yapmalısınız. Bu süreçte sağlıklı beslenme ve egzersiz rutini kazanmanın yanı sıra sigara ve alkol gibi bebek gelişimi için son derece zararlı olan alışkanlıklara son verilmelidir. Gebeliğin ikincisi haftası kadın vücudundaki hormon seviyesinin yükselmesiyle birlikte halsizlik, uyku hali, baş dönmesi gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetleri ortadan kaldırmak için yeterli miktarda su içmeli, kafein tüketimi kısıtlanmalı ve sağlıklı bir diyet programı uygulanmalıdır.
Gebelik Haftası Hesaplama
Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz an büyük bir heyecanla kendinizi ve bebeğinizi nasıl bir süreç beklediğini merak etmeye başlarsınız. Anneler bir yandan hazırlıkları planlamaya başlarken diğer yandan gebelik haftası nasıl hesaplanır sorusunun cevabını aramak için harekete geçer. Bilinenin aksine gebelik hesaplaması yumurtanın döllenme tarihi değil son adet döneminizin başlangıç günü temel alınarak hesaplanır. Çoğu hamilelik dönemi ortalama 40 hafta yani 280 gün sürer. Doğumun ne zaman gerçekleşeceği son adet döneminin ilk gününe 280 gün eklenerek hesaplanır. Fakat unutulmamalıdır ki gebelik haftası hesaplaması her zaman doğru sonucu vermez. Her gebelik kendine özel bir süreci beraberinde getirir. Bu nedenle yapılan hesaplamalardan bir hafta önce ya da sonra doğumunuz gerçekleşebilir. Düzensiz bir menstrüasyon döngünüz varsa ya da son adet tarihinizden emin olamıyorsanız tahmini gebelik haftası hesaplamak oldukça zordur. Fakat ultrason taramasıyla, kese boyutuna göre gebelik haftası hesaplamak size daha doğru ve net bir cevap verecektir.
2 Haftalık Hamilelik Belirtileri
Hamilelik belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kadınlar yumurtanın döllendiği ilk günden itibaren gebelik belirtilerini hissederken bazı kadınlar uzun bir süre hamile olduğunu dahi fark etmeyebilir. Bu sebeple ilk 2 haftalık hamilelik belirtileri de kişiden kişiye değişebilir. Gebelik sürecinde yükselen hormonlar, rahim duvarının kalınlaşması, embriyonun rahme tutunması ve kadın bedeninde yaşanan birçok değişime bağlı olarak hafta hafta yeni belirtiler görülür. Hamilelik sürecinin ilk belirtisi hormon seviyelerinde yaşanan dalgalanmalardır. Özellikle kanda bulunan östrojen ve progesteron hormonları önemli ölçüde artar. Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonu anne adayının vücudunu doğuma hazırlar. Progesteron hormonu ise embriyonun rahim içinde tutunabilmesi için rahim duvarını kalınlaştırma işlevi üstlenir. Progesteron hormonu gebeliğin ilk dönemlerinde çok hızlı bir şekilde yükselir. Anne adayı vücudundaki bu değişikliğe adapte olana kadar çeşitli semptomlarla karşılaşır. Hamilelikle 2. hafta belirtileri çoğunlukla Progesteron hormonunun hızlı yükselmesi sonucunda görülür. Bu dönemde östrojen ve progesteron hormonlarının hızla salgılanması nedeniyle göğüs uçlarınızdaki hassasiyet her zamankinden daha fazla artabilir. Hormonlarda yaşanan değişimlerin sonucunda vücudunuz daha fazla su toplayabilir, bacaklarınızda ağrı hissedebilir, hafif düzeyde baş dönmesi yaşayabilir ve kendinizi her zamankinden daha fazla kaygılı ve mutsuz hissedebilirsiniz. Aynı zamanda hormonlarda yaşanan hızlı değişimler nedeniyle uyku hali ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Fakat bu semptomlar aynı zamanda adet öncesi dönemde sıkça görülen belirtiler arasında bulunur. Bu sebeple gebe olup olmadığınızı öğrenmenin en güvenli yolu gebelik testi yaptırmanızdır. Fakat unutulmamalıdır ki gebeliğin ikinci haftası sadece yumurtlamanın gerçekleştiği dönemdir. Bu nedenle yaptıracağınız test ya da tahlil de sizi yanıltabilir. Uzmanlar kesin bir sonuç almak için en erken, adet döngünüzün gecikmesinden bir hafta sonra test yapılmasını önermektedir.
2 Haftalık Bebek
Uzmanlar hamileliğin ilk gününü son adet kanamasının ilk günü olarak kabul eder. Bu sebeple aslında hamileliğin ikinci haftası son adet kanamasının birinci gününden sonraki yedinci günde başlamış olur. Hamileliğin 2. haftası yumurtanın seçildiği ve geliştiği bir dönemdir. Gebeliğin ikinci haftası olarak adlandırılan bu dönemde en sağlıklı yumurta çatlayarak follop tüplerine geçer. Follop tüpüne geçen yumurta spermle döllenirse embriyo meydana gelir. Dolayısıyla gebeliğin ikinci haftası aslında bebeğin henüz oluşmadığı bir durumu ifade eder. Başka bir ifadeyle uzmanlar, bebek henüz anne rahmine düşmediği halde kadın bedeninin gebeliğe hazırlandığı ilk iki haftayı hamileliğin bir parçası olarak kabul eder. Yumurtalarınızın en aktif dönemi olan bu iki haftalık süreçte kadın bedeni gebeliğe hazırlanmıştır. Fakat 2 haftalık bebek sadece döllenmeye hazırlanmış tek bir kadın yumurtasıdır. Bu süreçte yumurta çok hızlı şekil ve içerik değiştirir. 2 haftalık bebek görüntüsü ultrasonda görülebilir. Fakat ultrasonda gözlemlenecek olan kadın yumurtasının gelişimidir. Bebek, gebelik sürecinin üçüncü haftasından sonra oluşmaya başlar. Ultrasonda gebelik kesesinin tam olarak görülebilmesi için ise hamileliğin 5. ya da 6. haftasını beklemek gerekebilir.