• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Hafta Hafta Gebelik
    • #Hamilelik

    18 Haftalık Gebelik

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    18_8fb7bb14-f9f1-42f5-a3d6-0d303d2249f6 - Mustela Türkiye - 1

    Hamileliğin 18. Haftası

    Gebeliğin ikinci trimesterına dahil olan 18. haftada hamileliğin en zor ve riskli dönemleri geride kalır. Anneler artık vücutlarındaki birçok değişime alışmaya başlar. Bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken anneler de hamilelik sürecinin en keyifli dönemine geçer. Mide bulantıları ve baş dönmelerinin oldukça azaldığı bu haftadan sonra anneler kendilerini çok daha iyi ve enerji dolu hissetmeye başlar. Hamileliğin her haftasında anne ve bebekte yeni değişimler gözlemlenir. 18. haftada anne ve bebek arasındaki ilişki daha önce hiç olmadığı kadar netleşmeye başlar. Bunun sebebi bebeğinizin artık sizi duyabiliyor olmasıdır. İkinci dönem ultrasonuna henüz girmeyen anneler için gebeliğin 18. haftası oldukça ideal bir zamandır. Ultrason muayenesinde plasenta ve doğum kordonları incelenerek bebeğinizin olası doğum tarihi ve çoklu gebelik ihtimali ile ilgili bilgi sahibi olunabilir.

    18 Haftalık Bebek

    Anne karnında 18. haftasında olan bebeğin boyu ortalama 15 santim, kilosu ise 200 grama ulaşır. Yüzünün şekli daha belirgin hale gelir ve gözleri kalıcı olan yerine yerleşmeye başlar. 18 haftalık bebeğin duyma yetisi mucizevi bir şekilde gelişim gösterir. Kulakları artık başının yanında çıkıntı yapmaya ve sesleri ayırt etmeye başlar. Artık bebeğiniz sizi duyabilir ve onunla daha iyi iletişim kurabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizle ne kadar fazla iletişime geçerseniz ilerleyen dönemlerde sesinizi tanıması o kadar kolay olur. 18 haftalık bebeğin iç organlarının gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Çoğunluğu amniyotik sıvıdan oluşan ve mekonyum olarak isimlendirilen ilk dışkı ortaya çıkmaya başlar. 18 haftalık bebeğin cinsel organı büyük ölçüde oluşmaya başlar. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa rahmi ve yumurta kanalı tamamen şekillenmiştir. Bebeğiniz erkekse bu haftanın sonunda prostat gelişimi tamamlanır. Fakat testisleri henüz yumurtalık torbası seviyesine inmemiştir. 18. haftada hem erkek hem de kız bebeklerin meme uçları oluşmaya başlar. Emme ve yutma refleksi geliştiği gibi parmak izleri de artık oluşmuştur. Aynı zamanda bebeğiniz bu dönemde hıçkırma ve esneme konusunda da uzmanlaşır. 18. haftaya kadar bebeğinizin karnınızda olduğunu biliyor fakat çok fazla hissedemiyordunuz. Bu haftadan sonra bebeğin el ve bacaklarını oynatması hızlanır. Anneler artık bebeklerinin hareket ettiğini daha rahat hissedebilir. Belki de hepsinden önemlisi, 18 haftalık bebeğin artık bir uyku düzeni vardır.

    18 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

    18 haftalık gebelik ultrason görüntüleri bebeğinizin sağlığı hakkında önemli ip uçları verir. Doktorunuz bu hafta bebeğin baş, boy ve kilo ölçümüne bakarken, yüz şeklinin tamamen belirginleştiğini görebilirsiniz. Bebeğiniz ultrason muayenesi sırasında uygun bir duruş pozisyonundaysa cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Fakat uygun pozisyonda değilse bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilmek için 20. haftaya kadar beklemeniz gerekebilir. 18 haftalık bebek, ultrason görüntüsünde sizinle iletişim kurmaya çalışabilir. Çünkü artık bebeğinizin mimikleri gelişmiştir. 18 haftalık bebeğin kemikleri kalsiyum birikmesine bağlı olarak önemli ölçüde sertleşir. Kemiklerinin geliştiğini ultrason görüntüsünde izleyebilirsiniz. Fakat her geçen gün bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı artacağından bu süreçte beslenme düzeninize özen göstermelisiniz.

    18 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

    Gebeliğin 18. haftasında annedeki değişiklikler özellikle alınan kiloyla kendini gösterir. Dışarıdan bakıldığında artık hamile olduğunuz çok rahat anlaşılmaya başlar. Bu döneme kadar annenin aldığı kilolar eğer 4.5 ile 6 kilo arasında ise bu durum normal kabul edilir. Annelerin bu konuda endişe etmesine gerek yoktur. Unutulmamalı ki alınan kiloların bir kısmı doğumla birlikte vücuttan atılır. Fakat kilo artışıyla birlikte karnınızın belirginleşmesi, bel bölgesinde ağrılara sebep olabilir. Bu dönemde kalbiniz daha hızlı kan pompaladığından ani baş dönmeleri yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sık sık dinlenmeye ve ayağa kalkarken yavaş hareket etmeye dikkat edilmelidir.

    Gebelik süresince sadece karın kısmınızda büyüme gözlemlenmez. Aynı zamanda annenin ayakları vücudun ödem tutmasına bağlı olarak şişebilir. Bu çok olağan bir durumdur. Ayağınızın şiştiğini hissettiğiniz anlarda, ayak altına bir minder yerleştirerek ayağınızı kalp seviyesinin yukarısında tutabilirsiniz. Bu uygulama yaşadığınız rahatsızlık hissini azaltır. Gebeliğin 18. haftasında kan şekerinde dalgalanmalar görülebilir. Kan şekerinde yaşanan değişimler annenin iştahını açabilir. Bu dönemde size ve bebeğinize zararlı olan gıdalar tüketmekten kaçınmalı ve sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. Hamur işi ve kızartma gibi yiyeceklerin mide şikayetlerini gündeme getireceği unutulmamalıdır. 18. Haftada annenin rahmi diğer haftalara göre daha fazla genişlemiştir. Rahmin ağırlaşması annenin yorgun hissetmesine yol açabilir. Doktorunuza danışarak ve bol bol dinlenerek yorgunluğunuzun üstesinden gelebilirsiniz.

    Hamilelikte Cinsellik

    Gebelik dönemindeki fizyolojik ve psikolojik değişimlerin etkisiyle pek çok kadın cinsel ilişki sırasında bebeğin zarar göreceği kaygısına kapılır. Halbuki sorunsuz geçirilen bir hamilelik döneminde son dört haftaya kadar cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir sakınca yoktur. Son dört haftada anne bedeni cinsel ilişkiye müsaade etmeyebilir. Eğer çok fazla kilo alınmadıysa bu süreçte de cinselliğin bebeğe ve anneye zararı yoktur. Hamileliğin ilk haftalarında anne adayları bedenine yapılacak her müdahalenin bebeğini olumsuz yönde etkilediğini düşünür. Bu durum ise kadınlarda cinsel isteksizliğin ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Gebelik süreci ilerledikçe ve anneler vücutlarında yaşanan değişimlere alıştıkça cinsel yaşamları eski rutinine döner. Fakat gebelikte cinsellik her zaman beklediğiniz gibi olmayabilir. Cinsel isteğinizin olduğu dönemler kilo alımı, sırt/bel ağrısı, mide bulantısı gibi durumlar cinsel hayatınıza tekrar gölge düşürebilir. Bu süreçte sadece anneler değil babalar da birtakım endişelere sahip olabilir. Cinsel ilişki sırasında bebeğe ya da eşine zarar vereceği düşüncesiyle cinsel isteksizlik yaşayabilir. Fakat sağlıklı bir hamilelik döneminde bütün bu kaygıların son derece gereksiz olduğu pek çok bilimsel çalışmayla ispatlanır. Peki, "Gebelikte cinsellik ne zamana kadar devam etmeli veya durmalı?". Daha önce düşük geçmişi olan kadınlarda kritik olarak adlandırılan ilk iki ay cinsel ilişki önerilmez. Hamilelik süreci zor geçen, vajinal kanamaları olan ve erken doğum tehlikesi bulunan kadınlarda ise cinsellik doğumdan 4 hafta sonrasına kadar yasaklanır. Aynı zamanda erkekte ya da kadında enfeksiyon varsa, hastalık tanımlanıp tedavi edilinceye kadar cinsel yaşama ara verilmelidir.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları