• 1.250 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

  • 1,250.00TL daha alışveriş yaptığınızda kargo bedava!
    • #Hafta Hafta Gebelik
    • #Hamilelik

    12 Haftalık Gebelik

    Güncellendi Kasım 13, 2024
    12_1_9c7319a1-0c87-4966-b9c6-6cb34d6650f0 - Mustela Türkiye - 1

    Hamileliğin 12. Haftası

    Hamilelik süreci üç ayrı dönem olarak ele alınır. Bu dönemlerin her biri trimester olarak adlandırılır. İlk trimester dönemi ise hamileliğin 12. haftasının sonuna kadar olan zaman dilimini kapsar. İlk trimester, yani gebeliğin 12. haftasının sonunda bebeğin boyu ortalama 4 ya da 7 santim, ağırlığı ise 14 ile 20 gram arasındadır. Bu süreç bebeğin tüm organ, kemik ve kas dokularının oluşmaya başladığı önemli bir dönemdir. Sadece bebekte değil annenin vücudunda da birtakım değişimler meydana gelir. İşte gebeliğin 12. haftasıyla ilgili merak edilen bütün detaylar…

    12 Haftalık Bebek

    Hamileliğin 12. haftası anne ve bebek için yeni gelişmelerin yaşandığı bir zaman dilimidir. Anne karnında 12. haftasına giren bebeklerin artık el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmış duruma gelir. Parmakları oluşan bebeğin tırnakları da gelişmeye başlar. Gebelikte 3. ayı geride bırakan anne adayları artık 12 haftalık bebeğin ultrason görüntüsünü de merak etmeye başlar. Bu süreçte bebeğinizin üreme organı ultrason muayenesinde belirgin bir şekilde görülebilir. Bu nedenle bebeğinizin cinsiyetine dair ilk bulgular 12. haftadan sonra ortaya çıkamaya başlar. Fakat bebeğin anne karnındaki pozisyonu doktorun cinsiyet tahmini yürütmesine her zaman müsaade etmeyebilir. Bu nedenle bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için bir sonraki ultrason muayenesini beklemeniz gerekebilir. Aynı zamanda bebeğin organ, beyin, kemik ve kas gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Gebeliğin 12. haftasında bebeğiniz artık minik bir insan görünümüne kavuşur.

    12 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

    12. hafta içerisindeki annelerin tam kan sayımı yaptırması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Kan sayımı sayesinde vücutta eksilmeye başlayan vitaminler ve mineraller ortaya çıkar. Kansızlık sorunu oluşmaya başlıyorsa demir takviyelerine doktor tavsiyesi üzerine başlayabilirsiniz. Kansızlığın halsiz hissetmeye yol açtığını unutmamalı paniğe kapılmamalısınız.

    12. haftada göğüslerinizde ağrı hissedebilirsiniz. Bu tür durumlarda organik meme ucu kremlerini göğüslerinize uygulayabilirsiniz. Bu haftadan itibaren kısa süre içerisinde yorulmalar da gözlemlenebilir. Gündelik aktivitelerinizi gerçekleştirirken nefes almakta zorluk yaşıyorsanız daha hafif egzersizler deneyebilirsiniz. Vücudunuz bu süreçte normalden daha fazla oksijene ihtiyaç duyabilir. Egzersiz aralarında ufak molalar vererek kendinizi dinledirmeyi de unutmamalısınız.

    İlk 3 aylık sürece yönelik kontrollerinizi bu hafta içerisinde yaptırabilirsiniz. Annelerde yaşanan değişikliklerin analiz edilmesi, takibinin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Ayrıca ikinci üç aylık süreç için yeni bir yol haritası çizilmelidir. 12. hafta genel olarak bu şekilde geçer ve anneler de çok fazla değişim gözlemlenmez. Her gün 15 ile 25 dakikalık düşük tempolu yürüyüşler yapmayı deneyebilirsiniz.

    12 Haftalık Bebek

    Gebeliğin 12. haftası bebek gelişimi için önemli bir zaman dilimidir. Bu nedenle 12. haftada rutin hamilelik testlerinden biri olan İkili test yapılır. Bu test için en ideal zaman dilimi 11. ile 14. hafta aralığıdır. Bu tarama testiyle bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Ense kalınlığı ölçülmesinin en temel sebebi bebeğin down sendromu bakımından değerlendirilmesidir. Bebeğin organları ve vücudu 12. haftadan sonra hacimsel olarak daha hızlı genişlemeye başlar. Bebeğin anne karnında tekme atmaya başlaması için henüz erkendir. Fakat ultrason muayenesinde minik hareketlerle el ve ayaklarını oynattığını görebilirsiniz. Gebeliğin 12. haftasından itibaren bebeğin baş parmağını ağzına götürdüğünü ve hatta gülümsemeye benzer mimiklerinin oluştuğunu da izlemeniz mümkündür. 12 haftalık bebeğin kemik iliklerinde lökosit olarak da adlandırılan akyuvar üretimi başlar. Bebeğin anneden aldığı besinlerin enerjiye dönüşebilmesi için pankreasta ise insülin üretimi gerçekleşir. Aynı zamanda bebeğin ses telleri de bu dönemde gelişimini tamamlar.

    Hamilelikte Mide Ekşimesi

    Hamilelikte mide ekşimesi çok sık görülen bir durumdur. Çoğunlukla yemekten sonra ve uyumadan önce görülen bu durum pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Gebeliğin 12. haftasından itibaren hızla büyümeye devam eden bebek, mideye baskı uygular. Bu durum ise halk arasında mide ekşimesi olarak adlandırılan bir rahatsızlık hissine yol açar. Mide ekşimesinin bir diğer nedeni hamilelik sürecinde mide kasında görülen değişimlerdir. Tıp dilinde mide kapakçığı olarak adlandırılan mide kası, gebelik sürecinde normalden daha fazla gevşemiş bir hal alır. Bu gevşeme sorunu söz konusu olduğunda ise tüketilen besinler yemek borusuna kaçabilir ve bunun sonucunda ise reflü oluşur. Mide ekşimesi şikayetleri hamileliğin son dönemlerinde hafiflemeye başlar. Doğumdan sonra ise tamamen iyileşme görülür. Mide ekşimesi yaşayan anne adayları göğüs kafesinin arkasında yanma tarzı bir ağrı hissedebilir. Fakat bu dönem doğru beslenme ile rahat bir şekilde atlatılabilir. Uzmanlar mide ekşimesi şikayetini en aza indirmek için az az ve sık aralıklarla beslenmeyi önermektedir. Yeterli sıvı tüketmek, mideye dokunan asidik gıdalardan uzak durmak, yemeklerden sonra hafif yürüyüşlere çıkmak mide ekşimesi şikayetlerine çözüm olabilir. Aynı zamanda yemek yerken vücudunuzun kambur pozisyonda olması da mide ekşimesi şikayetini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle beslenme düzeninize dikkat ettiğiniz kadar vücut duruşunuza da dikkat etmeniz gerekir.

    İlginiz Çekebilecek Diğer Ürünler

    İlgili Blog Yazıları