Hamileliğin 10. Haftası
Hamilelik dönemi; her ne kadar heyecanlı bir süreç olsa da büyük ölçüde zorlu bir zaman aralığı olarak kabul edilir. Gebeliğin ilk haftaları görece daha sorunlu geçse de özellikle 8. haftadan itibaren anne adayının mide bulantıları ve kas ağrıları azalmaya başlar. Bir nevi vücut, bu süreçle beraber artık bebekle yaşamaya alışır. Hamileliğin sıkıntılı dönemi geride kalmış ve bir anlamda keyifli dönemi başlamıştır. Anne karnında her geçen gün biraz daha büyüyen bebek, 10 haftalık gebelik dönemine ulaştığına göre artık bir embriyo değildir. Bu, tıp literatüründe "fetüs" olarak ifade edilir. Bu döneme kadar bebek gelişiminin en önemli dönemi tamamlanmıştır. Söz konusu dönemden sonra, hem sizi hem de bebeğinizi önemli bir değişim süreci bekleyecektir. Fetüs artık daha insansı hatlara sahip olarak gelişimini devam ettirir. Bebeğin dokuları ve organları hızlı şekilde büyümeye başlar ve daha da önemlisi anne karnında cenin pozisyonuna gelmeye başlar. Bebeğin pek çok organı artık çalışır durumdadır ve boyu da hızla uzamaya başlar. Anne adayı olarak karın şişkinliğiniz belirginleşir, çevrenize hamile olduğunuzun görüntüsünü vermeye başlarsınız.
10 Haftalık Bebek
10 haftalık bebek, anne karnında yaklaşık 3,5 cm boyundadır. Hemen hemen orta boy bir kayısı büyüklüğünde olan fetüsün dış hatları her geçen gün biraz daha insana benzemeye başlar. 10 haftalık bebek; anne karnında kıkırdak ve kemikleri oluşmaya başlamış, bacaklarındaki çıkıntılar oluşmuş, bilek ve dizleri yavaş yavaş oluşmaya başlamış bir canlıdır. Fetüsün kolları dirsekleri ile birlikte görülebilir. Böylece bebeğiniz kollarını bükmeye başlayabilir. Bu kol hareketlerini görerek hemen kendinizi bir bebek mağazasına atıp çeşitli kıyafetler almaya kalkmayın! Bahse konu bu durum 3,5 cm’lik bir fetüse ait küçücük hareketlerdir. Bebeğin bu dönemde kol uzunluğu, 1 cm dahi değildir. Zamanla tüm organ ve uzuvlar elbette gelişmeye devam edecektir. Anne karnında 10 haftalık bebek, artık sıvıları yutabilir. Bebeğin beyni, karaciğeri, bağırsakları, böbrekleri ve diğer hayati organları vücuttaki son şeklini bu dönemde alır. Midede sindirime yardımcı olacak asitler üretilmeye başlar, böbrekler bol miktarda idrar üretir. Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkek ise testosteron hormonu salgısı da yapılır. Bebeğin sağlıklı olduğunun en belirgin göstergesi olan kalp, tamamen gelişir ve sağlıklı bir insanın 2-3 katı hızla atar.
10 Haftalık Bebek Görüntüsü
10 haftalık bebek görüntüsü ultrasonda cenin şeklinde gözlemlenebilir. Bu dönemde rahim içi detaylı şekilde görüntülenebilirse, bebekteki değişimler de rahat bir şekilde gözlemlenebilir. Hızlı çekim bir sinema filmi gibi düşünüldüğünde tarif edilemeyen uzantıların zamanla ayak ve tırnaklara dönüştüğü ya da şeftali üzerindeki tüylere benzeyen saçların kafa üzerinde oluştuğuna şahit olabilirsiniz. Transparan şekilde görülebilen göğüs kafesi içinden bebeğin omurgası görülebilir ve bel kemiğinin sinirleri omurgaya doğru uzanmaya başlar. 10 haftalık bebek ultrason görüntüsünde bebeğin kafasında büyük bir çıkıntı varmış gibi gözükür. Çünkü beyin hızlı şekilde geliştiğinden vücut büyüklüğünün neredeyse yarısını kafa kısmı oluşturur. Bu dönemde bebeğin diş etleri ve çene kısmı da gelişir. İlerleyen dönemde çektirebileceğiniz renkli ultrason ile bebeğin görüntüsünü çok daha net şekilde alabilirsiniz.
10 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
10 haftalık gebelik belirtileri arasında sayılması gereken hislerin başında stres ve endişe gelir. Vücudunuzdaki değişimlerin yanında hayatınızda da köklü değişiklikler olacağını bu dönemde belirgin şekilde hissetmeye başlarsınız. Söz konusu zaman diliminde stresle başa çıkmak ve endişeye kapılmamak son derece önemlidir. 10. hafta gebelik belirtileri arasında, özellikle sabahları oluşan mide bulantıları ve yorgunluk hissi son derece normal gelişmelerdir. Buna rağmen bu dönemde hareket etmek ve düzenli yürüyüşler yapmak, hem size hem de bebeğinize çok iyi gelir. İlk trimester döneminde göğüsleriniz belirgin şekilde ağrır ve büyümeye başlar. Bu dönemde östrojen hormonu süt kanallarını geliştirirken progesteron hormonu da süt bezlerinin büyümesini sağlar. Göğüsteki damarlar genişler, göğüs uçları büyür ve şişmeye başlar. Artan hormon salgısı nedeniyle vücudunuz daha fazla yağ salgılamaya başlar. Bu durum da cildinize doğal bir parlaklık getirir. Artan kan basıncı sebebiyle yüzünüz daha canlı ve gergin görünür. Karın bölgeniz ve göğüslerinizde bariz bir büyüme olduğundan gebelik sutyenleri ve iç çamaşırları günlük konforunuzu artırır. Bu kapsamda yapacağınız küçük alışverişlerle çok rahat hareket edebilir ve kolay nefes alabilirsiniz.
10 haftalık hamilelik döneminde; daha önce sabahları yoğun olan mide bulantılarınızın eskiye nazaran daha düşük oranda olduğunu görebilirsiniz. Bu da yemeklerin vücudunuzda yarattığı etkinin değişmeye başladığının bir göstergesidir. Hamilelik döneminin ilk aylarında yemek yapamayan ya da kokudan rahatsız olup yemek yiyemeyen birçok kadın ile karşılaşmak mümkündür. Tüm hamilelik döneminde olduğu gibi bu dönemde de beslenme konusunda hassas olmakta fayda vardır. Bu kapsamda kendinize uygun bir beslenme şekli belirlemelisiniz. Sürekli sağlıklı besinleri tüketirken yeterli derecede beslendiğinizden emin olmalısınız. Bu kritik dönemde bol bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, hem yorgunluğunuzu alır hem de sağlıklı beslenmenizi sağlar. Sabahları karşılaştığınız mide bulantılarının nispeten azaldığını hissettiğinizde, enerji verici ve besleyici besinler ile sabah kahvaltısını yapmalısınız. Beslenme düzeninizi gözden geçirmek için hamilelik dönemi son derece uygun bir zaman aralığıdır. Yine de bu dönemde çok fazla besin tüketmek, kilo problemini de beraberinde getirir. Bu konuda ölçülü olmak, her zaman en makul çözümdür.
Günlük yaşantınızda enerjinizin düştüğünü, üzerinizde uyku hali olduğunu hissederseniz, ufak atıştırmalıklara yönelin. Sevdiğiniz doğal ürünlerden kendinize atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Özellikle kuru yemiş çeşitleri, bu tip durumlar için bire birdir. Avuç içi kadar alacağınız bir badem ya da fındık içi, hem sizi tok tutar hem de gerekli besini karşılamanızı sağlar. Tabii ki bu dönemde kuru meyvelerin katkısını da unutmamak gerekir.