10 Aylık Bebeğin Gelişimi
10. ay bebeğinizin zihinsel gelişiminde belirgin farklılıkların ortaya çıktığı bir aydır. Bebeğiniz 10. aya geldiğinde çevresinde olan bitene karşı tepkilerini daha net bir şekilde belli eder. İlk kelimelerini söylemeye başlayan bebeğiniz, vücut dilini gözlemlemeye başlar. Bebeğinizle bol bol iletişim kurmalı, basit ve kısa cümleler ile isteklerini anladığınızı belirtmelisiniz. Böylece bebeğinizin iletişim yeteneğini geliştirmesine yardımcı olurken, zihinsel becerilerinin de gelişmesine katkıda bulunursunuz. Bu aydaki bebekler için plastik kap, tahta oyuncak gibi basit malzemeler mükemmel seçimlerdir. Bu oyuncaklarla dakikalarca zaman geçirebilirler.
10 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebeğiniz fiziksel olarak 9. ayda nasıl görünüyorsa yine o şekilde görünür. Bu ay 500 gr. civarında kilo alabilirler. Boyları 1 cm. kadar uzayabilir. Baş çevrelerinin ölçüsü 44 - 45,5 cm arasında olmalıdır. Ayak tabanları hala yağ ile kaplı olduğu için düzdür. Yardımınızla dikildiklerinde, duruşları ve adımları düzgün olmayacaktır ancak bu tamamen normaldir. 10. ayda bebeğinizin artık süt dişleri çıkmaya başlar ancak farklı gelişim hızlarına sahip bebeklerin bazılarında ilk dış çıkmayabilir. Bazı bebeklerin ilk dişleri 1 yaşına doğru çıkmaya başlar.
10 Aylık Bebek Neler Yapabilir? (Motor Gelişimi)
10. ayında olan bebeğiniz desteksiz rahatlıkla oturabilir. Bebeğinizin tutunarak ayağa kalkabildiği bu ayda, emeklemesi ya da sürünerek evi gezmesi oldukça beklenen bir eylemdir. Bebeğiniz bu ayda emeklemiyor ise panik olmayın, emeklemeden de yürümeye başlayabilir. Emeklemeden kolları ve bacaklarının yardımıyla yerini değiştirebilir.
Tek başına yürüyemese de ellerinizden tutarak ayaklarının üstünde bekleyebilir. 10. ayda hareket kabiliyeti her geçen gün artan bebeğiniz daha önceden ulaşamadığı oyuncaklarına daha çabuk ulaşmaya başlayacaktır. Bebeğiniz bu ayda oyuncaklarını sıkıca kavrayabilir. Oyuncakları üst üste koymaya çalışabilir, halka şeklindeki cisimleri iç içe geçirmek için çabalar. 0-12 aylık bebekler için etkinlik fikirleri içinden bebeğinizle keyifli zamanlar geçireceğiniz seçimler yapabilirsiniz.
10 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?
Bebeklerin kilo ve boyları cinsiyetlerine göre ufak farklılıklar gösterebilir. 10. ayına gelen bir kız bebek 7,2 ile 11,2 kg ağırlığındayken erkek bebekler 7,6 ile 12 kg aralığında ağırlığa sahiptirler. 10. ayda kız bebeklerin boyu 67 ile 78 cm arasında değişirken, erkek bebeklerin boyu 69 ile 80 cm aralığında değişir.
10 Aylık Bebek Nasıl ve Ne Sıklıkla Beslenmelidir?
Bebeğiniz 6. ayından itibaren ek gıdalar tüketmeye başlar. Adım adım başlayan ek gıda süreci her ay biraz daha yoğunlaşarak devam eder. Bebeğiniz 6. aydan itibaren ek besinler tüketmeye başlasa da en az 1 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmelidir. Anne sütü bilindiği gibi bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. 10. ayda bebek daha çok ek gıdalarla beslenmeye başlasa da anne sütü de oldukça önemli bir öğündür. 10. ayına gelen bebek aile fertleri ile yemek masasında oturabilir. Bebek bu ayda yemek rutinlerini öğrenmeye başlar. 10 aylık bebeğin beslenme listesi geçen aylardan çok farklı değildir.
Bu ay anne sütü, mama ve ek gıda dengesinin korunduğu bir aydır. Bebeğin sindirim sistemi daha fazla geliştiği için bu ayda bebeğe metabolizmasını rahatsız etmeyecek olan kendi yemeklerinizden verebilirsiniz. Kahvaltısında bir kibrit kutusu kadar tuzsuz beyaz peynir ve lor peyniri verebilirsiniz. Kahvaltısına yumurta sarısı ekleyebilirsiniz. Meyve püresi, yoğurt ve muhallebi gibi hafif besinler ideal ara öğünlerdir. 10 aylık bebeğiniz 3 ana ve 6 ara öğün olmak üzere günde 5-6 öğün beslenmelidir.
10 Aylık Bebek Ne Yemeli Ne Yememeli?
Bebeğiniz 10. ayında evde pişen yemeklerin çoğunu yiyebilir. Balık, sebze çorbası, köfte, tavuk gibi yiyecekler 10 aylık bebeğiniz için ideal besinlerdir. Yumurta sarısı, tuzsuz peynir kahvaltı öğünlerinde yiyebileceği besinlerdir. Meyve püreleri, ev yoğurdu ve ayran iyi bir ara öğün olacaktır. Bebeğinizin 1 yaşını doldurana kadar yememesi gereken bazı gıdalar vardır. Bunlar; çilek, bal, inek sütü, işlenmiş et, yumurtanın beyazı, balık dışında deniz ürünleri olarak sıralanabilir.
Bebeğimi Memeden Ne Zaman Kesmeliyim?
Emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Fiziksel ve ruhsal olarak bebeğe çok önemli faydaları olan bu özel anın, anne bebek iletişimdeki gücü de göz ardı edilemez. Koşullar uygunsa, bebek en az 1 yaşına kadar en fazla da 2 yaşına kadar süt emebilir. Anne sütünden kesilmeyen bebek, bir süre sonra ek gıdaları reddeder. Bu durumda ortaya uykusuzluk ve kansızlık gibi problemler çıkabilir. 10 aylık bir bebek için anne sütü hala çok önemli bir öğündür.
10 Aylık Bebek İnek Sütü İçebilir mi?
12. aya kadar bebeklere inek sütünün başlanmaması önerilir. 1 yaşından itibaren bebeğiniz inek sütünü çok daha iyi sindirebilir. İnek sütünün sağlığa olan faydaları sebebiyle özellikle bebeğin diş ve kemik sağlığı ayrıca kas gücünün gelişmesi için önemli bir besin kaynağı olarak gösterilir.
10 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi
10. ayına gelen bebeğiniz, küçük cisimleri 2-6 cm kadar uzaklıktan görebilir ve tutmaya çabalar. Daha önce gördüğü ve tanıdığı bir cismin yarısını görmüş olsa da, bu cismi tahmin ederek tanıyabilir. 10. ayda görme düzeyi yaklaşık yüzde ondur. Daha uzak mesafelerdeki kişileri tanıyabilir. Bebeğiniz 9. aya kadar sesin geldiği yöne başını çevirir. 10. aydan itibaren ise adını duyunca tepki vermeye başlar.
10 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
10. ayında bebeğinizin heceleyerek konuşma çabaları devam eder. Tekrarlı heceleri çok fazla kullanır. Bu ayda ses tonu ile kendi konuşmalarına duygusunu belirgin olarak katar. Ebeveynlerinin sesindeki tonlamaları ayırt eder. Bilinçli bir şekilde anne, baba, mama ya da su gibi kelimeleri kullanabilir. Bebeklerin konuşma becerisi ebeveynlerini taklit etmesi ile gelişir. Ayrıca sizden kendisine cevap vermenizi de bekler. Hayır dediğinizde yapmaması gerektiğini anlayabilir. Gel, al gibi belli komutları bilir ve yerine getirmeye çalışır.
10 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
10. ayında bebeğiniz öğrendiklerini bilinçli olarak anlamlandırmaya çalışır. Neden-sonuç ilişkisi kurma becerisi artmıştır. Giyinmeye başlayınca dışarı çıkılacağını, mama sandalyesine oturunca yemek yiyeceğini, banyo öncesi yaptığınız hazırlıklarla banyo yapacağını, uyku saatleri geldiğinde uyuyacağını bilir. İstediklerini vücut dili ile anlatabilir, alkışlama, el sallama gibi hareketleri öğrenebilir. Yeni alınan oyuncakların nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını fazlasıyla merak eder. Hareketleri sık tekrar ederseniz hızlı bir şekilde öğrenir. 10. ayında bebeğiniz artık oyuncaklarını keşfetmiştir.
Oyuncaklarının hangi tuşuna basınca ses çıkaracağını bilir. Su bardağı ile su içmek için çabalar, yiyecekleri çatal ve kaşık ile kendi yemek ister. Sizden gelen basit komutları yerine getirmek için çabalar. Taklit yeteneğinin arttığı bu dönemde sizin mimiklerinizi ve hareketlerinizi taklit etmeye çalışır. Dinlerken mutlu olduğu şarkıları çaldığınız zaman sallanarak ritme eşlik eder.
10 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
Bebeğiniz her gün yeni sesler çıkarmaya başlar. Onunla ilgili yaptığınız konuşmaları anlar. Heyecanlandığını, üzüldüğünü veya isteklerini ses tonuna yansıtır ve davranışlarıyla size anlatabilir. Kucağa alınmak istediği zaman kollarını yukarı kaldırarak almanızı bekler. Ayrılık kaygısı yüksektir. Yabancıları ayırt eder ve sizin kucağınızda kalmak ister. Size olan güvenleri çok yüksektir. Ayrı kalmanız gereken zamanları ona anlatın ve hemen geri geleceğinizi söyleyin. Geri geldiğinizde bak geldim şeklinde cümleler kullanın. Bu davranış şekliniz size olan güvenini arttırır.
Utancını, mutluluğunu ve mutsuzluğunu dudak büzmesiyle, ağlamasındaki ses tonuyla, gülümsemesi ile size belli eder. Nesnelerle kurgulanan oyunlardan çok büyük keyif alırlar. Yaşa göre oyuncak seçimi ile bebeğinizin hangi ayda hangi oyuncaklarla oynaması gerektiğine daha rahat karar verebilirsiniz.
10 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi
10 aylık bebekler artık motor becerileri daha fazla gelişmiş olduğu için dokunma alanları da genişleyecektir. Bebeğiniz artık daha hareketli ve daha meraklıdır. Kendi kendine yemek yemek isteyebilir ve bundan kendisine eğlence çıkarabilir.
10 Aylık Bebek, Ayrılma Endişesi Yaşıyorsa Ne Yapılmalı?
Bu ayda ayrılık endişesi daha hafiflemiş olacaktır ve bu sayede bebeğinizi yabancılarla (ör: bakıcı, anneanne, babaanne) bırakmak kolaylaşacaktır.
Ancak hala ayrılık endişesi yaşıyorsa, bunu aşmanın yollarını şöyle sıralayabiliriz:
- İlk kez sizden ayrılacaksa tanıdık biriyle kısa süreliğine yalnız bırakın.
- Yeni tanıştığı biriyle birlikteyken etrafında olun.
- Ayrılmadan önce bebeğinize sarılın ve güvende olduklarını hissettirin.
- Ayrılırken kendisini güvende hissetmesine yardımcı olan bir oyuncağını ya da battaniyesini ellinde tutmasını sağlayın.
- Bebeğinizi rahatlatmak için onu anladığınızı ve geri döneceğinizi söyleyin. Bunu kısa zaman aralıkları ile yaparak güvenini kazanabilirsiniz.
- Bebeğinizden ayrılırken eğlenceli bir aktivite ile ilgileniyor olduğundan emin olun.
- Bebeğiniz hali hazırda mutsuz, aç ya da herhangi bir konuda rahatsızken ondan ayrılmamaya çalışın.
- Döndüğünüzde bebeğinize tüm ilginizi gösterin ve onu tekrar gördüğünüz için ne kadar mutlu olduğunuzu paylaşın.
10. Ayda Tuvalet Eğitimine Başlanmalı mı?
Tuvalet eğitimi genellikle 18 ay ile 3 yaş arasındaki dönemde başlanması gereken bir eğitimdir. Bebeğinizin iletişim yetenekleri ve konuşma becerisi geliştikten sonra bu eğitime başlamak çok daha sağlıklı olacaktır.
10 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
10. aya gelen bebeklerde uyku düzeni artık eskisine göre çok daha sistemlidir. Bebeğiniz tüm gece boyunca neredeyse kesintisiz ve günde ortalama 10-12 saate kadar uyur. Bu ayda bebekler gece boyunca genellikle deliksiz bir uyku uyurlar. Eğer bebeğiniz bu ayda meme emmeye devam ediyorsa, birkaç kez uyanmaya devam edebilir. Gün içerisinde ise 1 kez uzun süreli ya da günde 2 kez kısa süreli uyumaya devam ederler. 10. ay içinde diş çıkarma dönemlerinde zaman zaman uyku düzenleri bozulsa da kısa bir süre sonra yeniden aynı düzenlerine geri dönerler.
10 Aylık Bebeğe Göre Ev Dizaynı
10. ayında olan ve keşfetme isteği zirvelere çıkan bebeğiniz artık her şeye dokunmak isteyecektir. Bu dönemde emekleyen bebekler özellikle evin her noktasına ulaşmak isterler. Böyle durumlarda olası kazaları önlemek adına bazı önlemler almanız gerekir. Ortadaki sehpaları köşelere çekebilirsiniz. Sivri uçlu eşyalar için koruma ürünleri tercih edebilirsiniz. Bazı aksesuarlarınızı ulaşamayacakları yerlere kaldırabilirsiniz. Tüm çabanıza rağmen ise bazen ufak tefek kazalar yaşanabilir. Düşme ve çarpma gibi durumlarda yaşanan küçük kazalar için Mustela Arnica jel imdadınıza yetişiyor. Canlandırıcı ve nemlendirici etkiye sahip olan jel, bebeklerin yaşadıkları küçük kazalar sonucu oluşan şişlikleri ve morlukları yatıştırmakta birebirdir.
10 Aylık Bebeğin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Bu dönemde özellikle hareketli olmalarını teşvik edecek oyuncaklar, yürüteçler en iyi oyuncak seçenekleri arasındadır. Aynı zamanda birlikte hayvan ve nesne kartlarını kullanarak kelimeleri öğretmeye başlayabilir, kısa resimli hikayelerle konuşmaya ve iletişime teşvik edebilirsiniz.
10 Aylık Bebekler Hakkında Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütün bebeklerin düzeni ve fiziksel büyüme hızı birbirinden farklıdır.
Ancak bazı durumlar ciddiyetle takip edilmeli ve bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır:
- Tanıdığı insanları gördüğünde mutlu olmuyorsa,
- Göz teması kurmuyorsa,
- Sizin ya da yakın bir başka bakıcının tüm çabalarına rağmen rahatlamıyorsa,
- Hareket etmeye başlamadıysa, motor becerileri gelişmiyorsa,
- Oturmuyorsa,
- Bebeğinizle konuştuğunuzda agu gibi sesler çıkarmıyor ya da hiç ses çıkarmıyorsa mutlaka doktorunuz ya da aile hekiminizle irtibata geçmelisiniz.
Kaynakça:
- https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-10-month-old
- https://www.verywellfamily.com/your-10-month-old-baby-development-and-milestones-4172871
- https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-10-months-old
- https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Cognitive-Development-8-to-12-Months.aspx
- https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Physical-Appearance-and-Growth-8-to-12-Months.aspx
- https://www.pregnancybirthbaby.org.au/
‘’İçerik bilgilendirme amaçlıdır, tedavi ya da tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.’’