Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte sizin de hayatınızda yeni bir dönem başlar. Bu dönem kimi zaman zorlayıcı olsa da günün sonunda bebeğinizin gülen yüzü ve kendine hayran bırakan kokusu tüm zorlukları silip götürür. Ailenizin yeni üyesiyle çıkacağınız macera dolu bu yolculukta aklınıza takılan birçok sorunun olması normaldir. Bu sorulardan en önemlisi olan uyku düzeni hakkında aklınıza takılanlara burada cevap bulabilir, birbirinden güzel önerilere kulak vererek ailenizin huzuruna huzur ekleyebilirsiniz.
Bebeklerde En Sağlıklı Uyku Süreleri Ne Kadardır?
Bebeğiniz doğduğu günden itibaren kendi ihtiyaçlarını görebileceği zamana kadar, sizin yönlendirmeleriniz ile hayata tutunacaktır. Bu sebeple uyku sürelerini takip etmeniz ve bu süreleri onun sağlığına uygun aralıklarda ayarlamanız oldukça önemlidir. Bebeğiniz gün içerisinde çok uyuyor ise; bu durumu hoşnutlukla karşılamadan önce ihtiyacı olan uyku miktarına göz atmalısınız. Aylara göre bebeklerin uyku ihtiyaçları aşağıdaki gibi ifade edilebilir:
0 - 6 Ay
Yenidoğan döneminde bolca uykuya ihtiyaç duyan ve gündüzleri beslenme ihtiyacı haricinde genelde uykuda olan bebeklerin uyku saatlerinde, aylar ilerledikçe değişiklikler gözlemlenebilir. Yenidoğan döneminde derin uykuya rastlanmaz ve bebekler mırıldanarak, hafif göz aralayarak ya da hareket ederek uyku düzenine devam ederler. Dördüncü ay ile birlikte gece beslenmeleri için bebekler iki ya da üç kez uyanmaya başlar. Bu uyanmalarla birlikte günde 11 - 12 saat uyku gereksinimleri mevcuttur. Gündüz uykuları 1 saati geçmez. Altıncı ay ile birlikte bebekler geceleri hiç uyanmadan yaklaşık 12 saate kadar uyuyabilirler ki bu evre anne babaların en sevdikleri arasında yer alır. Ancak gece uykusunun kesintisiz olması için, bebeğinizin gündüz yeterince yorulması, ekstra uyku atakları geçirmemesi ve huzurlu olması gerekir.
6 - 12 Ay
Bebeğinizin altınca aya girmesiyle birlikte düzenli bir uyku rutini yakalamaya başlayabilirsiniz. Uyku ve bağışıklık sistemi arasında önemli bir bağ olacağından bebeğinizin bu rutini yakalaması büyük önem taşır. Geceleri derin ve deliksiz bir şekilde yaklaşık 11 saate yakın uyuması, bebeğiniz açısından faydalı olacaktır. Beslenme düzeni ve oyunlar ile sağlıklı uykunun kapılarını aralayabilirsiniz.
1 - 2 Yaş
Bebeğinizin artık yavaş yavaş çocukluk evresine geçtiği bu dönemde, gece uykularının ortalaması yine 11 - 12 saat olmalıdır. Ancak bu uyku derin ve deliksiz olursa, en yüksek verim alınabilir. Bu sebeple gün içerisinde çocuğunuzun aktivitelerini sınırlandırmamanız ve gelişimini destekleyici girişimlerde bulunmanız gerekir. Gündüz uykusu ise; ortalama iki saat ve tek seans şeklinde olmalıdır ve iki saatti geçmemelidir. Aksi takdirde gece rutininde bozulmalar meydana gelebilir. Öğlen uykusundaki ortalama saat, ilerleyen zamanlarda daha kısa olacaktır.
2 - 3 Yaş
Bebeğinizin ikinci yaşından itibaren, bazı sendromlar da kendini göstermeye başlayacaktır. Öncesinde sizden ayrı uyuyabilen bebeğiniz, bu sendromlarla birlikte sizi yanınızdan ayırmak istemeyebilir. Gündüz uykularının saatlerinde değişimler meydana gelebilir ve uyku saatlerine hazırlık kimi zaman huysuzluklarla geçebilir. Ancak bu aşamada bebeğinizin sizden istediklerinize kulak vermeniz ve ihtiyacı olanı ona verirken doğru adımlar atmanız büyük önem taşır. Bu yaş aralığındaki bebeklerde gece uykusu 10 - 11 saat aralığındadır. Gündüz uykuları 2 saati geçmemelidir ve nadiren de olsa 3 yaşa doğru gündüz uykularını reddederek, bu uyku saatlerini gece uykularına ekleyebilirler.
İyi Bir Uyku Düzenine Bebek Nasıl Hazırlanır?
Bebeğinizin iyi bir uyku düzenine hazırlanmasında ılık bir banyo, doğal yağlarla yapılan rahatlatıcı bir masaj, bezinin kuru olması ve rahat nefes alabiliyor olması büyük önem taşır. Bebeğin uyuyacağı odanın ısısı ideal olmalı ve uygun ışıklandırma yapılmalıdır. Bebeğinizi uykuya hazırlarken ortamdaki gürültü, size dezavantaj sunabilir. Ancak her bebek aynı olmayacağından, gürültü ve sesten etkilenmeyen bebeklerden de bahsetmek mümkündür. Rahatlatıcı etkileye sahip aktiviteler bebeğinizin uykuya hazırlanmasında önemli bir rol oynar.
Bebeğin Uyku Düzenini Neler Bozar?
Bebeğinizin uyku düzeni, yaşantınızda meydana gelen birçok etmenden kolayca etkilenebilir. Özellikle hastalık durumları bebeklerin uyku düzenini bozan etmenlerin başında gelir. Diş çıkarma bunu izleyen bir diğer etkendir. Diş çıkarma esnasında huzursuz olan bebeğiniz, gece uykularından alamadığı verimi gündüz karşılamak isteyebilir. Odasındaki değişimler, yeni bir eve taşınma, farklı bir odada uykuya daldıktan sonra bilmediği bir yerde uyanma, bebeğinizin uyku düzenine etki edecek diğer maddeler arasında yer alır. Evde yaşanan huzursuzluklar, yüksek ses kullanımı, anne ve babanın düzensiz hayatı da bebeğin uyku rutinini olumsuz yönde etkiler.
Bozulan Uyku Düzenini Nasıl Tekrar Sağlayabilirim?
Bebeğinizin bozulan uyku düzenini kazanabilmesi adına bilinçli hareket etmeniz gerekir. Öncelikle uyku düzenini bozan etmenleri tespit etmeniz ve aynı durumun tekrar yaşanmaması adına, bu etmenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Hastalık gibi durumlarda bebeğinizin tedavisine geç kalmadan başlamalı, uzman görüşü alırken uyku düzeni için de tavsiyeler almalısınız. Bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştıracak aktiviteler yapabilir, doktorunuza danışarak bitki çayları tercih edebilirsiniz. Gündüz ve gece uykularının düzenlemelerini doğru bir şekilde yapmalısınız. Bazı durumlarda bebeğinizi uyanık tutacak oyun ve benzer aktivitelerden yardım alabilirsiniz. Bozulan uyku düzeni ardından eski düzene dönmek, her ne kadar zor olsa da imkânsız değildir.
Bebeğin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlarım?
Bebeğiniz kelimelerle kendini ifade edemeyeceği için vücut diliyle verdiği sinyalleri dikkatli bir şekilde izlemelisiniz. Bu sinyaller size bebeğinizin uykusunun gelip gelmediğini söyleyecektir. Huysuzluk bu sinyallerin başında gelen faktördür. Yorgun ve uykusuz bir bebek türlü huysuzluklar yapacak ve ihtiyacı olan uykuya kavuşmaya çalışacaktır. Biraz daha büyük bebeklerde bu esneme, gözleri ovuşturma, yatağı gösterme, sebepsiz yere ağlama şeklinde gözlemlenir.
Bebeklerin Uyku Düzeni İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bebeklerin uyku düzeninde dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Her bebeğin ihtiyacı farklıdır ve aylara, yıllara göre bu ihtiyaçlar şekillenir. Dolayısıyla, önceliği bebeğinizi tanımaya ve onu takip etmeye vermek, ardından ihtiyaçları doğrultusunda bir düzene alışmasını sağlamak gerekir. Kaliteli bir uyku için; temiz bir yatak, tok bir karın, huzurlu bir ortam, temiz bir bez, ideal oda sıcaklığı ve aydınlatması büyük önem taşır.