Bebeklerde En Çok Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Cilt hastalıkları, bebeklik döneminden başlayarak ergenlik sürecine kadar devam eden dermatolojik durumlar şeklinde adlandırılabilir. Bebek cildi yetişkinlere nazaran daha hassas özelliklere sahiptir. Özellikle bebek cildinin ince olması, bebeklerin hastalıklar karşısında savunmasız kalmalarına neden olur. Hava şartları, çeşitli darbeler ve yaralanmaların yanında, cilt hastalıklarını doğuran sebepler daha da genişletilebilir. Bu yüzden de farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Alanında yetkin pediatri uzmanları, bebeğin rahatsızlığını kontrol altında tutabilmek adına görülen semptomları, yaşını ve tıbbi durumunu göz önüne alarak doğru tedavi yöntemlerini belirler. O halde bebeklerde en çok görülen cilt hastalıklarını tek tek inceleyebiliriz.
Bebek Bezi Egzaması
Bebek bezi egzaması, idrar ve dışkının uzun süre boyunca cilde maruz kalması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diğer adı "çocuk bezi egzaması"dır. Bu rahatsızlık genellikle deride tahriş edici özellikler barındırır. Rahatsızlık, bebek bezi alanında kırmızılık, lekeler ve hafif şişlik olarak kendini gösterir. Bebek bezi egzaması, tedavi edilmediği takdirde etkilenen bölgelerde enfeksiyon görülme riski son derece fazladır.
Rahatsızlığın birincil tedavisi; bebek bezinin sürekli olarak değiştirilmesi ve doktorun uygun bulduğu merhemlerin kullanılması şeklinde açıklanabilir. Bebek bezinin hem sıcaklık hem de nem içeren ortamı "candida albicans" mantarının artmasına sebep olur. Biraz daha açarsak candida albicans ciltte oluşan kırmızı ve parlak şişkinlikler, beyaz aftlar veya lekeler biçiminde deride belirir. Bu noktada bebeğin beslenme düzeninde değişiklik yapmak, antifungal ilaçlara başvurulması candida albicansa bağlı olan bebek bezi egzamasını iyileştirmek için olumlu etki sağlayacaktır.
Hemanjiyom
Hemanjiyom doğum sırasında ya da doğumdan sonraki ilk veya ikinci haftada beliren kırmızı parlak bir doğum lekesi şeklinde tanımlanır. Cildin üzerinde kan damarlarından meydana gelen yumru görünümü oluşur. Vücudun herhangi bir bölgesinde "hemanjiyom" ortaya çıkabilir. Ancak daha çok göğüs, sırt ve kafa derisinde görülür. Bebek derisinde oluşan hemanjiyomda zaman içerisinde iyileşme belirtileri gözleniyorsa, tedaviye gereksinim duyulmayabilir. Bebeklik sürecinde bu hastalığı geçiren çocuklarda 10 yaşını geçtikten sonra rahatsızlığa dair herhangi bir ize rastlanmaz. Fakat hemanjiyomun nefes almada ve görmede zorlanma gibi durumlara sebebiyet verdiği noktalarda, mutlaka tedaviye başvurulmalıdır.
Milia
Bebeklerde en çok görülen cilt hastalıklarından biri de "milia"dır. Milia tedavi gerektirmeyen ve kolay geçen deri hastalıkları arasında yer alır. Doğum sırasında mevcut bulunan veya doğum sonrası ilk hafta içerisinde beliren, sıklıkla yanaklarda çıkan toplu iğne başı büyüklüğünde, beyaz renkteki kabarcıklar olarak bilinir. Ağız içerisinde de belirme riskleri fazladır.
Akne
Akneler genellikle bebeğin yanaklarında veya alnında çıkan küçük kabarık kırmızımsı şişlikler şeklinde belirir. Doğumdan birkaç gün ya da birkaç hafta sonrasında ortaya çıkar. Ciltte belirme sebebi ise; annenin hormonlarının, hamilelik esnasında plesentadan bebeğe geçmesidir.
Cilt Kuruluğu
Bebeklerin ciltlerinin, yetişkinlere nazaran daha kuru bir yapıya sahip olması sebebiyle nem tutma kapasiteleri de oldukça düşüktür. Bu yüzden doğum sonrası ilk hafta bebeğin cildinde soyulmalar meydana gelme ihtimali yüksektir. İlerleyen haftalarda da kol, bacak ve yüzde kızarıklık ve kuruluk görülürse "atopik dermatit"ten şüphelenilebilir. Atopik dermatit; "deride hem kaşıntı hem de kuruluk ile seyreden bir hastalık" olarak tanımlanır. Vücutta yarattığı alevlenmeler ve yatışmalarla kendini belli eder. İlk semptomlar bebeklik döneminde ortaya çıkabilir.
Ürtiker
Deri üstünde ortası beyaz, kabartılı veya kabartısız kırmızı lekeler şeklinde görülür. "Kaşıntılı lezyonlar aracılığıyla, ciltte sık rastlanan ve şişme ile tanınan hastalık" olarak adlandırılabilir. Vücudun her bölgesinde çıkabilir. Fakat bebeklerde kısa süreli olduğu söylenir. Bebeklerde çıkmasının en önemli sebepleri olarak ise; inek sütü protein alerjisi, böcek ısırması ve ilaçlar gibi çeşitli alerjenler gösterilebilir.
Mantar Enfeksiyonu
Bebeklerde mantar enfeksiyonu değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Dil üstünde çıkanlar "pamukçuk" diye adlandırılır. Bebek bezinin bağlandığı bölgede çıkanlara ise"kandidiyazis" denir. Kızarıklık gibi görünür ve kenarlarında da küçük şişler yer alır. Mantar enfeksiyonu, havasız, karanlık ve nemli bölgeleri tercih eder. Bu sebeple de uyluk kıvrımlarında daha sık görülür.
Altıncı Hastalık
Diğer adı "rozeola" olan altıncı hastalık, genellikle 6 - 24 aylık çocuklarda görülür. Ateşle başlayan belirtiler, bir süre sonra yüzde ve vücutta oluşan döküntülere dönüşür. Döküntüler 1 ya da 2 gün süren küçük kırmızı noktacıklardan ibaret kalır.
Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, ciltte alerjik tepkiye sebebiyet veren maddelerle doğrudan temas ile meydana gelerek tahriş yaratır. Deride hem kırmızılık hem de kaşıntılar yaşanır. Küçük kabarcıklar olabilir. Ayrıca bu enflamatuar reaksiyonlar; yiyecekler, deterjanlar, ya da ilaçlar gibi tahriş edici etki gösteren maddelerle temas edilmesi durumunda tekrar belirme riskini de taşır.
Mongol Lekeleri
Mongol lekeleri genellikle koyu tenli bebeklerin vücutlarında görülür. Gri, düz, mavi renkte, küçük ya da büyük olabilirler. Bebek cildinin oluşumu sırasında, deri altında pigment yoğunlaşmasına bağlı şekilde ortaya çıkar. Zararsız hastalıklar arasında yer alırlar ve çocuklar okul çağına geldiklerinde kaybolurlar.
Siğiller
Virüslerden bulaşan siğillerin, bebeklik itibariyle her yaştan çocuklarda görülme olasılığı yüksektir. Daha çok ellerde, parmaklarda ve ayaklarda belirirler. Vücudun herhangi bir bölgesinde pembe ya da ten renginde inciye benzeyen modüllerle birlikte ortaya çıkar. Zararlı rahatsızlıklar içinde sayılmazlar. Birkaç yılda kendiliğinden iyileştikleri söylenir. Fakat tedavi edildikleri takdirde normalden daha hızlı sürede iyileşmeleri sağlanır.
Beneklenmeler
Yeni doğan bebeklerin soğuk ortamlarla karşı karşıya kalmaları sonucu, derilerinde koyu pembe dalgalanmalar belirmesi olayıdır. Üstelik bu durum, deri üstünde mermer görünümüne de sebebiyet verebilir. Kendiliğinden düzelen rahatsızlıklardandır. Sadece "doğumsal hipotirodili" bebeklerde daha uzun süre etki bırakabilir.
Yağ Bezleri
Doğum sonrası ilk günlerde hem burun hem de üst dudakta görülebilen; ince, sarımsı ve ciltten kabarık oluşumlara "yağ bezleri" denir. Birkaç haftada kendiliğinden yok olurlar.