Bebekler Ne Zaman Konuşur?
Bebekler ne zaman konuşur sorusu ailelerin kafasını kurcalayan soruların başında gelir. Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar. Konuşma süreçleri her bebekte farklılık gösterebilir; burada ifade edilen aylar genel bir tablo sunmakla birlikte her bir bebek için geçerliliği olmayabilir. Bebeğinizin konuşmasının geciktiğini düşündüğünüz durumlarda çok endişe etmeden sakin kalarak bir uzman doktorla görüşmek çok daha emin bir yol olur.
Bebeğin Dil ve Konuşma Gelişimi
0-6 Aylık Bebeğin Dil ve Konuşma Gelişimi
0-6 aylık bebekler ihtiyaçlarını ifade etmek için ağlayabilirler ya da çeşitli sesler çıkarabilirler. Çevrelerindeki sesleri dinleyip bu sesleri taklit etmeye yönelik olarak da size anlamsız gelebilen sesler çıkarırlar. Çocuk dil gelişiminde bu dönem, "cıvıldama dönemi" olarak adlandırılır. Bebekler, sesin geldiği yöne doğru bakma eğilimindedirler. Sese duyarsızlık ve ihtiyaçlarını ifade etmek için ses çıkarmama gibi durumlarla karşılaşıldığında, bir başka deyişle, bebek ve dış dünya arasında mesafe olduğu gözlemlendiğinde, bu durum hakkında doktora danışılması gerekir. Bebek, beşinci ayda "ba", "da" gibi sesleri çıkarmaya başlar. Bebek 6. aya yaklaştıkça kendi çıkardığı seslere ilgi duymaya başlar ve heyecanını ifade edebilecek duruma gelir.
6-12 Aylık Bebeğin Dil ve Konuşma Gelişimi
Bu dönemde bebeğin çıkardığı anlamsız seslerde artış meydana gelir; örneğin "ba-ba", "mama", "da-da" gibi sesler çıkarmaya başlar. Bunun yanında bebeğin adına karşı duyarlı hale geldiği ve belirli cümle kalıplarını anlayabildiği gözlemlenir. 10. aydan sonra basit talimatları anlayacak duruma gelir ve yapmaması gereken şeylerin neler olduğunu idrak eder; "hayır" ve "yapma" gibi kelimelere karşı duyarlıdır. Kendisini ilgilendiren durumları saptayabilir ve buna yönelik ilgisini sesli veya fiziki olarak gösterebilir.
12-24 Aylık Bebeğin Dil ve Konuşma Gelişimi
Bir yaşını doldurmuş olan bebeğin dil gelişiminde de hızlanma gözlemlenir; anlama becerisinde artış meydana gelir ve çıkardığı seslere anlam vermek kolaylaşır. Kendi bedenine karşı daha ilgili hale gelen bebek, bedeninin parçalarını tanır; ek olarak etrafındaki nesneleri ayrıştırabilir ve söylenen nesneyi diğerleri arasından çekip gösterebilir. 16. aydan sonra bebekler hayvan seslerini taklit edebilecek duruma gelirler. Evdeki birçok eşyanın yerini hafızalarına kazırlar ve söylendiğinde yerlerini gösterebildikleri gözlemlenen bebeklerin kendi kendilerine konuştukları da göze çarpar.
2-3 Yaş Bebeğin Dil ve Konuşma Gelişimi
Bebekler 2-3 yaş aralığında kelime haznelerini daha da geliştirirler. Hatta iki farklı dili aynı süreçte öğrenmeye başladıkları gözlenebilir. Anne farklı dil baba farklı dil konuşan çocuklarda buna rastlanabilir. Ne var ki bu yetenekleri yaşları ilerledikçe azalabilir ve yalnızca anadillerindeki kelimeleri ayırabilecek duruma gelebilirler. İkinci dili duymaya devam ediyorsa öğrenme de sürer. 2-3 yaş aralığı sonrası bebeklerin cümle kalıplarını algılama yetenekleri zayıflamaya başlayabilir. Bu nedenle aileler, bu yaştan önce çocuklarına yabancı dil eğitimi vermeyi tercih edebilmektedirler; bu sayede çocuklar çok dilli olarak yetişebilirler. Bu konudaki en doğru bilgiyi ve uygulanacak yöntemi sürekli gittiğiniz doktorunuz size verecektir.
3-4 Yaş Bebeğin Dil ve Konuşma Gelişimi
Bu yaşlardaki bebekler birkaç cümleyi arka arkaya sıralayabilecek duruma gelebilirler; hikaye anlatabilirler ve kendi fikirlerini kendileri ifade edebilirler. Kısacası bu dönemde bebeklerin konuşma yetilerinin epey bir ilerleme kaydettiği söylenebilir.
Erkek ve Kız Bebekler Arasında Fark Var mıdır?
Erkek ve kız bebekler arasında dil gelişimi açısından farklılık olabileceğine yönelik halk arasında yanlış bir inanış vardır. Oysa bu fark düşünüldüğü kadar da derin değildir. Konuşma zorluklarına ilişkin açıklamalar cinsiyet temelli gerçekleştirilecekse de, bunu biyolojiyi baz alarak değil sosyolojik koşulları göz önünde bulundurarak açıklamak gerekebilir. Bununla birlikte erkek çocukların geç konuştuğuna ilişkin yaygın bir kanı da toplumda mevcuttur; bu inanış sebebiyle aileler çocuğun konuşması gecikse bile uzman görüşüne başvurmaya gerek duymayabilirler. Bu yaklaşım, çocuğun bilişsel gelişim süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer çocuğun konuşmasında ciddi bir gecikme varsa, durumu bir uzmana danışmak en doğrusudur.
Çocukların Dil ve Konuşma Gelişimine Nasıl Katkıda Bulunulur?
Çocuğun dil ve konuşma gelişimini desteklemek konusunda ailelere önemli sorumluluk düşer. Çocuğun kendisini ifade edebileceği uygun alanı yaratmak, çocuk hikaye anlattığında ya da gününün nasıl geçtiğini ifade ettiğinde onu sabırla dinlemek, ona sorular yöneltmek ve ilgi göstermek aileye düşen sorumluluklar arasında yer alır. Bununla beraber konuştuğu zamanlarda çocuğu dinlemek kadar konuşmadığında onu konuşmaya zorlamamak da son derece önemlidir. Çocuğa her koşulda sevgi ve şefkat ile yaklaşmak gerekir.
Bebeklerin Daha Kolay Konuşmasını Sağlayacak Kelimeler Nelerdir?
Bebekler tekrarlayan sesleri çıkarma eğilimindedirler. Örneğin baba ve dede gibi tekrarlayan seslere sahip kelimeler çocuklar için çok daha kolay bir şekilde ifade edilebilir; bu nedenle birçok çocuğun ilk kelimeleri bunlardır.
Bebekler Kaç Yaşında Cümle Kurmaya Başlar?
Bebeklerin anlamlı cümleler kurmaya başladığı yaş genellikle 1 ile 2 yaş arasında farklılık gösterir. Ancak her bebeğin biricik olduğunu ve bu süreçlerin farklılık gösterebileceğini, konuşturmak için bebeği strese sokmamak gerektiğini akılda tutmak gerekir.
Bebek ile Bebek Gibi Konuşmak Doğru Mudur?
Yeni konuşmaya başlayan bebeklerle, onun çıkardığı sesleri çıkararak iletişim kurmaya çalışmak oldukça anlaşılır bir dürtüdür. Ancak bunu yapmak, çocuğun dil gelişim sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Kelimelerin doğrusunu öğrenmesi ve bilişsel süreçlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için çocukla bir yetişkin gibi iletişim kurmaya çalışmak daha doğru olacaktır.
Bebekleri Konuşmaya Zorlamak Zararlı Mıdır?
Vurgulamak gerekir ki, bebekler ne zaman konuşur sorusunun cevabı her çocuk için farklılık gösterir. Eğer kendi kendine konuşmuyorsa, hangi yaşta olursa olsun bir bebeği konuşmaya zorlamak bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Eğer çocuğun konuşma yaşında ciddi bir gecikme yaşanıyorsa uzmana danışmak ve onun yönlendirmeleri sonucunda bir eylem planı belirlemekte fayda vardır.